Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ / Πολιτικές ευθύνες με πολιτικό ονοματεπώνυμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ / Πολιτικές ευθύνες με πολιτικό ονοματεπώνυμο

Για «πολιτικές ευθύνες με πολιτικό ονοματεπώνυμο», άλλα και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μίλησε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προϊδεάζοντας για όσα πρόκειται να φέρει στο φως η Εξεταστική Επιτροπή που πρότειναν να συσταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., ώστε να διερευνήσει τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας κατά τη χρονική περίοδο 1997-2014.

Σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της συγκυβέρνησης και με την ολοκλήρωση της συζήτησης θα διεξαχθεί ψηφοφορία προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Η Εξεταστική θα ελέγξει σκάνδαλα σε βάθος εικοσαετίας. Ξέρουμε όλοι ότι γινόταν πάρτι» δήλωσε ο υπουργός στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Διερευνούμε τυχόν ποινικές ευθύνες που αφορούν ενδεχομένως λειτουργούς της διοίκησης ή πολιτικά πρόσωπα. Δεν θέλουμε να υπάρξει υπόνοια για συγκάλυψη σε αξιόποινες πράξεις» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «μέσα από τη διαδικασία θέλουμε να εντοπίσουμε και τις τρύπες του συστήματος, και τους μηχανισμούς που επέτρεψαν αυτές τις συμπεριφορές».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ως κυβέρνηση «είμαστε οι πρώτοι που ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση. Εμείς δεν είχαμε οργανική σχέση με αυτό το πάρτι, το οποίο είχε λίγους οργανωτές και πολλούς συμμετέχοντες».

Διαφθορά και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος

Στο επίκεντρο της έρευνας για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στον χώρο της Υγείας βρίσκεται η σκανδαλώδης διαχείριση και λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μια περίπτωση που αποτέλεσε πρότυπο κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, αλλά και η εκτίναξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και των υπόλοιπων λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη περίοδο στα ηνία του υπουργείου Υγείας βρέθηκαν σημαίνοντα στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Πικραμμένου (υπηρεσιακή κυβέρνηση) και Σαμαρά.

Π. Πολάκης: Από «μαύρο χρήμα» το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους

«Θα αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τα 85 δισ. ευρώ που χάθηκαν στην Υγεία» διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. Υπογράμμισε ότι το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προκλήθηκε από το «μαύρο χρήμα», την «κατασπατάληση στον χώρο της Υγείας» και τη «διαφθορά».

Ανέφερε ότι η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής «πρακτικά θα καταπιαστεί με το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους της χώρας, τα 85 δισ. ευρώ που κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς ήταν το ‘μαύρο χρήμα’ της υπερτιμολόγησης, της διαφθοράς, που καταναλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, πάνω από τις πραγματικές ανάγκες της Υγείας» και επέμεινε: «Μιλάω για 85 δισ. ευρώ δαπάνη μαύρου χρήματος και υπερτιμολόγηση φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών, αντιδραστηρίων, εξετάσεων διαγνωστικών, μικροβιολογικών ή απεικονιστικών, εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης με υπερσυνταγογράφηση και υπερκατανάλωση για όλο το αδιαφανές σύστημα μέχρι το 2010 που λειτουργούσε και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Εκεί ήταν η τιμολόγηση, που εκτινάχθηκε από 2 δισ. ευρώ το 2003 στα 5,5-6 δισ. ευρώ δαπάνη μόνο των ταμείων το 2009 και προστίθενται άλλα 1,5 δισ. ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία εκείνη την περίοδο».

«Τεράστιο γλέντι, με πάρα πολλούς αποδέκτες»

Ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε ότι επρόκειτο για «ένα τεράστιο γλέντι που είχε στηθεί με πάρα πολλούς αποδέκτες, πολιτικές ηγεσίες, διοικητές οργανισμών, διοικητές νοσοκομείων και ένα σοβαρό κομμάτι του υγειονομικού δυναμικού, το οποίο έπαιρνε και αυτό το... ‘μοιράσι’ του».

Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο «αντί για Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, μετατράπηκε προοδευτικά σε μαγαζί ρουσφετολογικών διορισμών, μοιράσματος ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες στο όνομα κάποιων ‘μελετών’ που ποτέ δεν έβγαλαν κάποιο πρακτικό, ουσιαστικό αποτέλεσμα, μία διαδικασία μετατροπής του σε μηχανισμό ελέγχου όλων των ΜΜΕ, μεγάλων και μικρών, πανελλαδικά, μέσα από το μοίρασμα διαφημιστικής δαπάνης, που είχε ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα ΜΜΕ να λιβανίζουν τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις, οτιδήποτε κι αν έκαναν, είτε σπαταλούσαν είτε κουτσούρευαν δαπάνες».

Η περίπτωση Ερρίκος Ντυνάν

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός και στην περίπτωση του Ερρίκος Ντυνάν, για το οποίο, όπως επισήμανε, «έχει έρθει και δικογραφία στη Βουλή». Τόνισε ότι «θα ελέγξουμε τη διαδικασία στην οποία φαίνεται, από την κατάθεση του κ. Μαρτίνη, να εμπλέκονται τρεις υπουργοί Υγείας (Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης) και πρακτικά λέει ότι οργάνωσαν, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις, τη διαδικασία εκχώρησης του Ντυνάν στον κ. Βγενόπουλο και την Τράπεζα Πειραιώς και αυτό θα ελεγχθεί».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «είναι και πολλά άλλα. Θα βγουν στη διαδικασία, όπως το εργοστάσιο παραγωγής πλάσματος για το οποίο ξοδέψαμε 18 εκατ. ευρώ συνολικά, από το 1999 ώς το 2007, και ποτέ δεν λειτούργησε. Υποτίθεται ότι θα έκανε τη χώρα μας αυτόνομη στα παράγωγα αίματος και το πλάσμα. Είναι σκάνδαλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL