Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ / Παν. Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Σε τσέπες εργολάβων 530.000 ευρώ από αμοιβές εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ / Παν. Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Σε τσέπες εργολάβων 530.000 ευρώ από αμοιβές εργαζομένων

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση με τις χρεώσεις εργολάβου καθαριότητας προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η διοίκηση της αρμόδιας 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) έστειλε στον εισαγγελέα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει πως ο εργολάβος έδινε στους εργαζόμενους 530.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με όσα προέβλεπε η σύμβαση.

Το ποσό πληρωνόταν από το νοσηλευτικό ίδρυμα στην εταιρεία όλο το προηγούμενο διάστημα ως μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, αλλά κατέληγε ως εταιρικό κέρδος, όπως εξηγεί με ανακοίνωσή της η 6η ΥΠΕ.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις ληστρικές συμβάσεις που υπέγραφαν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με εργολαβικές εταιρείες στους τομείς της σίτισης, της καθαριότητας και της φύλαξης, συμβάσεις που γονάτιζαν τόσο τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων όσο και τους εργαζόμενους. Το ιστορικό της δραστηριότητας των εργολάβων στα Ιωάννινα είναι διάσπαρτο από μελανές στιγμές, μεταξύ των οποίων η πιο ζοφερή ήταν το 2009, όχι στον τομέα της Υγείας, αλλά της Παιδείας, όταν υπεύθυνη εργολάβος εταιρείας καθαρισμού ξυλοκόπησε καθαρίστρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην περίπτωση του νοσοκομείου -ευτυχώς- δεν κατεγράφη ποτέ κάποιο αντίστοιχο περιστατικό, ωστόσο υπάρχουν κάποιες αναλογίες: Αφορμή για τον ξυλοδαρμό της υπαλλήλου, τον οποίο είχε καταγγείλει ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, ήταν ότι το θύμα εδώ και καιρό αρνούνταν να υπογράψει ψεύτικο αριθμό χώρων που καθάριζε για να παίρνει περισσότερα χρήματα ο εργολάβος και είχε καταγγείλει ότι εξαναγκαζόταν να υπογράφει ότι έπαιρνε λιγότερα από όσα υπέγραφε, πάλι για τη μεγιστοποίηση του κέρδους του εργολάβου», όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

Παρελθόν οι εργολάβοι στην 6η ΥΠΕ

Η διαβίβαση των στοιχείων από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος στην Εισαγγελία συμπίπτει με την παύση των εργολαβικών συμβάσεων σε όλες τις μονάδες της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα παρελθόν αποτελούν οι εργολάβοι καθαριότητας τόσο στην κεντρική υπηρεσία όσο και στις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού ήδη έχει ξεκινήσει η υπογραφή των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ.

Η πρόσληψη με σύμβαση εργασίας των 75 εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας πραγματοποιήθηκε με έγκριση, τις διαδικασίες και τα κριτήρια που προβλέπει το πλέον αξιοκρατικό και αδιάβλητο σύστημα του ΑΣΕΠ. Από εδώ και στο εξής οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη, καθώς και το εργασιακό καθεστώς που προβλέπει η νομοθεσία, υπογραμμίζει η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ.

Η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας τονίζει ότι «για μια ακόμη φορά δικαιώνεται απόλυτα η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την έξωση των 'εργολάβων' και τη σύναψη συμβάσεων εργασίας με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη κ.λπ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL