Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ο γενικός γραμματέας Διαφθοράς Κ. Χρήστου για τη Novartis: / Ο γενικός γραμματέας Διαφθοράς Κ. Χρήστου για τη Novartis: "Η έρευνα άνοιξε δυναμικά και σύντομα αναμένουμε αποτελέσματα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο γενικός γραμματέας Διαφθοράς Κ. Χρήστου για τη Novartis: / Ο γενικός γραμματέας Διαφθοράς Κ. Χρήστου για τη Novartis: "Η έρευνα άνοιξε δυναμικά και σύντομα αναμένουμε αποτελέσματα"

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το σκάνδαλο Novartis είναι αντίστοιχο με αυτό της Siemens» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαφθοράς Κ. Χρήστου μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο. Η διοίκηση εργάζεται στην κατεύθυνση που έδωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συντονίζοντας τα ελεγκτικά όργανα και συγκεντρώνοντας πληροφορίες για να ενισχύσει το έργο της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η έρευνα έχει αναπτύξει «μεγάλη δυναμική» και «αναμένουμε σύντομα απτά αποτελέσματα». Για τη συνολικότερη στρατηγική της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς, ο Κ. Χρήστου υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που έχει συνταχθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς, με πολλούς άξονες, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συντονισμένες κινήσεις

«Η γενική κατεύθυνση που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν κάνουμε κάτι αποσπασματικά, αλλά καταστρώνουμε μια συνολική στρατηγική, με όποιες δυνάμεις έχουμε μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών, για να γίνονται συντονισμένες κινήσεις με στόχο την ενίσχυση της δουλειάς των εισαγγελέων. Το αποτέλεσμα έχει να κάνει με την προώθηση του υλικού που αντλεί μέσω των ελέγχων η διοίκηση» είπε ο Κ. Χρήστου.

Ως παράδειγμα των αποτελεσμάτων που ήδη έρχονται, ο Κ. Χρήστου είπε ότι από τη λίστα Μπόργιανς έχουν ήδη ξεκινήσει πάνω από 1.000 δικογραφίες και πρόσθεσε ότι «Σήμερα που μιλάμε και αυτό είναι κάτι για οποίο μπορούμε να περηφανευόμαστε σε επίπεδο κυβέρνησης, ο ελεγκτής έχει στη διάθεσή του μέσα σε 24 ώρες πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα του ελεγχόμενου σε βάθος δεκαετίας».

Τομέας "υψηλού κινδύνου" για διαφθορά η Υγεία

Ο Κ. Χρήστου υπογράμμισε ότι η Υγεία αποτελεί έναν τομέα «υψηλού κινδύνου» σε θέματα διαφθοράς, με επίκεντρο το φάρμακο, είτε μέσω της υπερτιμολόγησής του, είτε μέσω της υπερβολικής και ανεξέλεγκτης συνταγογράφησής του. Ειδικότερα για το σκάνδαλο της Novartis, ανέφερε ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι αντίστοιχο με αυτό της Siemens».

Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα από τον εισαγγελέα Διαφθοράς και έχει κατασχεθεί πολύ υλικό για επεξεργασία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Κ. Χρήστου και στη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την υπόθεση, λέγοντας ότι έχει ήδη υποβληθεί αίτημα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για τη δικαστική συνδρομή τους.

Επίσης, συνολικούς ελέγχους των οικονομικών και φορολογικών στοιχείων της φαρμακοβιομηχανίας Novartis αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών της διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, με ερευνώμενα αδικήματα αυτά της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αναπτύξει μια δυναμική, εμφανίζονται στοιχεία, προχωρά η διαδικασία των καταθέσεων. Δε γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο το περιεχόμενο του υλικού που συλλέγει η εισαγγελέας, όμως έχει ανοίξει πολύ δυναμικά η έρευνα, άνθρωποι προσφέρουν στοιχεία και συνεργασία. Πιστεύουμε βάσιμα ότι πολύ σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα» τόνισε καταλήγοντας ο γ.γ. Διαφθοράς.

Π. Κουρουμπλής: Να προχωρήσει σε βάθος η έρευνα

Πολυεθνικές φαρμακευτικές πήραν 50 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία από την Ελλάδα

* Ενώ οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκων παρουσίαζαν κέρδη 15%, οι πολυεθνικές παρουσίαζαν συνήθως ζημίες * "Υποψίες ότι εμπλέκονται πάρα πολλά πρόσωπα, πολιτικοί, γιατροί και δημοσιογράφοι"

«Ως βουλευτής έχω καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις τεχνικές ελλείψεις αυτών των εταιρειών» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FΜ. Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος συνολικά στις πολυεθνικές, για τις οποίες είπε ότι έχουν εισπράξει πάνω από 50 δισ. τα τελευταία 10 χρόνια και δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ κέρδη.

Έκανε επίσης λόγο για «υποψίες ότι εμπλέκονται πάρα πολλά πρόσωπα, πολιτικοί, γιατροί και δημοσιογράφοι» και πρόσθεσε ότι οι αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες φαρμάκων παρουσίαζαν κέρδη 15% και οι πολυεθνικές συνήθως ζημίες.

«Μεροκάματο» της Novartis σε σύμβουλο υπουργών Υγείας μέσω εταιρείας τραγουδίστριας

Σύμβουλος υπουργών Υγείας, που παρέμεινε στα καθήκοντά του μέχρι και τη θητεία Γεωργιάδη στα ηνία του υπουργείου, έπαιρνε «μεροκάματο» από τη Novartis μέσω εταιρείας τραγουδίστριας ενώ καθόριζε την πολιτική του φαρμάκου και διαπραγματευόταν το συγκεκριμένο θέμα με την τρόικα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κ. Βαξεβάνης στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ενώ αναφέρθηκε και σε σύστημα με το οποίο καθηγητές πανεπιστημίων «στρατολογούν» στο κύκλωμα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Μ. Σαλμάς: "Ζήτησα να καταθέσω για τη Novartis"

Να καταθέσει όλα τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis έχει ζητήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του παρέμβασης στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» της ΕΡΤ, ο κ. Σαλμάς σημείωσε ότι είχε διατάξει την έκδοση πορίσματος από τους επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας για τη διαφθορά στον χώρο του φαρμάκου και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δεν τον κάλυψε, καθώς περιείχε μόνο συστάσεις για το ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος συμμετοχής των υπαλλήλων στα συνέδρια. Κατόπιν, όπως εξήγησε, ζήτησε τη διερεύνηση του ζητήματος και από τον τότε επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή και το δεύτερο πόρισμα διαβιβάστηκε στο ΣΔΟΕ στις αρχές του 2013.

Ο πρώην αν. υπουργός υπογράμμισε ότι κατά τη θητεία του δέχθηκε πόλεμο από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και, όταν ερωτήθηκε αν στη διεξαγωγή αυτού του πολέμου συμμετείχαν ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, δεν το αρνήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL