Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Θα αξιολογείται πλέον πόσο πληρώνει το κράτος και για ποια φάρμακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα αξιολογείται πλέον πόσο πληρώνει το κράτος και για ποια φάρμακα

Η συγκροτούμενη επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκου, που θα μετεξελιχθεί σε οργανισμό, θα κρίνει ποια φάρμακα και προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας πρέπει να αποζημιώνονται για να μην επιβαρύνονται οι πολίτες, καλύπτοντας ένα πολύχρονο θεσμικό κενό, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τα ωράρια των φαρμακείων.

«Υπάρχουν δύο δέσμες ρυθμίσεων σε αυτό το νομοσχέδιο, μία σχετική με τα ωράρια των φαρμακείων και μεταβατικές διατάξεις μέχρι την οριστική ρύθμιση του ιδιοκτησιακού, καθώς και το βασικό μέρος που αφορά την αξιολόγηση των φαρμάκων, τη συγκρότηση σχετικής Επιτροπής, τη λειτουργική της διασύνδεση με ένα μηχανισμό διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Η ψήφισή τους «είναι το βήμα για να προχωρήσουμε μέσα στο 2018 στην συγκρότηση Οργανισμού Αξιολόγησης Φαρμάκων και γενικότερα προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας ... πολύ σημαντικό βήμα για την κάλυψη ενός σοβαρού θεσμικού ελλείμματος μέχρι τώρα, που παρακολουθούσαμε τι γίνεται στο εξωτερικό», σημείωσε.

Ο κ. Γιαννόπουλος διευκρίνισε ότι «στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων δεν γίνεται αξιολόγηση της κλινικής αποτελεσματικότητας ενός νέου φαρμάκου, ή των δημοσιονομικών πλευρών της αποζημίωσής του, αλλά αξιολογείται προκειμένου να κυκλοφορήσει».

Αντίθετα, «η Επιτροπή που συγκροτείται τώρα -και στη συνέχεια θα μετατραπεί σε Οργανισμό- θα αφορά στην αξιολόγηση φαρμάκου προκειμένου να αποζημιώνεται ... ο ΕΟΦ αξιολογεί το κατά πόσο πρέπει να κυκλοφορήσει και να χορηγείται, η Επιτροπή το κατά πόσο είναι σημαντικό ώστε να αποζημιώνεται και να μην το επιβαρύνονται οι ασθενείς ... Οι αποφάσεις που θα παίρνει αυτή η Επιτροπή θα συγκροτούν τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων, που μέχρι τώρα ονομάζεται "θετική λίστα"», όπως είπε.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν «όλα τα φαρμακεία» έχουν σχέση με «τον ελάχιστο χρόνο λειτουργίας, την υποχρέωση όλων να εφημερεύουν και διημερεύουν, ενώ μένει σε εκκρεμότητα μόνο το ανώτερο χρονικό όριο λειτουργίας, που θα ρυθμιστεί μέσα στο 2018», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL