Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ, Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤ. ΝΕΙΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ / Για να μη σας πιάσουν στον ύπνο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ, Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤ. ΝΕΙΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ / Για να μη σας πιάσουν στον ύπνο...

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Ο ιός, που μεταδίδεται από κουνούπια που έχουν προηγουμένως τσιμπήσει αποδημητικά πτηνά τα οποία έχουν ήδη νοσήσει, έχει προσβάλει είκοσι ανθρώπους στην Αργολίδα, ενώ απέβη μοιραίος για δύο ηλικιωμένους. Στην «Αυγή» της Κυριακής μιλάει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ για όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη δραστηριότητα του ιού στη χώρα μας, ενώ ακολουθούν και συμβουλές του Κέντρου για την προστασία μας από τα κουνούπια και τα δυσάρεστα τσιμπήματά τους.

«Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια αρρώστια που έχει εμφανιστεί στη χώρα μας από την προηγούμενη δεκαετία. Τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2014 υπήρχαν αρκετά κρούσματα κάθε χρόνο, με έμφαση το 2013-2014» επισημαίνει ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. «Παραδόξως, το 2015 δεν είχαμε κανένα κρούσμα, και αυτό μας έκανε να είμαστε αισιόδοξοι, παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως αυτός ο ιός μεταδίδεται από κουνούπια που τον λαμβάνουν από αποδημητικά πτηνά. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε πάντα σε επιφυλακή για την πιθανότητα να εμφανισθεί και πάλι η νόσος.

Για κάθε έναν που νοσεί σοβαρά υπάρχουν 100 ακόμη που έχουν εκτεθεί

Δεν μας βρήκε απροετοίμαστους ούτε φέτος, όταν πριν από έναν μήνα εμφανίστηκε συρροή τέτοιων κρουσμάτων στην Αργολίδα: Περιπτώσεις που εμφάνισαν ίωση και η οποία επιπλέκεται με νευρολογικές εκδηλώσεις, δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα με μια μορφή παράλυσης, βυθιότητας και κώματος» εξηγεί και προσθέτει: «Περαστική στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά σε ηλικιωμένους με άλλα νοσήματα μπορεί να αποβεί μοιραία, κι έτσι είχαμε δύο θανάτους μέσα στα είκοσι κρούσματα. Για κάθε άνθρωπο που εμφανίζει σοβαρή μορφή της νόσου υπάρχουν 100, ίσως και περισσότεροι, που έχουν εκτεθεί και δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματά τους είναι τόσο ήπια που δεν επισκέπτονται τον γιατρό.

Αυτό κινητοποιεί όλες τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ και των περιφερειών, ώστε να διαγνώσουν τους παράγοντες εμφάνισης και εξάπλωσης της νόσου. Η νόσος», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, «δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω των κοινωνικών σχέσεων εν γένει, αλλά μόνο με τσίμπημα του κοινού κουνουπιού που προηγουμένως έχει τσιμπήσει μολυσμένο πτηνό ή ζώο».

Κορακοειδή τα μολυσμένα πτηνά

Οι κτηνίατροι και οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «μας έχουν ενημερώσει ότι υπάρχουν πληθυσμοί κορακοειδών πτηνών που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο» σημειώνει και συνεχίζει: «Υπήρξε αυξημένη θνητότητα αυτών σε ορισμένες περιοχές, και κτηνιατρικά εργαστήρια αναλύουν και μελετούν τους παράγοντες που κάνουν αυτούς τους πληθυσμούς να έχουν μολυνθεί”.

Κάμψη στον αριθμό των νέων διαγνώσεων

“Το κάπως καθησυχαστικό είναι», επισημαίνει ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, «ότι ο ρυθμός των κρουσμάτων φαίνεται να έχει μια στασιμότητα το τελευταίο δεκαήμερο. Παρατηρούμε μια κάμψη στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, και αυτό νομίζουμε ότι οφείλεται στην έγκαιρη κινητοποίηση των ανθρώπων της Δημόσιας Υγείας».

Έμφαση στην αυτοπροστασία

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι αναμφίβολα η αυτοπροστασία. Έτσι, παραθέτουμε τις συμβουλές του Κέντρου σχετικά με το πώς να αποφεύγουμε τα κουνούπια στον χώρο μας και τα τσιμπήματά τους, αλλά και πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τα εντομοαπωθητικά.

Πώς αποφεύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι

* Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

* Με τη χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των δύο μηνών). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι στην κουνουπιέρα.

* Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: Αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλειμμα, φιδάκια κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

* Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση εντόμων.

* Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

* Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).

* Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

* Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αβγών.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών

* Με κατάλληλα ενδύματα: Μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

* Με εντομοαπωθητικά στα ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, με τις εξής δραστικές ουσίες: DEET, πικαριδίνη ή ικαριδίνη, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, IR3535.

Προσοχή: Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Τι προσέχουμε κατά τη χρήση εντομοαπωθητικών

* Απλώνουμε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται για την επάλειψη του ακάλυπτου δέρματος (ή και των ρούχων). Να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα.

* Δεν τα χρησιμοποιούμε επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, αμυχές και τραύματα. Δεν τα βάζουμε στα μάτια και το στόμα.

* Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά. Όταν πρέπει να γίνει χρήση σε παιδιά, το επαλείφουμε στα χέρια μας και μετά τους το απλώνουμε, όπου χρειάζεται. Επίσης δεν βάζουμε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών.

* Δεν χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.

* Τα εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται κυρίως έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέφουμε συστήνεται το πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.

* Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά.

* Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

* Εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη μέχρι δύο μηνών, ενώ συνιστάται η χρήση τους με προσοχή σε παιδιά μικρότερα των δώδεκα ετών. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των τριών ετών.

* Αν έπειτα από την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση, ενημερώνουμε τον γιατρό μας και του προσκομίζουμε το εντομοαπωθητικό που χρησιμοποιήσαμε.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL