Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Ο καρκίνος του παχέως εντέρου στο επίκεντρο του παγκόσμιου συνεδρίου για τον γαστρεντερικό καρκίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου στο επίκεντρο του παγκόσμιου συνεδρίου για τον γαστρεντερικό καρκίνο

Η προστατευτική δράση του καφέ της άσκησης των φυτικών ινών και της ασπιρίνης, αλλά και η επιβαρυντική του στρες, των λιπαρών και του τσιγάρου στον καρκίνο του παχέως εντέρου, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο 18ο παγκόσμιο συνέδριο για τον γαστρεντερικό καρκίνο.

Τα νέα περιστατικά καρκίνου του παχέως εντέρου, ενώ εμφανίζουν μείωση τα τελευταία χρόνια στις βορειοευρωπαϊκές χώρες- όπου ήταν υψηλά- αυξάνονται στις νότιες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που αποδίδεται ως ένα βαθμό και στην αλλαγή του τρόπου διατροφής.

Ο Φερνάντο Ριβέρα από το ογκολογογικό τμήμα του Σανταντέρ στην Ισπανία επισημαίνει ότι όλο και περισσότερες μελέτες που αφορούν την κατανάλωση καφέ, βλέπουν τους τελευταίους μήνες το φως της δημοσιότητας .

«Διαφορετικές έρευνες, δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση δρα ευεργετικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου. Όμως να μην ξεχνάμε ότι άλλες μελέτες δείχνουν πως τα πολύ ζεστά ροφήματα ενδεχομένως να σχετίζονται με καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου» τονίζει.

Είναι ξεκάθαρο και από τις εργασίες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που γίνεται στη Βαρκελώνη, πως η σωματική άσκηση, είναι σημαντικός προστατευτικός παράγοντας. Επίσης, ως ασπίδα λειτουργεί η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και φτωχή σε λίπος και κόκκινο κρέας.

«Εκτιμώ ότι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, είναι η διατροφή και το κάπνισμα. Δεν είναι μόνο το κόκκινο κρέας και το λίπος, αλλά ο συνδυασμός των τροφών και των ποσοτήτων τους στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Μπορεί κάποιος να μην τρώει κόκκινο κρέας, αλλά αν δεν τρώει φρούτα ή λαχανικά δεν φαίνεται να κάνει ό,τι θα έπρεπε για να προλάβει τον καρκίνο του παχέως εντέρου» τονίζει ο Φερνάντο Ριβέρα.

Η καθιστική ζωή και το αυξημένο στρες, δεν είναι σύμμαχοι στην πρόληψη του εν λόγω καρκίνου, ενώ το στρες αποτελεί παράγοντα κινδύνου σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο ρόλος της ασπιρίνης

Ο Γεώργιος Πενθερουδάκης, αναπλ. καθηγητής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σχολιάζοντας τις μελέτες που κατά καιρούς έχουν δείξει την πιθανή προστατευτική δράση της ασπιρίνης στον καρκίνο του παχέως εντέρου, τονίζει ότι «υπάρχουν σοβαρές υποψίες πως η ασπιρίνη και οι στατίνες- που χρησιμοποιούν οι καρδιολόγοι για να ρίξουν τις τιμές της κακής χοληστερόλης-μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων και καρκίνου του παχέως εντέρου, αλλά οι υποψίες δεν έγιναν αποδείξεις για να το συστήσουμε στο σύνολο του πληθυσμού»

Στο συνέδριο τονίσθηκε για μία ακόμη φορά ο ρόλος των πολυπόδων στην εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου. Παρότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι οι πολύποδες, από μισό εκατοστό και πάνω θα πρέπει να αφαιρούνται, κάποιοι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να αφαιρούνται ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, όταν εντοπίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καρκίνος του παχέως εντέρου είναι η 3η συχνότερη κακοήθεια στην Ελλάδα, εμφανίζεται μετά τα 50 χρόνια, ενώ υπάρχουν σπάνια κληρονομικά σύνδρομα στο 5% των περιπτώσεων που η μορφή αυτή καρκίνου εμφανίζεται σε νεαρότερες ηλικίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL