Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αλλάζει το τοπίο στα φάρμακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλάζει το τοπίο στα φάρμακα

Σειρά διατάξεων του υπουργείου Υγείας που αφορούν τον τομέα του φαρμάκου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Αυγής», στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις εντάσσονται σε μια δέσμη μέτρων της πολιτικής ηγεσίας, που στοχεύουν στη διασφάλιση της καθολικής και ισότιμης κάλυψης των τεκμηριωμένων φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, κάτι που για την Αριστοτέλους συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα.

Επιτροπή HTA

Η φαρμακευτική πολιτική αλλάζει και έμφαση δίδεται στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου μηχανισμού αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και των τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), όπως επίσης και αξιόπιστου μηχανισμού διαπραγμάτευσης αποδεκτών τιμών αποζημίωσης για τα ακριβά φάρμακα.

Τα νέα δεδομένα στην αγορά φαρμάκου θα καθορίσει η Επιτροπή Αξιολόγησης Καινοτομίας στην Υγεία, που θεσμοθετείται στο πολυνομοσχέδιο.

Κατάργηση Επιτροπής Τιμών

Σε αυτό το πλαίσιο, καταργείται η Επιτροπή Τιμών του υπουργείου Υγείας, αφού, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξη Τύπου, το νέο καθεστώς οδηγεί σε επαναξιολόγηση το σύνολο των φαρμάκων και σε κατάργηση της Επιτροπής Τιμών που λειτουργεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας, καθώς και της Επιτροπής Θετικού Καταλόγου.

Συγκεκριμένα για την Επιτροπή Τιμών του υπουργείου, ο υπουργός είχε δηλώσει κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία ότι «μαγείρευε από τα υπουργικά γραφεία και τους συμβούλους τις τελικές διατάξεις τιμολόγησης».

Ωράριο φαρμακείων

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, στο πολυνομοσχέδιο εισάγονται βελτιωτικές ρυθμίσεις «στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων και με στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί».

Το ωράριο της λειτουργίας των φαρμακείων έχει αποτελέσει το μήλον της έριδος ανάμεσα στα μέλη των φαρμακευτικών συλλόγων, καθώς άλλοι τηρούν το ωράριο καταστημάτων και άλλοι το υπερβαίνουν. Πάντως, το συλλογικό αίτημα των φαρμακοποιών φαίνεται να είναι να υπάρξει σαφής προσδιορισμός του ωραρίου λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητάει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, με τους φαρμακοποιούς να αποφασίζουν κατά το δοκούν το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων τους, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τάσσεται υπέρ της θέσπισης συγκεκριμένου ωραρίου.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται και διάταξη που αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με στόχο να καμφθούν οι δυσκολίες που παρουσίαζε το σύστημα μέχρι σήμερα. Με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, συγκροτείται το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ, με στόχο να διευκολύνεται η εξατομικευμένη πρόσβαση ασθενών σε εκτός ενδείξεων φάρμακα.

Μέχρι σήμερα, με το συγκεκριμένο έργο ήταν επιφορτισμένος ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ), ο οποίος ελάμβανε τα αιτήματα και στη συνέχεια ενεργοποιούσε τις αρμόδιες επιτροπές και γιατρούς για την εισήγηση αποζημίωσης των εκτός ενδείξεων σκευασμάτων. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρος και οι ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις περίμεναν μέχρι και δύο μήνες για μια απάντηση.

Δημόσιες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Εκτός από τις διατάξεις για το φάρμακο, στο πολυνομοσχέδιο εισήχθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», και τέσσερις ακόμη διατάξεις. Η μία αφορά την επαναφορά πληθυσμιακών κριτηρίων στην αδειοδότηση απεικονιστικών εργαστηρίων που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Με άλλη διάταξη, θεσμοθετείται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) η ηλεκτρονική κάρτα δότη. Επιπλέον, νομιμοποιείται η λειτουργία των δημόσιων Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησής τους με βάση το ΠΔ 10/2016. Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας του ΠΙΣ και των ιατρικών συλλόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL