Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ / Θεριακλήδες μέχρι και στα νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ / Θεριακλήδες μέχρι και στα νοσοκομεία

Μπορεί το κάπνισμα στα νοσοκομεία να έχει απαγορευθεί από το 2002, όμως θλιβερή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι, στη χώρα μας, η νομοθεσία καταστρατηγείται ακόμα και σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας από τους ίδιους τους λειτουργούς της Υγείας.

Και τούτο, τη στιγμή που οι επαγγελματίες Υγείας είναι «εκείνοι που οφείλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για νοσοκομεία ελεύθερα καπνού, αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος στους κόλπους της ευρύτερης κοινωνίας», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το κάπνισμα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καπνός σκοτώνει περίπου 7 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο. Στα βιομηχανοποιημένα δε κράτη, εκτιμάται ότι προκαλεί πάνω από το 90% των πνευμονικών καρκίνων στους άντρες και περίπου το 70% στις γυναίκες, ενώ στο κάπνισμα αποδίδεται το 22% όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Κάπνισμα ή υγεία

Για τον λόγο αυτό, ο έλεγχος των προϊόντων καπνού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ατζέντας του ΟΗΕ και των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, θεωρείται το πιο αποτελεσματικό μέσο για την υλοποίηση του ειδικότερου στόχου για την Υγεία, που αφορά μείωση, κατά το 1/3 παγκοσμίως έως το 2030, των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνοι, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).

Στην καταστρεπτική επίδραση του καπνού, όχι μόνο στην Υγεία και την ευημερία των πολιτών αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρεται το κεντρικό σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος «Καπνός - μία απειλή για την ανάπτυξη». Γιατί, όπως άλλωστε διατύπωσε η κ. Kristina Mauer-Stender, υπεύθυνη προγράμματος για τον έλεγχο του καπνίσματος του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ: «Το κάπνισμα δεν αποτελεί επιλογή, είναι εθισμός. Η αληθινή επιλογή είναι ανάμεσα στο κάπνισμα και την υγεία».

Δράσεις ΚΕΕΛΠΝΟ

Τούτων δοθέντων και στο πλαίσιο της «αδιαμφισβήτητης ανάγκης για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος και βελτίωσης των ποσοστών της αποτρέψιμης θνησιμότητας και θνητότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα», το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης του καπνίσματος στα νοσοκομεία σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, και την Ιατρική Σχολή Πατρών.

Το πρόγραμμα «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα» θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΓΝΠ «Αγ. Ανδρέας». Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως ενημερωτικές/εκπαιδευτικές ημερίδες, διανομή ενημερωτικού υλικού (αφίσες/φυλλάδια), λειτουργία τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής (1142), για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και τη λήψη καταγγελιών αναφορικά με την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στον χώρο του νοσοκομείου. Στα «ελεύθερα καπνού» νοσοκομεία προβλέπεται η απονομή τιμητικής πλακέτας. Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, της Διεύθυνσης Εξαρτήσεων του υπουργείου Υγείας, του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και Ομάδων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Tην ίδια στιγμή, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έκοψαν το συμβατικό κάπνισμα και ξεκίνησαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Νομό Αττικής από επιστήμονες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 14.050 ενηλίκων.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί σήμερα το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 154.000 ατμιστές (για τον νομό Αττικής). Το 98,3% αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα.

«Η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα» δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. «Ενώ στην Αγγλία πρόσφατα ανακοίνωσαν με ικανοποίηση πως το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, ποσοστό πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο» συνέχισε.

Στην ίδια μελέτη αποτυπώνεται ότι το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα, αφού το 32,7% του πληθυσμού (πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα στον νομό Αττικής) είναι καπνιστές. «Παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών, η χώρα μας έχει αποτύχει στην προσπάθεια ελάττωσης του καπνίσματος» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η μελέτη επερωτά το κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί «προθάλαμο» του καπνίσματος, αφού μόλις το 1,7% των ατμιστών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL