Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ / Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών: Τυπική η χρέωση νοσηλείας στον Αττία, το ποσόν μπορεί να μην καταβληθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ / Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών: Τυπική η χρέωση νοσηλείας στον Αττία, το ποσόν μπορεί να μην καταβληθεί

Τυπική και όχι ουσιαστική ήταν η χρέωση των νοσηλίων του Αιγύπτιου εργάτη γης Αττία που γρονθοκοπήθηκε βάναυσα στα φραουλοχώραφα της Γαστούνης Ηλείας επειδή ζήτησε από το αφεντικό τα δεδουλευμένα του.

Συγκεκριμένα, ήταν τη Δευτέρα, όταν ο Αττία με τρεις ακόμη μετανάστες εργάτες θέλησαν να ζητήσουν από τον εργοδότη τους το προφανές: Τα χρωστούμενα μεροκάματά τους, που για την περίπτωση του Αττία ήταν 85 ευρώ, ενώ και για τους τέσσερις εργάτες, τα χρωστούμενα ήταν συνολικά 350 ευρώ. Αντί για τα δεδουλευμένα τους, οι εργάτες εισέπραξαν γρονθοκοπήματα και ξυλοδαρμό. Ο Αττία μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, ενώ ένας ακόμη συνάδελφός που τραυματίστηκε πιο ελαφρά, έχασε το ένα του δόντι και σκίστηκε το χείλος του.

Η υπόθεση του Αττία και των συναδέλφων του, που φέρει την οσμή εργατικού τράφικινγκ, απασχόλησε τη δημοσιότητα τόσο για την εργοδοτική τρομοκρατία όσο και για το «χαράτσι» ύψους 1.553 ευρώ που φάνηκε να δέχθηκε κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Το τελευταίο έγινε γνωστό από την Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας, τα μέλη της οποίας έσπευσαν να εξηγήσουν στη διοίκηση του νοσοκομείου την ιδιαιτερότητα του συμβάντος.

Λογιστική τυπικότητα

Ο Αττία όντως χρεώθηκε με τα παραπάνω νοσήλια, ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στην «Αυγή» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Θεόδωρος Πισιμίσης, η τιμολόγηση είχε τυπικό χαρακτήρα, επειδή ο ασθενής δεν διέθετε κανενός είδους νόμιμο έγγραφο και έγινε προκειμένου να λάβει το εξιτήριό του.

«Ο άνθρωπος αυτός ήρθε γρονθοκοπημένος και έχοντας υποστεί προφανές κάταγμα στην κάτω γνάθο. Τον ανέλαβε η Γναθοχειρουργική, εγχειρίστηκε, αποκαταστάθηκε η βλάβη και νοσηλεύτηκε από τις 31 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου» εξηγεί ο Θ. Πισιμίσης.

«Εμείς», συνεχίζει, «δεν παρεμβαίνουμε στο θέμα της κακοποίησης, αυτό είναι θέμα της Επιθεώρησης Εργασίας, να ελέγξει πώς ο εργοδότης απασχολούσε άνθρωπο χωρίς καμία αίτηση νομιμοποίησης στην Ελλάδα, που ποτέ δεν είχε ζητήσει άσυλο, που δεν διαθέτει κανενός είδους άδεια παραμονής και φυσικά ούτε και ΑΜΚΑ».

Γιατί έγινε η χρέωση

Όπως εξηγεί ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, «σύμφωνα με τη νομοθεσία, αφού δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο, ο άνθρωπος αυτός δεν μπορούσε να καλυφθεί από το Ταμείο προσφύγων - μεταναστών, από το οποίο καλύπτονται χιλιάδες άνθρωποι. Κάθε μήνα, μόνο εμείς στο δικό μας νοσοκομείο δαπανούμε για παροχή υπηρεσιών σε ανασφάλιστους, πρόσφυγες και μετανάστες 700.000-800.000 ευρώ. Το νοσοκομείο μας υλοποιεί τους νόμους για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ο ίδιος ο νόμος ορίζει πως, όταν δεν υπάρχει κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο, πρέπει να προχωρούμε σε τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών» σημειώνει.

Καμία οφειλή

«Και αυτό πράξαμε, για καθαρά τυπικούς λόγους, καθώς εφόσον υπήρχε εισαγωγή στο νοσοκομείο, έπρεπε να υπάρξει και εξιτήριο, δηλαδή έπρεπε να κλείσει το θέμα λογιστικά. Φυσικά», υπογραμμίζει, «κανείς δεν πίστευε ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει χρήματα, ένας άνθρωπος τον οποίο σκότωσαν στο ξύλο για να μην του καταβάλουν τα δεδουλευμένα, θα επέστρεφε ποτέ για να πληρώσει τα νοσήλια. Φτιάξαμε το ένταλμα πληρωμής, ο ασθενής υπέγραψε ότι θα πληρώνει τμηματικά το ποσόν και έφυγε από το νοσοκομείο». Η οφειλή, δηλαδή, προς το νοσοκομείο, ουσιαστικά, δεν μπορεί ποτέ να συνδεθεί με τον άτυχο νεαρό, δεδομένου ότι δεν είχε ΑΜΚΑ ούτε και οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο για ταυτοποίηση.

«Αυτή η κυβέρνηση», υπενθυμίζει ο Θ. Πισιμίσης, «πέρασε με νόμο το να εξαλειφθούν οι οφειλές ανασφάλιστων που είχαν διαβιβαστεί από τους προηγούμενους σε εφορίες. Ποιος μπορεί να πιστεύει ότι θα κυνηγήσουμε εμείς αυτόν τον φτωχό Αιγύπτιο;» διερωτάται.

Τέλος, ο διοικητής τονίζει ότι «η νοσηλεία που παρείχε το νοσοκομείο μας ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, από καθηγητές γναθοχειρουργικής, το προσωπικό συμπεριφέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο και ο ίδιος ο ασθενής δεν εξέφρασε κανένα απολύτως παράπονο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL