Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Εκλεψαν μηχανήματα αξίας 500.000 ευρώ από το νοσοκομείο Αγ. Σάββας / "Οι δράστες ήξεραν ακριβώς τι έκαναν και πού πήγαν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλεψαν μηχανήματα αξίας 500.000 ευρώ από το νοσοκομείο Αγ. Σάββας / "Οι δράστες ήξεραν ακριβώς τι έκαναν και πού πήγαν"

Στόχος θρασύτατων διαρρηκτών έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας το Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών Άγιος Σάββας, όπου άγνωστοι εισέβαλαν στη γαστρεντερολογική και την πνευμονολογική κλινική και έκλεψαν υπερσύγχρονα μηχανήματα αξίας 500.000 ευρώ. Η διοίκηση του νοσοκομείου εκτιμά πως οι δράστες ήξεραν ακριβώς πού να κινηθούν και τι να κάνουν, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Για την υπόθεση έχει διαταχθεί ΕΔΕ, ενώ δυναμικά έχει ήδη ξεκινήσει και η καμπάνια του νοσοκομείου για την αντικατάσταση των κλοπιμαίων.

Συγκεκριμένα, οι δράστες παραβίασαν τις πόρτες και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, «οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι έχουν κλαπεί 7 ενδοσκόπια και ένας επεξεργαστής από το Γαστρεντερολογικό Τμήμα, ένα πληκτρολόγιο και ένα συνδετικό για τον υπέρο του βρογχοσκοπίου καθώς και ένα συνδετικό για το βίντεο του βρογχοσκόπιου από το Πνευμονολογικό Τμήμα».

Η διάρρηξη διαπιστώθηκε χθες νωρίς το πρωί, με το νοσοκομείο να εκτιμά πως συνέβη κάποια στιγμή μεταξύ 3 και 5.30 το πρωί. Τότε εκλήθη η Άμεση Δράση και άνδρες της Σήμανσης και της Ασφάλειας έσπευσαν για τις απαραίτητες έρευνες, με τους πρώτους να παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και τους δεύτερους καταθέσεις.

Ήξεραν τι έκαναν

«Πλήγμα ενάντια στο δικαίωμα του Έλληνα ασθενή» χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο ο διοικητής του Αγ. Σάββα Γιώργος Δενδραμής, μιλώντας στην «Αυγή». «Το κόστος για τους ασθενείς που δεν θα μπορούν να κάνουν τις ειδικές εξετάσεις είναι ανυπολόγιστο» υπογράμμισε και, δηλώνοντας σοκαρισμένος, είπε πως «ακόμη και η πιο νοσηρή φαντασία δεν θα σκεφτόταν τέτοιο πράγμα». Υπογράμμισε ότι «ανάμεσα στα κλοπιμαία ήταν και κάποια εξαρτήματα του βρογχοσκοπίου που καθιστούν αδύνατον να δουλέψει και αυτό το μηχάνημα». Ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος τόνισε ότι οι δράστες «ήξεραν τι έκαναν» και ότι «κάποιοι δεν θέλουν το δημόσιο νοσοκομείο να παρέχει νοσηλεία σε όλους τους ασθενείς».

Όπως εξήγησε ο Γ. Δενδραμής, τα περισσότερα από τα κλοπιμαία είχαν αγοραστεί προσφάτως από το νοσοκομείο και αρκετά από αυτά από δωρεές. «Εταιρείες είχαν δωρίσει μηχανήματα για να μην ταλαιπωρούμε τον ογκολογικό ασθενή και να του παρέχουμε υπηρεσίες ποιότητας τόσο στο επίπεδο της διάγνωσης όσο και στης θεραπείας» σημείωσε ο διοικητής του Αγ. Σάββα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου του Γαστρεντερολογικού Τμήματος Δημήτρη Ξυνόπουλου στο CNN Greece, «στον πρώτο όροφο στον Άγιο Σάββα πήραν όργανα συγκεκριμένης εταιρείας. Της ίδιας εταιρείας και από τα δυο τμήματα». Μιλώντας δε στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «δεν ήταν τυχαία η κλοπή αυτή... Γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα αυτοί που έκλεψαν».

Ενδεχόμενη δολιοφθορά

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δράστες και οι αποτρόπαιες πράξεις τους δεν έγιναν αντιληπτές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο, τα τμήματα του γαστρεντερολογικού και του πνευμονολογικού είναι τμήματα όπου γίνονται εξετάσεις και θεραπεία, δεν υπάρχουν ασθενείς για νοσηλεία, οπότε αυτό ίσως διευκόλυνε το να μη γίνουν αντιληπτοί.

Όπως εξήγησε ο διοικητής Γ. Δενδραμής μιλώντας στην «Αυγή», «εκείνη την ώρα φαίνεται, δεν το έχουμε διασταυρώσει, ότι έσπασε μια σωλήνα στο υπόγειο και όλη η ασφάλεια πήγε εκεί». Ασθενείς δεν υπήρχαν σε αυτά τα τμήματα την ώρα της επίθεσης, καθώς λειτουργούν από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

"Δεν υποκύπτουμε"

Ο ειδεχθής χαρακτήρας της ενέργειας δεν έχει αφήσει αδιάφορους πλήθος πολιτών, που από το πρωί της Δευτέρας «σπάνε» τα τηλέφωνα του Αγ. Σάββα. «Δεν μπορούμε να υποκύψουμε σε ένα τόσο νοσηρό μυαλό. Από σήμερα ξεκινάμε έναν αγώνα και θα αντικαταστήσουμε τα κλεμμένα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, με τη βοήθεια της Πολιτείας και των πολιτών» δήλωσε ο Γ. Δενδραμής. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους δύο διευθυντές των τμημάτων, λέγοντας ότι «έχουν αφιερώσει κυριολεκτικά τη ζωή τους στο νοσοκομείο, έρχονται πρώτοι από τις 7 το πρωί και φεύγουν τελευταίοι». Ο Γιώργος Δενδραμής κατέληξε διαμηνύοντας ότι το συμβάν «μας έχει δυναμώσει» και επιμένοντας πως «όλα θα αντικατασταθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL