Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Εμβληματική μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας / 239 νέες μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα μέσα στο 2017
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβληματική μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας / 239 νέες μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα μέσα στο 2017

«Εμβληματική» και «επαναστατική κίνηση» χαρακτήρισε, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Υγείας κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου του Ευόσμου, το οποίο πριν από λίγα χρόνια όδευε για «λουκέτο» και σήμερα είναι το πρώτο που έχει 24ωρη εφημερία. Ο πρωθυπουργός τόνισε η μεταρρύθμιση αυτή έχει «κοινωνικό πρόσημο και ξεκάθαρη στόχευση» και «είναι σχεδιασμένη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

«Εάν με ρωτούσατε τι θα ήθελες να μείνει πίσω σε αυτόν τον τόπο ύστερα από τα χρόνια διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., μιας άλλης κυβέρνησης, που έχει διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει να στηρίζεται καθημερινά ο πολίτης, θα έλεγα ότι αυτό που θα ήθελα να μείνει ως αποτύπωμα είναι μια πολύ ουσιαστική εμβληματική μεταρρύθμιση στην Υγεία, με τη δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δημιουργία, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, 14 Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, και 239 τοπικών μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 25 θα αφορούν το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Από αυτές οι 10 θα λειτουργήσουν στον Εύοσμο και το Κορδελιό, οι 7 στην περιοχή της Τούμπας, οι 5 στους Αμπελόκηπους και 3 στην Τριανδρία. «Για μας προτεραιότητα και σε αυτή τη μεταρρύθμιση είναι οι λαϊκές περιοχές, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» επισήμανε, ενώ ανήγγειλε ότι οι μονάδες αυτές θα στελεχωθούν με την πρόσληψη 3000 γιατρών και προσωπικού το αμέσως προσεχές διάστημα (1.300 οικογενειακοί γιατροί και 1.700 επαγγελματίες Υγείας), ενώ η κάθε μία θα καλύπτει τις ανάγκες 10.000 έως 12.000 ανθρώπων.

Οι πολέμιοι εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας γιατί αυτή η μεταρρύθμιση, τηρουμένων των αναλογιών, θα είναι εφάμιλλης αξίας με τη δημιουργία του ΕΣΥ τη δεκαετία του 1980, τόνισε ότι «έρχεται να αλλάξει ουσιαστικά τον χάρτη και τη λογική στον τομέα της Υγείας», αφού -όπως εξήγησε- θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και ειδικά τα Επείγοντα, θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ είναι και ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια αναχαίτισης της φυγής επιστημονων στο εξωτερικό.

«Θα τη χαρακτήριζα, χωρίς υπερβολή, 'επαναστατική μεταρρύθμιση'. Επαναστατική στις προθέσεις και τις φιλοδοξίες της και σχεδιάστηκε με αποκλειστικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας Υγείας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε σαφές ότι αυτοί που την «πολεμάνε», είτε είναι κόμματα της αντιπολίτευσης είτε συνδικαλιστές, όμως ουσιαστικά υπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας. «Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην ιδέα της υγείας ως κοινωνικού αγαθού. Είμαστε αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη και στην ισότιμη και καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Και αυτός είναι ο στόχος, αν θέλετε, της μεταρρύθμισης αυτής» συνέχισε , ενώ άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα έπρεπε να έχει θεσπιστεί στα χρόνια της «ευμάρειας».

«Αυτές οι μονάδες θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, για να μην ξεχνάμε και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα. Γίνονται σήμερα παρά το γεγονός ότι κυβερνούμε σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ανυπαρξία τους μέχρι σήμερα είναι «αυτό που ονομάζουμε «παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας».

«Από την απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κάποιοι βγήκαν ωφελημένοι, και σήμερα δίνουμε τεράστιες μάχες ώστε να λειτουργήσουν δημόσια νοσοκομεία. Το νοσοκομείο στη Σαντορίνη το κρατούσαν κλειστό αυτοί που ήθελαν να πριμοδοτούνται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σήμερα στο νοσοκομείο Ζακύνθου αντιστέκονται στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο για την επαναλειτουργία των χειρουργείων εκείνοι που στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν την ενίσχυση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κόντρα σε διαπλεκόμενους και βολεμένους

«Η μεταρρύθμιση αυτή για την Υγεία γίνεται σε μια περίοδο κρίσης που κυβερνάμε με το 'πιστόλι' στον κρόταφο και παρά τις τρικλοποδιές πιάνουμε τους στόχους και μπορούμε να έχουμε απόθεμα κοινωνικής πολιτικής» τόνισε σε άλλο σημείο, ενώ αναφέρθηκε και στα όσα ήδη έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στην Υγεία (αύξηση προϋπολογισμού, ένταξη ανασφάλιστων στο σύστημα, εξασφάλιση βιωσιμότητας των νοσοκομείων, δωρεάν φάρμακο στους πλέον αδύναμους, αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών, διαφάνεια στη διαπραγμάτευση των τιμών στα φάρμακα κ.ά). «Προφανώς δεν λέει κάποιος ότι ζούμε στον παράδεισο, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε» συνέχισε, για να υπογραμμίσει ότι η σημερινή κυβέρνηση έδωσε σκληρές μάχες «κόντρα σε συστήματα, σε διαπλεκόμενους και σε βολεμένους» για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Επιτέθηκε στη Ν.Δ., σε μερίδα των ΜΜΕ και σε συνδικαλιστές λέγοντας πως «όταν ακούμε -και ακούμε- άναρθρες κραυγές από την πλευρά τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και των ΜΜΕ, που είχαν συνηθίσει να παίρνουν ένα καλό 'μερτικό', ένα καλό 'μηνιάτικο' από το δημόσιο χρήμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και άναρθρες κραυγές μιας συνδικαλιστικής ηγεσίας βολεμένων, που σήμερα θα έπρεπε να είναι εδώ στο πλευρό μας και όχι απέναντί μας, σε αυτή τη μάχη που δίνουμε για λογαριασμό της ελληνικής κοινωνίας, των πιο αδύναμων και των εργαζομένων που δίνουν τη μάχη μέσα στα νοσοκομεία. Όταν τα ακούμε όλα αυτά, χαμογελάμε».

«Όταν ακούμε, για παράδειγμα, ότι η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι μεταρρύθμιση σοβιετικού τύπου, όταν ακούμε από τον υπεύθυνο τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. στη Βουλή ότι όταν θα έρθουν στα πράγματα -διότι έτσι νομίζουν, αλλά είναι βαθιά νυχτωμένοι- θα τα ξηλώσουν όλα και θα απολύσουν τον κόσμο που προσλήφθηκε για πρώτη φορά με αξιοκρατικά κριτήρια, χαμογελάμε. Τους αφήνουμε να τα λένε. Διότι οι ίδιοι εκτίθενται. Και εκτίθενται καθημερινά. Και τώρα τελευταία, τα βλέπουν και όλα ψεύτικα. Τα βλέπουν όλα 'πέτσινα'. 'Πέτσινα' τα αντίμετρα, 'πέτσινο' το Κύπελλο στον ΠΑΟΚ, 'πέτσινο' και το Κέντρο Υγείας, όλα πέτσινα είναι. Πέτσινη είναι η κοινωνική τους ευαισθησία. Και ο ελληνικός λαός το έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά».

Προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά από επτά χρόνια κρίσης «σήμερα για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ορίζοντας, υπάρχει προοπτική» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αλλάζοντας το κλίμα, παρά την καθημερινή προσπάθεια από τις γνωστές Κασσάνδρες και Σειρήνες των ΜΜΕ, ο κόσμος θα αρχίσει να βλέπει με πιο καθαρή ματιά και από τη δική του εμπειρία μικρά, αλλά ουσιαστικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του». Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε ότι «στον δρόμο προς τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, πρώτο μας μέλημα θα είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του, που λεηλάτησαν στα χρόνια της ανάπτυξης και αποτελείωσαν στα χρόνια της κρίσης. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε αγώνα για να το καταφέρουμε. Και θα το καταφέρουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Υγείας του Ευόσμου και συνομίλησε με εργαζόμενους και ασθενείς. Στην ομιλία του πρωθυπουργού το “παρών” έδωσαν οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης και Γ. Κύρκος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης, Δ. Μάρδας, Μ. Μπόλαρης, η Μ. Κόλλια - Τσαρουχά, υφ. Μακεδονίας - Θράκης, ο δήμαρχος Ευόσμου Π. Σούλας, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και πολίτες της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL