Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Αν.Ξανθός: Η φαρμακευτική πολιτική οφείλει να συμβάλλει στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν.Ξανθός: Η φαρμακευτική πολιτική οφείλει να συμβάλλει στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία

Δρόμο χωρίς επιστροφή, χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση «δίκαιων» τιμών στα ακριβά φάρμακα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην σημερινή παρέμβαση του κατά την 67η Σύνοδο του ΠΟΥ Ευρώπης στην Βουδαπέστη.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «το πρόταγμα της καθολικής, ισότιμης και εγγυημένης πρόσβασης των ασθενών στα αναγκαία για αυτούς φάρμακα και ειδικά στα καινοτόμα, αποτελεί κρίσιμη πτυχή της στρατηγικής "Υγεία 2020" του ΠΟΥ».

Η Ελλάδα, όπως είπε, στηρίζει την ιδέα της διακρατικής συνεργασίας με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα ακριβά φάρμακα, συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία των νοτιοευρωπαϊκών χωρών και πριν από λίγους μήνες συνυπέγραψε μαζί με άλλες 8 συνολικά χώρες (Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία) τη «Διακήρυξη της Βαλέτας».

Ο ίδιος, επεσήμανε ότι η συνεργασία αυτή κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα, καθώς οργανώθηκε η 1η συνάντηση τεχνικών κλιμακίων στην Κύπρο και αναμένεται η επόμενη στη Ρώμη, στην οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν τα πεδία προτεραιότητας και οι κατηγορίες φαρμάκων υψηλού κόστους κοινού ενδιαφέροντος για συλλογική διαπραγμάτευση.

«Είναι μονόδρομος η συνεργασία και η συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των μεμονωμένων κρατών - μελών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία και τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που εμποδίζουν την πρόσβαση, εμπορευματοποιούν πλήρως την αγορά φαρμάκου και διευρύνουν τις υγειονομικές ανισότητες», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο Αν.Ξανθός επισήμανε επίσης ότι χρειαζόμαστε περισσότερο κοινωνικό έλεγχο στην έρευνα, στα δεδομένα και στα κόστη της, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, θεσμικό διάλογο ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τεχνική-πολιτική υποστήριξη οργανισμών όπως ο ΠΟΥ, και καταλήγοντας τόνισε: 

«Η φαρμακευτική πολιτική οφείλει να συμβάλλει στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης εξαιτίας οικονομικών, κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL