Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: / Τάκης Γεωργακόπουλος: "Το θέμα με τα ογκολογικά φάρμακα δημοσιοποιήθηκε με χυδαίο τρόπο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: / Τάκης Γεωργακόπουλος: "Το θέμα με τα ογκολογικά φάρμακα δημοσιοποιήθηκε με χυδαίο τρόπο"

Με απάντησή του στην «Αυγή», ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος ενημερώνει για το θέμα που προέκυψε με ογκολογικό φάρμακο που για τη χορήγησή του προϋποτίθεται η ενημέρωση από τον γιατρό για προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή.

«Το θέμα δημοσιοποιήθηκε με χυδαίο τρόπο» τονίζει ο Τ. Γεωργακόπουλος «διότι ζητήματα όχι απλά προσωπικών δεδομένων, που αφορούν διαχείριση φαρμάκων και ασθενών και δεδομένων τους δεν πρέπει να βγαίνουν στη δημοσιότητα, αλλά να τα αντιμετωπίζει με ενδοσυνεννόηση η ιατρική κοινότητα».

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, εξηγεί ότι «ο ασθενής ζήτησε μέσω του γιατρού του ένα φάρμακο που είναι ραδιενεργό, για μια μορφή καρκίνου, και στον φάκελό του η Επιτροπή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, που αποτελείται από γιατρούς του ΕΣΥ, διαπίστωσε ελλείψεις σε δύο δεδομένα, τα οποία ζητούνται σε όλη την Ευρώπη για την έγκριση χορήγησης του φαρμάκου».

Τα δεδομένα αφορούν τους γιατρούς και όχι τον ασθενή

Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αυτά τα δεδομένα «αφορούν τον θεράποντα γιατρό και τους γιατρούς της Επιτροπής και σε καμιά περίπτωση τον ασθενή ή το περιβάλλον του» και «έχουν να κάνουν με την κατάσταση του ασθενή προκειμένου αυτός να δεχτεί το φάρμακο με ασφάλεια και να μην έχει τοξικές επιπλοκές που θα του δημιουργούσαν πρόσθετα προβλήματα υγείας». Επομένως, «όποια αντίρρηση είχε ο ασθενής ή ο γιατρός του μπορούσε να την εκφράσει στους γιατρούς της Επιτροπής και όχι να δοθούν σε δικηγόρο για να βγει σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού αναφέροντας μάλιστα και σχετικές ανακρίβειες».

Επιπλέον, ο Τ. Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι «είναι γνωστό ότι τα δύο στοιχεία που ζητήθηκαν για τον συγκεκριμένο ασθενή καθορίζουν τη στρατηγική της θεραπείας και την απόφαση ενός γιατρού ποια φάρμακα θα χορηγήσει στον συγκεκριμένο ασθενή. Τα δεδομένα του φαρμάκου στη φάση της μελέτης του συμπεριλάμβαναν αυτά που ζήτησαν και οι γιατροί της Επιτροπής και στόχο έχουν την ασφάλεια του ασθενή και όχι τη στέρηση της θεραπείας».

Γιατί ζητείται προσδόκιμο επιβίωσης

Ερωτηθείς για ποιον λόγο ζητείται το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζει ότι «Ο ΕΟΠΥΥ έχει, από το ξεκίνημα της λειτουργίας του, ως πολιτική του να χορηγεί δωρεάν στους ασθενείς τα φάρμακα υψηλού κόστους για κάθε νόσο. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε ως κριτήριο το κόστος του φαρμάκου. Για τον ΕΟΠΥΥ προέχει η ασφάλεια του ασθενή. Μία από τις προϋποθέσεις που ο γιατρός εκτιμά προκειμένου να χορηγήσει κάθε φάρμακο και κυρίως χημειοθεραπευτικά με ασφάλεια».

Πρόσθεσε δε ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου γίνεται σταδιακά για ένα εξάμηνο. «Η προϋπόθεση για το προσδόκιμο περιέχεται και στο πρωτόκολλο βάσει του οποίου αξιολογήθηκε και πήρε άδεια κυκλοφορίας το φάρμακο» συμπληρώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL