Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Είστε ανασφάλιστοι; / Έτσι έχετε πρόσβαση στο ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είστε ανασφάλιστοι; / Έτσι έχετε πρόσβαση στο ΕΣΥ

Για πρώτη φορά θεσπίστηκε φέτος το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ένα μέτρο που αφορά 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών, αλλά και όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά χρήζουν άμεσης υγειονομικής περίθαλψης ως μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Διαβάστε τις απαντήσεις στις 6 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης:

Τι δικαιούμαι ως ανασφάλιστος;

Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής Υγείας, δηλαδή ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δημόσιες δομές Υγείας, μονάδες Ψυχικής Υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Δικαιούσαι, χωρίς καμία χρέωση, το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων, προγραμματισμένα χειρουργεία, πρόληψη και προαγωγή Υγείας (π.χ. εμβολιασμοί), οδοντιατρική περίθαλψη, μαιευτική περίθαλψη και προγραμματισμό τοκετών από τα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία, ενώ σημαντικό τμήμα του ανασφάλιστου πληθυσμού δικαιούται μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή, που περιλαμβάνει και την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή.

Επιπλέον, οι ανασφάλιστοι δικαιούνται φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής, χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των παροχών και με ποιον τρόπο;

Αν είσαι Έλληνας πολίτης ή διαμένεις νόμιμα στην Ελλάδα, απευθύνεσαι σε όλες τις δημόσιες δομές με το ΑΜΚΑ σου.

Αν δεν μένεις νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης (έγκυες, παιδιά, χρόνιοι, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς κ.τ.λ.), δικαιούσαι την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΚΥΠΑ) με την οποία θα έχεις πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας. Μέχρι να ξεκινήσει να εκδίδεται η ΚΥΠΑ, δικαιούσαι όλων των νοσηλευτικών και διαγνωστικών παροχών από τα δημόσια νοσοκομεία.

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, εξακολουθούν να δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και κανένας άνθρωπος δεν εξετάζεται από καμία επιτροπή νοσοκομείου προκειμένου να εγκριθεί η πρόσβασή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Πού να απευθυνθώ;

Αν έχεις ΑΜΚΑ, μπορείς να απευθυνθείς σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας. Αν δεν έχεις ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ή στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, όπου θα σε ενημερώσουν πώς μπορείς να βγάλεις την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης.

Τι χρειάζεται να πληρώσω;

Δεν χρειάζεται να πληρώσεις απολύτως τίποτα για το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων που προβλέπονται στη ρύθμιση και πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές.

Δεν χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα αν εξαιρείσαι των συμμετοχών λόγω ειδικότερων διατάξεων ή για εξωνοσοκομειακές θεραπείες, εμβολιασμούς και πρόληψη.

Υποχρεούσαι στις ίδιες συμμετοχές που έχουν και οι ασφαλισμένοι στη φαρμακευτική δαπάνη, εκτός αν εμπίπτεις στις εισοδηματικές, κλινικές και κοινωνικές εξαιρέσεις, οπότε και πάλι έχεις μηδενική συμμετοχή.

Από πού θα πάρω τα φάρμακά μου ως ανασφάλιστος;

Από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία.

Τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων για τους δικαιούχους μηδενικής συμμετοχής στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής (πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικά αδύναμου ή ανασφάλιστου, ανασφάλιστοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων). Οι λοιποί δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τα φάρμακα εξωτερικού, τα οποία δεν κυκλοφορούν, αλλά εισάγονται κατά περίπτωση στην Ελλάδα, χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους.

Τα φάρμακα υψηλού κόστους παρέχονται τόσο από τα νοσοκομεία όσο και από τα φαρμακεία και τα σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ (μπορείτε να βρείτε τα σχετικά αρχεία στο κάτω μέρος της σελίδας).

Τι μπορώ να κάνω ως ανασφάλιστος για να διασφαλίσω ότι δικαιούμαι μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα;

Να επισκεφτείς την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., στην οποία, εισάγοντας το username και τον κωδικό πρόσβασης για το taxisnet, καθώς και τον ΑΜΚΑ, θα διαπιστώσεις το ποσοστό συμμετοχής σου στη φαρμακευτική αγωγή. Αν το σύστημα δεν βρίσκει το ΑΜΚΑ σου, θα πρέπει να απευθυνθείς στα ΚΕΠ για να επικαιροποιήσεις τη διασύνδεση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ σου.

Οι ευάλωτες κατηγορίες πολιτών –δικαιούχοι της παρ. 2Β και 8 της ΚΥΑ, συμπεριλαμβανομένων των πρώην κατόχων του Ατομικού Βιβλιάριου Οικονομικά Αδύναμου ή Ανασφάλιστου-ενημερώνονται ότι για την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης απαιτείται η προηγούμενη κατάθεση αιτήματος στην Υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου κατοικίας τους.

Σε περίπτωση που σου επιβληθεί ποσοστό συμμετοχής στη συνταγογράφηση, έχεις το δικαίωμα υποβολής ένστασης στην Υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου κατοικίας σου εντός 15 ημερών από την αναγραφόμενη ημερομηνία στη συνταγή, εφόσον πληροίς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θέτει η ΚΥΑ.

Πρέπει να ζητήσεις από τον γιατρό που συνταγογραφεί να σε ενημερώσει για ενδεχόμενες επιβαρύνσεις που θα επιφέρει η αλλαγή της φαρμακευτικής σου αγωγής, καθώς και για τη δυνατότητα συνταγογράφησης θεραπευτικά ισοδύναμων φαρμάκων, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL