Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Έντεκα διώξεις για το "πάρτι" στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έντεκα διώξεις για το "πάρτι" στην Υγεία

Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι το «πάρτι» που είχε στηθεί στον χώρο της Υγείας επί των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακόμα μία υπόθεση από τις δεκάδες που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης μετά τις ποινικές διώξεις για απιστία που ασκήθηκαν κατά εννέα ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι πρώην μέλη του Δ.Σ του ΕΟΠΠΥ, πρώην μέλη της διοίκησης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ καθώς και ειδικοί επιστήμονες.

Η ζημία που φέρεται ότι υπέστη το Δημόσιο αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επίμαχες αποφάσεις φέρουν τις υπογραφές των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομίας της περιόδου 2012-2014. Η δικογραφία που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια συγκεκριμένων ιατρικών υλικών (οστομικά), για τα οποία τα μέλη της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με δύο αποφάσεις τους είχαν επιβάλει ανώτατο όριο δαπάνης. Πρόκειται για υλικά που κανονικά έχουν παρεμφερείς τιμές και τα οποία άλλοτε οι προμηθεύτριες εταιρείες τα κοστολογούσαν με 4 και 8 ευρώ και άλλοτε με 35 ή 40 ευρώ. Το ανώτατο πλαφόν είχε οριστεί για δύο διαφορετικές τιμές που ήταν 290 ή 240 ευρώ, ωστόσο οι εταιρείες λάμβαναν πάντα το ανώτατο όριο αποζημίωσης, ανεξάρτητα από την ποσότητα υλικών που προμήθευαν.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι για νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε περιπεϊκούς καθετήρες 90 τεμάχια τον μήνα και 90 ουροσυλλέκτες και πλήρωνε 300 ευρώ. Για την ίδια περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε 90 περιπεϊκούς καθετήρες και 10 ουροσυλλέκτες με την ίδια τιμή, όπως προκύπτει από το άρθρο 9 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, κεφάλαιο «Αναλώσιμο Υγειονομικό Υλικό, περίπτωση β' οστομικά υλικά».

Πηγές του οργανισμού επισήμαιναν ότι κανονικά «πρόκειται για φθηνά υλικά τα οποία ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε με νοοτροπία γαλαντόμου».

Η προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας είχε ξεκινήσει μετά από πορισματική αναφορά του Σώματος Ελεγκτών Υγείας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι εμπλεκόμενοι, αν και υπήρχαν αντίθετες φωνές που υποστήριζαν ότι εάν έμπαινε πλαφόν θα ζημιωνόταν το Δημόσιο, άναψαν το «πράσινο» φως για την επιβολή του.

Ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα

Στο μεταξύ η δικογραφία έχει διαβιβαστεί αμελλητί από τον Άρειο Πάγο στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και των αρμοδίων τότε υπουργών Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι η διαβίβαση γίνεται για τυπικούς λόγους καθώς οι επίμαχες αποφάσεις φέρουν και τις υπογραφές τους.

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2012-2014 υπουργοί Υγείας διετέλεσαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Χρίστος Κίττας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης. Την ίδια περίοδο υπουργοί Εργασίας ήταν οι Γιώργος Κουτρουμάνης, Αντώνης Ρουπακιώτης και Γιάννης Βρούτσης, ενώ στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών βρέθηκαν οι Βαγγέλης Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Ζαννιάς, Γιάννης Στουρνάρας και Γκίκας Χαρδούβελης.

ΕΙΡ.ΛΑΖ. - Μ.ΚΑΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL