Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Παραδοσιακά για την Αριστερά, οι τρεις πυλώνες προτεραιοτήτων, τόσο από θέση μάχης όσο και προγραμματικά, ήταν και είναι η Εργασία, η Παιδεία και η Υγεία. Στη χώρα μας, οι πολιτικές που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συρρίκνωσαν το κοινωνικό κράτος και, ως εκ τούτου, απαξίωσαν την Εργασία και τη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Η Υγεία στο απόσπασμα - Τι άφησε πίσω η πολιτική Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Πριν δούμε τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς, αξίζει να υπενθυμίσουμε το μεγάλο φαγοπότι που πραγματοποιήθηκε κατά τις περιόδους διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ένα πάρτι που έβλαψε τους κοινωνικά αδύναμους και απαξίωσε περαιτέρω το δημόσιο σύστημα Υγείας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο τομέας της Υγείας ήταν ένας απ’ τους κατ’ εξοχήν τομείς διαπλοκής και αδιαφάνειας. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία γύρω από το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ ή το σκάνδαλο της Novartis ή, ακόμα, το «πρόσφατο» σκάνδαλο γύρω από το “Ερρίκος Ντυνάν”.

Στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, γίναμε μάρτυρες μιας παγκόσμιας πρωτοτυπίας: την -εν μια νυκτί- απομάκρυνση 2.500 γιατρών, που ξεγύμνωσε στην ουσία την πρωτοβάθμια Υγεία. Η νεοφιλελεύθερη λογική αποδυνάμωσε τον δημόσιο τομέα, αναγκάζοντας τους πολίτες να στραφούν στην ιδιωτική Υγεία, με αποτέλεσμα τον πλουτισμό μεγάλων ιατρικών μονάδων. Πρέπει φυσικά να σημειώσουμε και να υπενθυμίσουμε το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων στη δημόσια Υγεία. Αυτό εντάθηκε στη μνημονιακή συνθήκη 1 προς 5 που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ταυτόχρονα, η συστηματική υποχρηματοδότηση του χώρου εξαντλούσε τα όρια των νοσοκομείων και των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μια εργασιακή ζούγκλα με εργολάβους, απλήρωτους εργαζομένους, γιατρούς που κάλυπταν κενά και ένα τεράστιο χάος.

Μάχη απέναντι στο νεοφιλελεύθερο δόγμα

Το μεγάλο ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν στον στενό δημοσιονομικό κλοιό μπορούμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος με προμετωπίδα τον χώρο της Υγείας. Η απάντηση είναι καταφατική. Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα τα οποία επιτρέπουν σε όλους τους πολίτες να απολαύσουν παροχές που μέχρι χθες δεν θεωρούσαν δεδομένες.

Η αύξηση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας των ετών 2016 και 2017, για πρώτη φορά στην περίοδο της κρίσης, είναι γεγονός. Αυτό το γεγονός επιτρέπει στο υπουργείο να δουλέψει και να ικανοποιήσει αιτήματα του κόσμου που έτειναν να γίνουν διαχρονικά.

Η μεγαλύτερη τομή ήρθε με την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων σε παροχές Υγείας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ταυτόχρονα, καταργήθηκε το εισιτήριο αξίας 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο έκανε τη δημόσια Υγεία προνόμιο για λίγους και τη νεοφιλελεύθερη εμμονή, αναγκαιότητα.

Σύντομα, θα γίνει πράξη ένα όραμα της Αριστεράς, που αφορά το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας το οποίο θα είναι η πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα Υγείας. Στην πόλη της Καβάλας, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας, προσφέροντας στους πολίτες κάλυψη με γενικούς γιατρούς, παιδίατρους, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς.

Εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση των ιατρικών εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, ανακουφίζοντας στην πράξη πολλούς συμπολίτες μας που έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τους αναγκαίους ελέγχους για την υγεία τους.

Μια πρώτη σημαντική κίνηση αποκατάστασης της αξιοπιστίας του συστήματος Υγείας είναι η «λίστα χειρουργείου», που ενισχύει τη διαφάνεια και μειώνει τον χρόνο αναμονής των ασθενών.

Νοσοκομείο Καβάλας σε ρυθμούς κανονικότητας

Όλα τα παραπάνω είναι ήδη κομμάτι της πραγματικότητας του πολίτη-ασθενή. Η δημόσια Υγεία αποκτά και πάλι (σιγά σιγά αλλά με συνέπεια) το πρόσωπο που της αξίζει.

Αυτό αποδεικνύεται και από το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας που, σε μικρό χρονικό διάστημα και με τη συστηματική δουλειά του νέου του διοικητή (που μαζί με όλους τους υπόλοιπους διοικητές στελέχωσαν τα νοσοκομεία έπειτα από συνέντευξη και αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής), εξόφλησε τους προμηθευτές και υπέγραψε νέες επωφελείς συμβάσεις μαζί τους. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν το υπουργείο Υγείας δεν έδινε έντεκα εκατομμύρια για την αποπληρωμή των χρεών των ετών 2014 και 2015.

Ταυτόχρονα, το Νοσοκομείο Καβάλας δεν υπέγραψε νέα σύμβαση με τον εργολάβο καθαριότητας, αλλά απευθείας συμβάσεις με τους/τις εργαζομένους/ες, με καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερους μισθούς και αξιοπρεπή δουλειά και φυσικά με οικονομικό όφελος για το ίδιο. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και στον τομέα της φύλαξης και ίσως επεκταθεί και περαιτέρω.

Η θωράκιση και η ενδυνάμωση του συστήματος Υγείας πρέπει να γίνεται εμφανής σε όλους τους πολίτες της χώρας. Αυτό είναι δυνατό μέσα από την ενίσχυση του στόλου ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, που στην περιοχή μας πήρε σάρκα και οστά με τα 5 νέα ασθενοφόρα, τους 3 επιπλέον εργαζόμενους, τον τομέα ΕΚΑΒ Θάσου με 24ωρη κάλυψη και τα νέα άτομα που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού.

Ειδικότερα, για το Νοσοκομείο Καβάλας, ο προϋπολογισμός του μειώθηκε κατά 50%, αποχώρησαν 43 γιατροί και προσλήφθηκαν 30, ενώ αποχώρησαν 237 εργαζόμενοι και εισήλθαν 70, δημιουργώντας δυσαναπλήρωτο κενό, το οποίο το επωμιζόταν ο πολίτης που επέλεγε τις παροχές του νοσοκομείου. Αυτή ήταν η κατάσταση όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση.

Η κυβέρνηση, υλοποιώντας το όραμά της και έχοντας ευθύνη απέναντι στους πολίτες, έδωσε τη δυνατότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας να προσλάβει 12 γιατρούς (κάποιοι απ’ αυτούς ήδη εργάζονται), 17 άτομα μόνιμου προσωπικού, 19 επικουρικούς, 1 γιατρό για τη ΜΕΘ, ενώ μέσα στο 2017 θα προστεθούν τουλάχιστον άλλα 30 άτομα προσωπικό που θα ενδυναμώσουν και άλλο το απαξιωμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις νοσοκομείο της πόλης.

Η μάχη συνεχίζεται

Κλείνοντας, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως η κατάσταση στην Υγεία δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Αποκλειστική ευθύνη για την απαξίωση και την υποβάθμισή της έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Τα συμφέροντα που λυμαίνονταν τα οικονομικά της Υγείας βλέπουν να κόβεται το φαγοπότι και ανησυχούν. Τα ίδια συμφέροντα που επωφελήθηκαν από την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Γνωρίζουμε ότι η καθημερινή μάχη που δίνουμε είναι σκληρή. Το καθήκον όμως απέναντι στον πολίτη, που τα χρόνια της κρίσης φτωχοποιήθηκε και απομακρύνθηκε από τη δημόσια Υγεία, προστάζει να συγκρουστούμε με όποιον σταθεί στο διάβα μας.

Η βάση για την αναστροφή του κλίματος έχει τεθεί. Τα πρώτα θετικά βήματα έχουν γίνει. Έπεται συνέχεια...

* Ο Κώστας Μορφίδης είναι βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL