Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Παρέμβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ: / Παρέμβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ: Ανεύθυνες οι ανακοινώσεις για την πορεία της γρίπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ: / Παρέμβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ: Ανεύθυνες οι ανακοινώσεις για την πορεία της γρίπης

«Ανεύθυνες» και «συκοφαντικές» χαρακτηρίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ τις ανακοινώσεις για την πορεία της γρίπης κατά τη φετινή περίοδο και την επιτήρησή της στη χώρα μας και προχωρά στις απαραίτητες διευκρινίσεις:

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι «η επιτήρηση της γρίπης στην Ελλάδα γίνεται με πληρότητα και μεθοδολογική επάρκεια χάρις στη διαχρονική ευσυνείδητη εργασία των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ». Σημειώνει ότι η γρίπη είναι «νόσημα συχνό και για τον λόγο αυτό σε όλες τις χώρες του κόσμου επιτηρείται με συστήματα που έχουν ‘δειγματοληπτική λογική’, χωρίς πουθενά να επιδιώκεται η καταγραφή του συνόλου των περιστατικών - κάτι τέτοιο εξάλλου δεν είναι εφικτό. Σε καμία χώρα του κόσμου», τονίζει, «δεν γίνεται εργαστηριακή επιβεβαίωση του συνόλου των περιστατικών γρίπης, που άλλωστε κάθε χειμώνα πλήττει έως και το 1/5 του πληθυσμού».

Προσθέτει δε ότι «τα πλήρη αποτελέσματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης (συμπεριλαμβανομένων των κρουσμάτων ΜΕΘ και θανάτων με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη) δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη απόγευμα στην ‘Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης’», η οποία αναρτάται στον ιστότοπο του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Τίποτα δεν αποκρύπτεται, και τίποτα δεν παραποιείται», σημειώνει και συμπληρώνει ότι τα στοιχεία διαβιβάζονται επίσης κάθε εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) μέσω του συστήματος TESSy.

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου γρίπης», εξηγεί το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ανακοίνωσή του και επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης ήταν φέτος πιο εκτεταμένος από άλλες χρονιές.

«Η εποχιακή έξαρση της γρίπης είναι ακόμη σε εξέλιξη» και ως εκ τούτου, «πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα εγρήγορσης στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, τα μέτρα ατομικής προφύλαξης, η έγκαιρη προσφυγή στον γιατρό σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για ενδεχόμενη λήψη αντιικής αγωγής εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο της προάσπισης της δημόσιας υγείας παρά τις κραυγές, τη συκοφάντηση και το κλίμα πόλωσης που εκπορεύεται από πλευρές που θα έπρεπε να επιδεικνύουν προσήλωση στην αλήθεια, την υπευθυνότητα και την ευπρέπεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL