Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
"Από αγανάκτηση" πήγα στη σύσκεψη του ΕΟΠΥΥ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Από αγανάκτηση" πήγα στη σύσκεψη του ΕΟΠΥΥ!

Ξεκίνησε με απειλές για μηνύσεις και αγωγές, αλλά συνέχισε με συγχαρητήρια προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο βουλευτής και πρ. υπουργός Υγείας της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς στη χθεσινή του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Επί της ουσίας ο Μ. Σαλμάς παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στην επίμαχη σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ στην οποία δόθηκε εντολή να υπογραφεί σύμβαση για την εξέταση που έκανε ο ίδιος μέσω του διαγνωστικού ιατρείου στο οποίο συμμετείχαν συγγενείς του και το οποίο συστεγαζόταν με το ιατρείο του.

Το σχετικό έγγραφο με την παρουσία του βουλευτή και πρ. υπουργού Υγείας στη σύσκεψη της 12ης Μαρτίου 2015 αποκάλυψε χθες η "Αυγή". Όπως έγραψε η εφημερίδα, στη σύσκεψη ο διορισμένος από τη Ν.Δ. πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός έδωσε προφορική εντολή να υπογραφεί σύμβαση του διαγνωστικού ιατρείου που συστεγαζόταν με τον Μ. Σαλμά παρά την αντίθετη (και μάλιστα εγγράφως) θέση της υπηρεσίας.

Οικογενειακή εταιρεία

Χωρίς να αποκαλύψει ποιος τον κάλεσε, ο Μ. Σαλμάς υποστήριξε ότι πήγε στην υπηρεσιακή σύσκεψη "από αγανάκτηση" διότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΠΥΥ ταλαιπωρούσαν τη συστεγαζόμενη εταιρεία: "Πήγα να εξηγήσω στον Δ. Κοντό και να μεταφέρω την αγανάκτηση των ανθρώπων που τους έλεγε ο ΕΟΠΥΥ κάντε κάτι άλλο".

"Πήγα να δω τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά για να διαμαρτυρηθώ διότι οι υπηρεσιακοί του ΕΟΠΥΥ τους είπαν να κάνουν διαγνωστικό για να τους κάνουν σύμβαση και όταν έκαναν διαγνωστικό τους είπαν να κάνουν πολυϊατρείο. Για τους ασθενείς πήγα" είπε ο Μ. Σαλμάς και πρόσθεσε: "πήγα για τους πολίτες που είχαν μια συναλλαγή με το Δημόσιο και ουσιαστικά εμπαίζονταν". Όπως ο ίδιος ο Μ. Σαλμάς παραδέχθηκε, οι ταλαιπωρούμενοι πολίτες που συμμετείχαν στην εταιρεία ήταν "η σύζυγός μου, ο λογιστής της εταιρείας, που ήταν σύζυγος της πρώτης ξαδέλφης μου, και ένας γιατρός".

Ο Μ. Σαλμάς κατέθεσε ότι το ιατρείο έλαβε το ποσό των 276.458 ευρώ για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις και ο ίδιος "πληρώθηκα από το διαγνωστικό κέντρο 50.000 ευρώ, και είναι δηλωμένα στη φορολογική μου δήλωση".

Το ΚΕΣΥ "αντιστοίχισε" τις εξετάσεις

Όσον αφορά την τιμολόγηση της εξέτασης στα 1.500 ευρώ μετά από γνωμοδότηση (στις 19 Δεκεμβρίου 2014) του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και την υπουργική απόφαση Βορίδη - Γρηγοράκου (στις 22 Δεκεμβρίου 2014) που δεν εστάλη ποτέ στο ΦΕΚ, ο Μ. Σαλμάς υποστήριξε ότι το ΚΕΣΥ δεν έκανε τιμολόγηση αλλά "καλώς ή κακώς αντιστοίχισε" την τιμή δύο εξετάσεων για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση. Έτσι, η τιμολόγηση που περιλαμβάνει δύο ημέρες νοσηλείας πήρε ίδια τιμή με μια ιατρική πράξη που κρατά 10 λεπτά...

Παρά τις ερωτήσεις ο πρ. υπουργός Υγείας δεν αποσαφήνισε τι θα κάνει αν ο ΕΟΠΥΥ του ζητήσει να επιστρέψει τα χρήματα που έχει λάβει. Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος κατέθεσε στην Εξεταστική την Τετάρτη ότι ο Μ. Σαλμάς είναι και παραγγέλλων και εκτελών ιατρός. "Δύναται ο γιατρός να εκτελεί στο δικό του ιατρείο την πράξη που παραγγέλνει", υποστήριξε ο Μ. Σαλμάς, που είπε ότι "έμεινα έξι μήνες σε ένα υπόγειο στη Βοστώνη" για να μάθει τη συγκεκριμένη εξέταση.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Μ. Σαλμάς απείλησε ότι αν του υποβληθούν ερωτήσεις ή αξιολογικές κρίσεις που τον θίγουν, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. "Όποιος είπε για εμένα θέματα που δεν ισχύουν θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Και θα του το πω ευθέως", είπε. "Να κάνετε όσες αγωγές θέλετε", του απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. "Μας λέτε ότι θα υπάρξει λογοκρισία σε ό,τι πούμε;" τον ρώτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, ενώ έντονα αντέδρασε και ο Κώστας Μορφίδης.

Αναφερόμενος στην υπουργική του θητεία ο Μ. Σαλμάς είπε ότι μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη και βρέθηκε στο στόχαστρο των πολυεθνικών του φαρμάκου. "Από 4 δισ. χοντρικά παρέδωσα 2,3 δισ." είπε και πρόσθεσε εμφατικά: "Ο Σαλμάς ήταν ο υπ’ αριθμός 1 στόχος του πολυεθνικού κολοσσού Novartis και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδέχθηκε ότι κρατούσα τις τιμές περίπου 250 φαρμάκων πιο χαμηλά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL