Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Θ.Ρόζενμπεργκ: Το κυνήγι του επιχειρηματικού κέρδους κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία - Τι ισχύει για τα κρούσματα ελονοσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ.Ρόζενμπεργκ: Το κυνήγι του επιχειρηματικού κέρδους κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία - Τι ισχύει για τα κρούσματα ελονοσίας

Οι όποιες καθυστερήσεις ψεκασμών οφείλονται στην κόντρα των εταιρειών για τις εργολαβίες, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΝΠΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, Στο Κόκκινο. Απόλυτα ασφαλής η Ελλάδα, η ελονοσία μας απασχολεί μόνο όταν... δεν υπάρχουν άλλα θέματα, όπως είπε, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία.

Η ελονοσία είναι μία νόσος που μαστίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική, με περίπου 3 εκατ. νεκρούς ετησίως, είπε ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Στη χώρα μας ωστόσο η ελονοσία δεν μας απασχολεί σοβαρά, παρά μόνο όταν... δεν υπάρχουν άλλα θέματα, όπως υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για κάτι σπανιότατο στην Ελλάδα, που εξακολουθεί να είναι απόλυτα ασφαλής χώρα σε αυτό το θέμα ... ας εστιάσουμε καλύτερα στα χιλιάδες παιδιά που σκοτώνονται στα τροχαία, ήταν η χαρακτηριστική παραίνεση του Θ. Ρόζενμπεργκ.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Στην χώρα μας, αφού αντιμετωπίστηκαν τα σοβαρά προβλήματα ελονοσίας το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, σε περιοχές όπως π.χ. η Κωπαΐδα που στη συνέχεια αποξηράνθηκε, η νόσος εκριζώθηκε.

Από το 2009 καταγράφονται στη χώρα μας κάποια κρούσματα, σε ανθρώπους που έχουν είτε έχουν ταξιδέψει τις χώρες όπου είναι ενδημική η νόσος, ή αφού έζησαν εκεί έεχουν στη συνέχεια εγκατασταθεί στη χώρα μας, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις σε τουρίστες ή ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα για να εργαστούν.

Το 2011 και 2012 υπήρξε μία αύξηση κρουσμάτων σε τέτοιους πληθυσμούς, με τους αριθμούς νοσούντων να φτάνουν τους 60 με 70 ετησίως.

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι υπήρξαν και κρούσματα σε κατοίκους της χώρας που δεν έχουν ταξιδέψει στις προαναφερθείσες περιοχές, δηλαδή παρουσιάζουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Αυτά τα περιστατικά μετριούνται στα δάχτυλα και ο αριθμός τους είναι ίδιος κάθε χρόνο, όπως και φέτος, ενώ βρισκόμαστε στη μέση της περιόδου.

Βρίσκουμε κυριολεκτικά το συγκεκριμένο κουνούπι

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισε ο Θ. Ρόζενμπεργκ, πραγματοποιώντας την απαραίτητη επιδημιολογική διερεύνηση κάθε κρούσματος, αντιλαμβάνεται όλα τα παραπάνω σαν «καμπανάκια» και παρακολουθεί τα κρούσματα πάρα πολύ προσεκτικά.

Μέσω επιτόπιας έρευνας και ερωτηματολογίων καταγράφονται τα ταξίδια του ασθενή και «βρίσκουμε το κουνούπι, κυριολεκτικά».

Τα μέτρα για την προστασία και την μη εξάπλωση

Το σημαντικότερο για κάθε κάτοικο είναι η δική του προστασία, καθώς η αλλαγή της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή, οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, έχουν αλλάξει τον κόσμο, όλη η Ευρώπη βρίσκεται στην ίδια θέση.

Πρέπει λοιπόν, τόνισε ο Θ. Ρόζενμπεργκ, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα προϊόντα προστασίας ή απώθησης εντόμων, να φοράμε ρούχα που να καλύπτουν το σώμα όταν βρισκόμαστε σε περιοχές με πολλά κουνούπια, αλλά και να φροντίζουμε να μην υπάρχουν χώροι με λιμνάζοντα νερά κοντά μας.

Σε κρατικό επίπεδο, απαραίτητος είναι ο ψεκασμός των περιοχών όπου αναπαράγονται τα κουνούπια (αλλά και οι σκνίπες) την κατάλληλη περίοδο, ώστε να μειωθούν δραστικά οι πληθυσμοί των εντόμων.

Η μάχη των εταιρειών για το κέρδος απειλή τη δημόσια Υγεία

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι υπήρξαν δυσκολίες στην ορθή εκτέλεση αυτών των ψεκασμών, αλλά σημείωσε ότι η αιτία των προβλημάτων δεν αφορά τον κρατικό μηχανισμό, αλλά την διαδικασία της ελεύθερης αγοράς για τον καθορισμό του εργολάβου που θα κάνει τους ψεκασμούς, ανά περιοχή.

«Οι εταιρείες που διαγωνίζονται συχνά κάνουν πολλές ενστάσεις μεταξύ τους και καθυστερούν τους διαγωνισμούς ... είναι άλλο ένα δείγμα του πώς γίνεται θυσία η Δημόσια Υγεία στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους και της "επιχειρηματικότητας"», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι εντολές για τους ψεκασμούς δίνονται την περίοδο του Δεκεμβρίου και αυτοί πρέπει να πραγματοποιηθούν στο τέλος της Ανοιξης, όταν το έντομο βρίσκεται στην φάση της προνύμφης ... αυτού του τύπου το κυνήγι του κέρδους καμία φορά οδηγεί στο να μην είναι έτοιμες οι περιφέρειες την πιο αποδοτική στιγμή.

Κλειδί η ενημέρωση των γιατρών - η νόσος μοιάζει με κρυολόγημα

Η διάγνωση της νόσου απαιτεί ένα απλό τεστ και θεραπεύεται, αλλά το βασικότερο πρόβλημα είναι πως πρέπει να σκεφτεί κανείς, ή ο ασθενής ή ο γιατρός, ότι δεν αντιμετωπίζει απλώς ένα καλοκαιρινό κρυολόγημα, με πυρετό, ρίγη και μυαλγίες.

Η προσπάθεια του υπουργείου γίνεται σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να είναι υποψιασμένοι νοσηλευτές και γιατροί, για να γίνονται οι σωστοί έλεγχοι.

Ο περιορισμός αιμοληψίας αφορά ακτίνα γύρω από κάθε κρούσμα

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΝΠΟ εξάλλου ξεκαθάρισε και πάλι ότι δεν υφίσταται καμία «καραντίνα» στις 12 περιοχές όπου δεν πραγματοποιούνται αιμοληψίες και διευκρίνισε το πώς λειτουργεί το σύστημα πρόληψης μεταδόσεων από μεταγγίσεις, το οποίο επιβάλλουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Ουσιαστικά, με κέντρο την κατοικία του κάθε ασθενούς που έχει εντοπιστεί να έχει ελονοσία από πιθανή εγχώρια μετάδοση, χαράσσεται ένας κύκλος που μπορεί να καλύπτει μία ή περισσότερες κοινότητες δήμων, των οποίων άλλοι κάτοικοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα, τουλάχιστον όχι πριν ελεγχθούν διεξοδικά, για δύο χρόνια.

Για οκτώ περιστατικά πέρυσι, η ακτίνα αυτή κάλυψε 12 δήμους, αλλά δεν πρόκειται για όλο το δήμο αλλά για κάποια κοινότητα του δήμου. Το μέτρο απλώς επιβεβαιώνει τη σχολαστικότητα των ελέγχων που πραγματοποιούνται, όπως τόνισε.

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η Αυγή, ενώ τονίζει ότι «η Ελλάδα αποτελεί τόπο ασφαλή, με αμελητέο κίνδυνο ελονοσίας», ενώ «οι διεθνείς οργανισμοί δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται κανένα ειδικό μέτρο προφύλαξης από όσους επισκέπτονται τη χώρα μας».

Συστηματική εμφάνιση της ελονοσίας από το 2009

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή ασθενείς που τεκμαίρεται ότι μολύνθηκαν εντός Ελλάδος, εμφανίζονται συστηματικά στη χώρα από το 2009.

Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί: 7 (2009), 4 (2010), 42 (2011), 20 (2012), 3 (2013), 0 (2014), 6 (2015) περιστατικά.

«Τα τέσσερα σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης τη φετινή περίοδο έως τώρα δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα» επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πώς μεταδίδεται η νόσος

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο έπειτα από τσίμπημα από θηλυκό μολυσμένο κουνούπι, που ανήκει στο γένος Ανωφελές, καθώς και με μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων και χρήση μολυσμένων βελονών ή συριγγών.

Πιο σπάνια, μπορεί να μεταδοθεί και από τη μητέρα στο έμβρυο.

Το παράσιτο δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της συνηθισμένης κοινωνικής επαφής (άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Κανένα κρούσμα δεν συνδέεται με πρόσφυγες

Στην πρόσφατη Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης για την Ελονοσία (11.8.16), κατά την περσινή περίοδο 2015 καταγράφηκαν 6 κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, τα οποία οδήγησαν στον χαρακτηρισμό ως επηρεαζόμενων οικισμών από 8 διαφορετικούς δήμους.

Οι περιοχές αυτές θεωρούνται ακόμη «επηρεαζόμενες» παρ’ ότι τα περιστατικά που τις κατέταξαν στην κατηγορία αυτή εμφανίστηκαν την περσινή χρονιά, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η φετινή περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών (2016) χωρίς καταγραφή εγχώριας μετάδοσης προκειμένου να «αποχαρακτηρισθούν».

Αντίστοιχα, κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2016 έχουν καταγραφεί 4 κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα την προσθήκη οικισμών από 4 επιπλέον δήμους, ενώ κανένα από τα περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που εμφανίστηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016 (έως σήμερα) δεν συνδέεται με Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL