Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ / Ο ΕΟΠΥΥ βάζει τα γυαλιά στη γραφειοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ / Ο ΕΟΠΥΥ βάζει τα γυαλιά στη γραφειοκρατία

Χωρίς να χρειάζεται να προπληρώσουν και χωρίς να συνωστίζονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ θα παίρνουν τα γυαλιά τους οι ασφαλισμένοι έπειτα από απόφαση του Οργανισμού.

Μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι, κατά την αγορά των γυαλιών τους, έπρεπε να προκαταβάλλουν τα 100 ευρώ αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να περιμένουν στις ουρές των Περιφερειακών Διευθύνσεων ώστε να καταθέσουν την απόδειξη αγοράς και μετά να περιμένουν από 20 μέρες έως και έναν χρόνο για να πάρουν αυτό το ποσό πίσω. Αυτή η διαδικασία κόστιζε σε χρήμα και χρόνο, ειδικά μεσούσης της κρίσης, οπότε τα εισοδήματα είναι συρρικνωμένα, ενώ μεγάλη ήταν και η ταλαιπωρία που υφίσταντο στις ΠΕΔΙ σπαταλώντας πολλές εργατοώρες στην αναμονή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει ο Οργανισμός, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο παρελήφθησαν περίπου 29.000 αιτήματα ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα για την κατηγορία των οπτικών. Με δεδομένο ότι οι ΠΕΔΙ της Αττικής δεν έχουν ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό, σήμερα η διαχείριση των αιτημάτων είναι εξαιρετικά δυσχερής (εκκρεμούν περισσότερα από 95.000 αιτήματα μόνο για οπτικά είδη).

Διαφάνεια και έλεγχος

Επιπλέον με την απόφαση αυτή προάγεται η διαφάνεια στις διαδικασίες και στον τρόπο συναλλαγής του παρόχου υγείας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ενισχύονται ο έλεγχος και η εποπτεία μέσω πιστοποιημένων διαδικασιών, με καθολική εφαρμογή για όλα τα συνεργαζόμενα συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών.

Η απόφαση συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ήδη από την πρώτη μέρα που αναρτήθηκε η σύμβαση δεκάδες οπτικοί έχουν εκδηλώσει εμπράκτως το ενδιαφέρον τους να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο δεν λείπουν οι παραφωνίες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο σύλλογος οπτικών συγκεκριμένου νομού έχει καλέσει τα μέλη του να μην υπογράψουν συμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι με τη σύμβαση αυτή «θεμελιώνεται η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ και των οπτικών καταστημάτων μέσω αμοιβαία συμβατικής δέσμευσης και ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων καταστημάτων οπτικών». Ανοίγει έτσι ένας «νέος κύκλος διαλόγου με τους επαγγελματίες του κλάδου για αναθεώρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, προσαρμοσμένος στις πραγματικές ανάγκες του ασθενούς και σύμφωνα με τις ιατροτεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου των οπτικών ειδών».

Αλλαγές στη συνταγογράφηση

Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες το πρωί άλλη μια πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ, που έχει να κάνει με τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Ο Οργανισμός παρακολουθεί πλέον τη δαπάνη στην πηγή ασκώντας έλεγχο κατά τη διάρκεια της γνωμάτευσης, χωρίς ωστόσο να κόβει την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες. Συγκεκριμένα στο σύστημα συνταγογράφησης εμφανίζονται μηνύματα που ενημερώνουν σχετικά με το τι δικαιούται ο ωφελούμενος και πότε, ενώ περιέχει και προβλέψεις για ειδικές περιπτώσεις και έτσι καταργούνται σταδιακά ο ελεγκτής γιατρός και οι συνεπαγόμενες πρόσθετες χρεώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο μέχρι την Παρασκευή πρόκειται να κατατεθεί Υπουργική Απόφαση για έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών σε πραγματικό χρόνο και το μέτρο πρόκειται να επεκταθεί στις ακριβές εξετάσεις. Στην ίδια Υ.Α. προβλέπεται και η σύσταση τηλεφωνικού κέντρου από 215 ιατρούς και φαρμακοποιούς, που θα βοηθούν τους γιατρούς παρέχοντας συμβουλευτική και συνεκτίμηση.

Ασφαλιστικός φάκελος

Πιο φιλικός στον χρήστη είναι πλέον ο ασφαλιστικός φάκελος, στο οποίο κάθε πολίτης μπορεί να παρακολουθεί διαδικτυακά όλη του την πορεία από το 2013 μέχρι σήμερα, όπως τι πληρώνει γι’ αυτόν ο ΕΟΠΥΥ, πού έχει πραγματοποιηθεί η κάθε μία παροχή κ.λπ. Ο Ασφαλιστικός Φάκελος στην προηγούμενη μορφή του ήταν εξαιρετικά δύσχρηστος, ενώ τώρα η πρόσβαση των ωφελουμένων σε αυτόν γίνεται πανεύκολα, ακόμη και από το τάμπλετ ή το κινητό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL