Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων / Κλιμάκιο επιθεωρητών Υγείας στο ΑΧΕΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων / Κλιμάκιο επιθεωρητών Υγείας στο ΑΧΕΠΑ

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) βρίσκεται το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στον γενικό επιθεωρητή του Σώματος Σταύρο Ευαγγελάτο.

Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, σύμφωνα με τις οποίες «ασθενείς μπαίνουν από την πίσω πόρτα», παρακάμπτοντας τις λίστες αναμονής, με πιθανό αντάλλαγμα δωρεές ακριβώς χειρουργικών και άλλων υλικών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ Χαρ. Κοροξενό, «οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους με διάφορους τρόπους, άγνωστους σε μας, κάνουν δωρεά χειρουργικών υλικών μέσα στο νοσοκομείο με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για άμεση επέμβαση στους ίδιους. Τα χρήματα είναι ενδεικτικά και κατά μέσο όρο γύρω στα 500 ευρώ, υπάρχουν όμως και υλικά όπως είναι απινιδωτές που το κόστος τους φτάνει στα 3.000». Ο ίδιος ωστόσο και ενώ στη σχετική ανακοίνωση του σωματείου αφήνεται ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι στο ΑΧΕΠΑ χειρουργούνταν όσοι είχαν χρήματα για να διαθέσουν για τα απαραίτητα υλικά κατά προτεραιότητα, χθες έλεγε «εν γνωρίζουμε αν παρέκαμπταν τη σειρά άλλων ασθενών».

«Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να πάψουν οι διευθυντές των κλινικών να ετοιμάζουν τις λίστες των χειρουργείων και η λίστα των χειρουργείων να γίνεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να πάψουν πλέον ασθενείς να μπαίνουν από την πίσω πόρτα» συμπλήρωσε ο κ. Κοροξενός. Ανέφερε, βέβαια, ότι επρόκειτο για «μια διαδικασία όπου ο ενδιαφερόμενος, ο ασθενής ή το περιβάλλον του κάνανε μια δωρεά προς το νοσοκομείο ενός υλικού το οποίο χρησιμοποιούνταν γι' αυτόν τον συγκεκριμένο ασθενή».

Εντελώς καταδικαστικός για τη διαδικασία αυτή, εφόσον αποδειχθεί ότι ισχύουν οι καταγγελίες, εμφανίστηκε ο διοικητής της 4ης ΠΥΔΕ Στρατής Πλωμαρίτης στην οποία και ανήκει το ΑΧΕΠΑ. «Δεν πρόκειται για μια δωρεά προς το νοσοκομείο, πρόκειται για κάτι άλλο, πρόκειται ενδεχομένως και για παραβίαση της λίστας των ασθενών στο νοσοκομείο. Αυτά συνιστούν σοβαρό παράπτωμα και ήδη έχει μπει ο εισαγγελέας, έχει διατάξει ανάκριση και έχει αναθέσει σε ανακριτή να το διερευνήσει» τόνισε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δούμε τη διαδρομή αυτών των δωρεών και τον τελικό τους αποδέκτη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα υλικά έμπαιναν στο νοσοκομείο και χορηγούνταν μετά στους γιατρούς και στις κλινικές».

«Μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τη χρηματοδότησή τους, αλλά ό,τι και να υπάρχει αυτό είναι καταδικαστέο» υπογράμμισε, ενώ δήλωσε ότι κατά τις τρεις συναντήσεις που είχε με το σωματείο εργαζομένων ουδέποτε ενημερώθηκε γι αυτό το θέμα, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «απ' ότι φαίνεται, το θέμα δεν 'έσκασε' χθες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL