Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί καταγγέλλουν: / "Ο ΕΟΠΥΥ παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα στα νοσοκομειακά φάρμακα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί καταγγέλλουν: / "Ο ΕΟΠΥΥ παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα στα νοσοκομειακά φάρμακα"

Για παραβίαση των διεθνών προτύπων στη διαχείριση και χορήγηση των νοσοκομειακών φαρμάκων κατηγορεί με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ζητεί μεταξύ άλλων την αύξηση του προϋπολογισμού για την δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΠΕΦΝΙ έχει ως εξής:

"Δυστυχώς, ο ΕΟΠΥΥ, ως ασφαλιστικός οργανισμός, αντί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, εξοφλώντας έγκαιρα τα νοσοκομεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, συμμετέχει στην κατάφορη παραβίαση διεθνών προτύπων που αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης. Έτσι, στην παρούσα φάση, προτείνει, αποδέχεται και ανακοινώνει τη διακίνηση αυτών των φαρμάκων, μέσω «υπαλλήλων» των νοσοκομείων, χωρίς την απαραίτητη φυσική εμπλοκή του μοναδικού -βάσει του νομού- υπευθύνου για τη διαχείριση των νοσοκομειακών φαρμάκων, δηλαδή του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, από την εκτός διεθνών προτύπων, διακίνηση επικίνδυνων και ιδιαιτέρως ευπαθών φαρμάκων (π.χ. κυτταροστατικά, βιολογικοί παράγοντες κ.λπ.), θα επιβαρύνει μακροπρόθεσμα τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς σκευάσματα, που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη περισσότερων του ενός ασθενών, μέσω των μονάδων κεντρικής διάλυσης, με την παραπάνω πρακτική του ΕΟΠΥΥ, σπαταλούνται ασκόπως.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητεί να μεριμνήσει έτσι ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την τήρηση και εφαρμογή της νομοθετικά κατοχυρωμένης διαδικασίας του ΕΣΥ, για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών όλων των νοσηλευόμενων ασθενών στα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η διαφύλαξη των δημόσιων πόρων. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί με τη δουλειά μας παραμένουμε υποστηρικτές ενός συστήματος που έχει στόχο την εξυπηρέτηση και περίθαλψη των ασθενών, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL