Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "GUARDIAN" / Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για τη διάλυση της Υγείας ήταν για το 2009-2014
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "GUARDIAN" / Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για τη διάλυση της Υγείας ήταν για το 2009-2014

Μηνυτήρια αναφορά και αγωγή για αποκατάσταση του κύρους της ΠΟΕΔΗΝ και του προέδρου της διαμηνύει ότι θα καταθέσει ο Ομοσπονδία σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Η ένταση ξέσπασε όταν δημοσιεύθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος στον "Guardian". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ποσοστά θνησιμότητας στη χώρα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού, ενώ οι νοσοκομειακές μολύνσεις έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που επικαλούνταν ο "Guardian" αφορούσαν την κατάσταση της δημόσιας Υγείας από το 2009 έως το 2014, τα ευρήματα των μελετών παρουσιάζονται σε ενεστώτα χρόνο.

Οι χιλιάδες προσλήψεις, το άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, η στελέχωση πλήθους νοσοκομείων με εξοπλισμό, το άνοιγμα τμημάτων και κλινικών, καθώς και η αύξηση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία δεν καταγράφονται προφανώς στο διάστημα έως το 2014, ούτε και τα συνεπαγόμενα οφέλη για το ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή, στα στοιχεία που επικαλούνται τόσο ο "Guardian" όσο και η ΠΟΕΔΗΝ απουσιάζει η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους που εξασφαλίζει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία σε περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστους.

Η ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο, επικαλείται τα στοιχεία που φτάνουν μέχρι το 2012-2014, για να υποστηρίξει ότι η νυν κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι «βουτηγμένοι στη λάσπη».

Η ΠΟΕΔΗΝ πριν και μετά

Όπως έχει πολλάκις γραφτεί, η καταγγελτική δραστηριότητα της ΠΟΕΔΗΝ υπήρξε ιδιαιτέρως κατευνασμένη κατά τα έτη διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., όμως από τη στιγμή που τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από τους ίδιους τους εργαζομένους. Επίσης, πολλές φορές έχουν υπογραμμιστεί οι κοινές «γραμμές» που μοιράζονται η Ν.Δ., ο πρόεδρος του ΙΣΑ και η ΠΟΕΔΗΝ σε συντονισμένες εππικοινωνιακές εκστρατείες αντιπολιτευτικού τύπου.

Περί πολιτικών μιασμάτων

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης σχολίασε σχετικά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook: «Πρόεδρε της ΠΟΕΔΗΝ, όχι στον 'Guardian', αλλά στους 'New York Times' να δώσεις συνέντευξη με αισχρά ψέματα και στοιχεία του 2012 (τότε ντε που προσκύναγες τον Βενιζέλο και έγλειφες τον Άδωνι) συκοφαντώντας τη χώρα σου και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που σας έκοψε τη μάσα και τις εξυπηρετήσεις, κατάλαβέ το: (...) έκλεισε ο κύκλος σας, η θέση σας είναι στα σκουπίδια της ιστορίας, ό,τι γκρέμισαν οι προηγούμενοι, με σένα και την παρέα σου να τους κρατάς φανάρι και να τους λιβανίζεις, εμείς το φτιάχνουμε, χωρίς εσάς, αλλά με τους εργαζόμενους στη δημόσια Υγεία".

Σε αυτό το σχόλιο, η ΠΟΕΔΗΝ απάντησε χαρακτηρίζοντας τον Π. Πολάκη «πολιτικό μίασμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου» και εξακολουθεί να υπεραμύνεται των ρουσφετολογικών προσλήψεων που έκανε παλιότερα το ΚΕΕΛΠΝΟ, να αρνείται ότι γίνονται προσλήψεις για πρώτη φορά έπειτα από 6 χρόνια ή ότι η νυν πολιτική ηγεσία αύξησε τον προϋπολογισμό για τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Κόντρα Πολάκη - ΓΑΠ

Στο ίδιο σχόλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας λέει στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Γιαννάκο πως «αποδεικνύεις ότι είσαι το ίδιο ξεφτίλας με τον Γιωργάκη, που για να φέρει εδώ το ΔΝΤ, έβριζε τη χώρα που ήταν πρωθυπουργός». Η αναφορά στον ΓΑΠ προκάλεσε τη μήνιν του ΚΙΔΗΣΟ, που, παραμένοντας στην ίδια γραμμή με την ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο αναπληρωτής υπουργός «αντί να ασχοληθεί με την κορύφωση της εξαθλίωσης της Δημόσιας Υγείας επί των ημερών του, με την ευκαιρία σχετικού δημοσιεύματος του 'Guardian', χυδαιολογεί για μια ακόμη φορά με τρόπο χρυσαυγίτικο κατά του προέδρου του κινήματος Γιώργου Α. Παπανδρέου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL