Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΥ / Ανδρέας Ξανθός: Καθολική πρόσβαση των ασθενών στο φαρμακείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΥ / Ανδρέας Ξανθός: Καθολική πρόσβαση των ασθενών στο φαρμακείο

«Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την Υγεία» δήλωσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και υπογράμμισε ότι «η βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προϋποθέτει τη δραστική υποχώρησή της». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Υγεία είναι «ένα προνομιακό πεδίο άρσης ανισοτήτων, κατοχύρωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικής αναδιανομής και δίκαιης ανάπτυξης» και στάθηκε ιδιαιτέρως στις στρατηγικές παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και του φαρμάκου.

Πρωτοβάθμια φροντίδα

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη της ΠΦΥ αποτελεί «βασικό πυλώνα» του ΕΣΥ, με «πυρηνικά στοιχεία» τις «αποκεντρωμένες δομές οικογενειακής φροντίδας που διασφαλίζουν εγγύτητα με τον πληθυσμό αναφοράς», τις «τομεοποιημένες υπηρεσίες και τον κοινοτικό προσανατολισμό τους», που θα παρέχουν «ολιστική φροντίδα Υγείας». Τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ δεν είναι «εργαλείο» για τη λιτότητα και τις περικοπές στις δαπάνες Υγείας, αλλά «εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών και την εγγυημένη κάλυψη των αναγκών τους», ενώ ταυτόχρονα «συνιστά μια πραγματική αλλαγή παραδείγματος στην Υγεία: Από την αρύθμιστη, ανεξέλεγκτη και αποσπασματική αγορά υπηρεσιών με ευθύνη του πολίτη, στην ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα με ευθύνη της Πολιτείας».

Αναφερόμενος στην πολιτική φαρμάκου, ο Ανδρέας Ξανθός επισήμανε ότι για την ελληνική κυβέρνηση «η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η καθολική και ισότιμη κάλυψη των τεκμηριωμένων φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, με ταυτόχρονη προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών από δυσβάστακτες επιβαρύνσεις».

Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη διακήρυξη της Βαλέτας από 9 ευρωπαϊκές χώρες, υπογράμμισε το «σαφές πολιτικό στίγμα: Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος του περιορισμού των κερδών της είναι δρόμος χωρίς επιστροφή».

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL