Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΝΟΣΗΡΟΣ "ΓΑΛΑΖΙΟΣ" ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ / Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαψεύδει τα περί χολέρας στο Νοσοκομείο Έλενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΟΣΗΡΟΣ "ΓΑΛΑΖΙΟΣ" ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ / Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαψεύδει τα περί χολέρας στο Νοσοκομείο Έλενα

«Συναγερμό» σήμαναν πλείστα ΜΜΕ για χολέρα στα υπόγεια του Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη γαλάζια ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, που για νιοστή φορά προέβη σε τρομοκρατικές αποκαλύψεις για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. «Κινδυνεύουν γυναίκες, παιδιά και εργαζόμενοι» διατεινόταν η ΠΟΕΔΗΝ, για να διαψευστεί και πάλι από τον πλέον αρμόδιο οργανισμό, που δεν είναι άλλος από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Για «χυδαιότητα» και «τρομοκράτηση του πληθυσμού» μιλά η πολιτική ηγεσία, που «θα αντιμετωπιστούν δραστικά με κάθε νόμιμο τρόπο».

Συγκεκριμένα, ήταν πριν από λίγες μέρες όταν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ Μιχάλης Γιαννάκος, από κοινού με τον γ.γ. της Ομοσπονδίας και συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ Χρήστο Παπαναστάση εξέδωσαν δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο «στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων έξι μήνες τρέχουν νερά, ενώ διαμαρτύρονται συνεχώς το σωματείο και οι εργαζόμενοι. Η διοίκηση δεν αποκατέστησε τη βλάβη. Το πρόβλημα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Τα νερά τρέχουν. Έγινε καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει από την αποθήκη τροφίμων από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου. Στα πρώτα δείγματα ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας».

Η αλήθεια

Χολέρα δεν υπάρχει και αυτή είναι η μόνη αλήθεια, πλήρως επιβεβαιωμένη. «Καλό είναι τέτοια θέματα να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και να ενημερώνονται πρώτα από όλους οι αρμόδιο οργανισμοί, ακόμη και σε περίπτωση που υπάρχει κάποια υποψία. Εδώ, για ένα δονάκιο έγινε τόση φασαρία χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Ένα δονάκιο που δεν είναι εντεροπαθογόνο και δεν έχει σχέση με τη χολέρα» δήλωσε μιλώντας στην «Αυγή» ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος, συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ και καθηγητής του ΕΚΠΑ. Πριν από δύο εβδομάδες η επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου δείγματα από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α' υπόγειο του κτηρίου Α' του νοσοκομείου. Τα ύδατα είχαν διαρρεύσει στην αποθήκη από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.

«Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική, η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ - Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας)» εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο διοικητής του Νοσοκομείου Έλενα Δημήτρης Ι. Βεζυράκης.

«Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών) ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13.10.2017, η επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η διοίκηση του νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης».

Επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Σύμφωνα με τη διοίκηση, και μέχρι σήμερα ο χώρος παρέμενε σφραγισμένος και «η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».

Διάψευση ΚΕΕΛΠΝΟ

«Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο» διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ανίχνευση δονακίου της χολέρας σε λιμνάζοντα ύδατα στο νοσοκομείο. Επιπλέον, επισημαίνει ότι «κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ» και πως αναμένεται η τελική εργαστηριακή επιβεβαίωση από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Αντίδραση υπουργείου

Τη μήνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προκάλεσε η έκρηξη παραπληροφόρησης. «Αυτή η ιστορία με τη ‘χολέρα' στο Έλενα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής, της επίδειξης ανωτερότητας και του σεβασμού στα συνδικαλιστικά όργανα που έχει δείξει μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας» διαμηνύουν με κοινή τους δήλωση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης.

Η πολιτική ηγεσία προειδοποιεί ότι από εδώ και στο εξής θα επιστρατεύσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την παραπληροφόρηση. «Η πολιτική αλητεία, η χυδαιότητα, η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η τρομοκράτηση του πληθυσμού, η δημιουργία ανασφάλειας απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα αντιμετωπιστούν δραστικά με κάθε νόμιμο τρόπο» δηλώνουν χαρακτηριστικά οι υπουργοί Υγείας και προσθέτουν: «Το υπουργείο Υγείας είναι υποχρεωμένο πλέον να προστατεύσει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL