Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΓΙΑ NOVARTIS: / Π. Πολάκης για Novartis: "Παιχνίδι τιμών στα φάρμακα μέσω Ελλάδας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΓΙΑ NOVARTIS: / Π. Πολάκης για Novartis: "Παιχνίδι τιμών στα φάρμακα μέσω Ελλάδας"

Περίπου 4,5 δισ. ευρώ φτάνει το «μαύρο» χρήμα στην υπόθεση Novartis τα τελευταία 6 με 7 χρόνια, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, υπογράμμισε ότι ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνταν τα φάρμακα ήταν διαμορφωμένος ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες. Δήλωσε δε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης «άνοιξε την πόρτα» για φάρμακα η τιμολόγηση των οποίων στην Ελλάδα επηρεάζει την κερδοφορία των φαρμακευτικών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς είμαστε χώρα αναφοράς.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ήδη «κυκλοφορούν» πολλά ονόματα και ότι αναμένονται αποκαλύψεις για εμπλοκή ακόμη περισσότερων. Περιγράφοντας το τοπίο της αγοράς φαρμάκου και εξοπλισμού τόσο την προ Μνημονίων περίοδο, όσο και την τελευταία εξαετία, επισήμανε ότι οι δαπάνες του Δημοσίου, χωρίς τη συμμετοχή των ασθενών, είχαν φτάσει να είναι της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και τα ταμεία.

Υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε μια οριζόντια περικοπή, που δεν πείραξε «ούτε τρίχα από το σύστημα υπερτιμολόγησης και λαμογιάς», αναφερόμενος και σε όσα είχε πει τότε στους κ. Γεωργιάδη, Λοβέρδο και Βορίδη.

Όλα στο μικροσκόπιο

Όπως διεμήνυσε ο Παύλος Πολάκης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επανεξετάζει σειρά θεμάτων, τα δελτία τιμών, τις σχετικές αποφάσεις, καθώς, όπως σημείωσε, «οι άνθρωποι ήταν αριστοτέχνες, έκρυψαν πολύ καλά» αυτές τις μεθοδεύσεις και απέρριψε την κινδυνολογία που «υπογείως διαρρέουν παπαγαλάκια» για απειλή σε σχέση με τον εφοδιασμό της αγοράς από τις έρευνες αυτές.

«Τεράστιο στημένο παιχνίδι»

Ο Π. Πολάκης έκανε λόγο για «τεράστιο στημένο παιχνίδι», λέγοντας ότι τα μνημονιακά χρόνια και σε καθεστώς πτώχευσης, με την πίεση από τους δανειστές να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη, υπήρξε αλλαγή και, ενώ για να τιμολογηθεί ένα νέο φάρμακο έπρεπε να κυκλοφορεί σε σημαντικό αριθμό χωρών της Ε.Ε., επί Άδωνι Γεωργιάδη ο αριθμός αυτός περιορίστηκε σε μόλις τρεις, ώστε να μπορούν να μπουν στην Ελλάδα και να πάρουν τιμή που επηρεάζει άλλες χώρες.

Το πιο εξοργιστικό, σύμφωνα με τον αν. υπουργό, είναι ότι άλλες χώρες διαπραγματεύτηκαν με τις φαρμακευτικές τόσο μέσω των αντίστοιχων ΕΟΠΥΥ όσο και των ταμείων και φάρμακα και θεραπείες που αγόρασαν τα απέκτησαν με σοβαρή έκπτωση. «Εμείς εδώ, στα χρόνια των Μνημονίων, ήμασταν τόσο κιμπάρηδες και χουβαρντάδες, ώστε δεν έγινε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης και έκπτωσης στα φάρμακα» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πολύ ακριβές θεραπείες, που στην Ελλάδα αποκτήθηκαν έναντι 70.000 ευρώ, σε άλλες χώρες τις πήραν με μόλις 20.000 ευρώ, καταλήγοντας πως «αυτά αλλάζουν τώρα».

Νέες αποκαλύψεις για τον Θ. Αναστασιάδη

Τέλος, ο Π. Πολάκης προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις για πολλούς, μεταξύ των οποίων και ο Θ. Αναστασιάδης, για τον οποίο είπε ότι προσπαθεί να φέρει στην εξουσία τον Κ. Μητσοτάκη, ώστε να «γλιτώσει τη δίωξη για τα 'μαύρα' 5 εκατ. ευρώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL