Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ / Σοβαρά προβλήματα υγείας από εκφοβισμό στον χώρο εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ / Σοβαρά προβλήματα υγείας από εκφοβισμό στον χώρο εργασίας

Σε σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το στρες, όπως κατάθλιψη και άγχος, μπορεί να οδηγήσει η ψυχολογική βία που ασκείται στους εργασιακούς χώρους σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό "Psychological Science".

Η έρευνα συνδέει τον εκφοβισμό στον χώρο εργασίας με αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στις μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες και τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών.

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι θύτες στους χώρους εργασίας είθισται να επιστρατεύουν συναισθηματικού τύπου πιέσεις προκειμένου να ταπεινώσουν ή να υπονομεύσουν τους στόχους τους και ο εκφοβισμός δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στην υγεία, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Οι απουσίες και οι ημέρες αναρρωτικής άδειας αυξάνονται, ενώ διογκώνεται και ο κύκλος εργασιών.

Η έρευνα διεξήχθη από διεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 Δανών εργαζομένων. Αν και τα αποτελέσματα φανερώνουν παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών μετά την έκθεσή τους σε εκφοβισμό, ο αντίκτυπος διαφέρει σημαντικά στη μακροπρόθεσμη υγεία.

Το ερωτηματολόγιο εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε εργαζόμενους 60 διαφορετικών επιχειρήσεων στη Δανία και περιελάμβανε ερωτήσεις για τη μέτρηση του στρες, την υγεία, τον ύπνο, τις αναρρωτικές άδειες και την εμπειρία των αρνητικών συμπεριφορών παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Επιπτώσεις στην εργασία λόγω εκφοβισμού σε νεαρή ηλικία

Το ποσοστό της απουσίας των γυναικών λόγω ασθένειας διπλασιάστηκε και η χρήση αντικαταθλιπτικών συνταγών αυξήθηκε μετά τον εκφοβισμό, ενώ οι άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους.

Επισημαίνεται δε ότι η έκθεση σε εκφοβισμό κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία, τις πιθανότητες για φτώχεια και τις δυσμενείς κοινωνικές σχέσεις στην ενήλικη ζωή. Καταγράφηκε ότι άνθρωποι που είχαν υποστεί εκφοβισμό μέχρι τα 20 τους χρόνια είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν δυσκολία στη διατήρηση μιας θέσης εργασίας σε σύγκριση με εκείνους που δεν υπήρξαν ποτέ θύματα εκφοβισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL