Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΑ / Η εποχή της γρίπης και των εμβολίων!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΑ / Η εποχή της γρίπης και των εμβολίων!

Έχοντας διανύσει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την... καθιερωμένη εμφάνιση της εποχικής γρίπης. Οχυρό πρόληψης σηκώνουν το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με τη χώρα μας να έχει εξασφαλίσει πλήρη επάρκεια εμβολίων και τις υπηρεσίες υγείας να βρίσκονται υπ’ ατμόν. Πότε πρέπει να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός; Ποιες οι περίοδοι έξαρσης της νόσου; Ποιες οι ευπαθείς κατηγορίες που πρέπει να εμβολιάζονται και ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν το εμβόλιο; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να θωρακιστείτε απέναντι στην εποχική γρίπη.

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες

«Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή και από πολύ νωρίς έχει επεξεργαστεί ένα πλήρες πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας της εποχικής γρίπης», τονίζει μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή» ο πρόεδρος του Κέντρου Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Φυσικά, «εφιστά για άλλη μια φορά την προσοχή των ευπαθών ομάδων πληθυσμού στην ανάγκη έγκαιρου εμβολιασμού».

Ο πρόεδρος σημειώνει ότι «το ΚΕΕΕΛΠΝΟ έχει φροντίσει ώστε να υπάρχει πλήρης επάρκεια των εμβολίων στην αγορά, ειδικότερα για το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία και τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και φέτος έχει αποδεχθεί και προωθήσει μεγάλη ποσότητα εμβολίων που θα διατεθούν δωρεάν». Υπενθυμίζει δε ότι «εκτός από τον εμβολιασμό, πρέπει να ακολουθούνται και όλα τα άλλα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς και έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που για την τεράστια πλειοψηφία του κόσμου περνάνε σχετικά ανώδυνα αλλά ευπαθείς ομάδες, μπορεί να είναι δυστυχώς πολύ σοβαρά, έως και μοιραία». Για αυτόν τον λόγο «οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας βρίσκονται από πολύ νωρίς σε επιφυλακή».

Με αφορμή την επιδημία της ιλαράς που πλήττει την Ευρώπη και τη χώρα μας, ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ υπογραμμίζει ότι «έγινε πια φανερό και στον πιο δύσπιστο ότι η διάδοση των αντεπιστημονικών απόψεων σχετικά με τους κινδύνους των εμβολιασμών είναι όχι μόνο αστήρικτη επιστημονικά, αλλά μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη».

Το εμβόλιο σώζει ζωές

Η σημασία των εμβολιασμών στην προστασία της δημόσιας υγείας καθίσταται αυταπόδεικτη αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι που εμβολιάστηκαν 1,8 εκ. άνθρωποι, οι θάνατοι υποδιπλασιάστηκαν (108 θανατηφόρα κρούσματα) σε σύγκριση με πρόπερσι (2015-2016), οπότε διατέθηκαν 1,2 εκ. εμβόλια και οι θάνατοι είχαν φτάσει στους 197. Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την περασμένη χρονιά σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των υγειονομικών. Συγκεκριμένα, από 11% αυξήθηκε σε 18% στα νοσοκομεία και από 24% σε 34% στις δομές ΠΦΥ, με αποτέλεσμα να μη νοσήσουν αρκετοί γιατροί και επαγγελματίες υγείας και κατ’ επέκταση να προστατευθούν και οι ασθενείς.

Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός;

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Κέντρο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αγγίζει το 70%-90%, ενώ η προστασία που παρέχει εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται, καθώς και από την ταύτιση των στελεχών του εμβολίου με αυτά που κυκλοφορούν την ίδια περίοδο στην κοινότητα.

Ποιες οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και παιδιά ή ενήλικοι που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια ή / και νευρομυϊκά νοσήματα.

Απαραίτητος θεωρείται ο εμβολιασμός και για τις έγκυες καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, τις λεχωίδες και τις θηλάζουσες. Επίσης, για τα παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, για άτομα που έρχονται σε επαφή με παιδιά κάτω των 6 ετών και κλειστούς πληθυσμούς, όπως σχολεία, σχολές και ιδρύματα. Τέλος, για άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

Ο εμβολιασμός πιθανώς πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου, συνεπώς, αν εντάσσεστε σε αυτήν την κατηγορία, πριν από τον εμβολιασμό, πρέπει να προηγείται επικοινωνία με γιατρό.

Επίσης ο εμβολιασμός αντενδείκνυται για άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης και άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain - Barre. Τέλος, άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός, ενώ δεν πρέπει να εμβολιάζονται και τα μωρά κάτω των 6 μηνών.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Συμβουλές πρόληψης

Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ενώ δεν πρέπει να παραλείπονται οι πτυχές των δακτύλων και οι περιοχές κάτω από τα νύχια. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγεται η άμεση επαφή με ασθενείς, καθώς και να αερίζονται οι κλειστοί χώροι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL