Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χωρίς φάρμακα χρονίως πάσχοντες στα νοσοκομεία, με απόφαση του ΕΟΠΥΥ!

Πολύ σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα προκαλεί στους χρονίως πάσχοντες συνανθρώπους μας επείγον έγγραφο της 22ας Ιανουαρίου 2014 της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τα φαρμακεία του οργανισμού, με το οποίο απαγορεύεται πλέον η διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων

Πολύ σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα προκαλεί στους χρονίως πάσχοντες συνανθρώπους μας επείγον έγγραφο της 22ας Ιανουαρίου 2014 της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τα φαρμακεία του οργανισμού, με το οποίο απαγορεύεται πλέον η διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες (ογκολογικοί ασθενείς, ρευματοπαθείς) τα οποία προορίζονται για χρήση σε δημόσια νοσοκομεία.

Με βάση το παραπάνω έγγραφο, τα φάρμακα αυτά θα χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μόνο αφού προηγηθεί έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στο οποίο θα τεκμηριώνεται η αδυναμία προμήθειας φαρμάκων και αφού δοθεί εντολή από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος "Ευ Ζω με τον Καρκίνο" και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης τονίζουν μεταξύ άλλων:

"Μέχρι τώρα τα φάρμακα αυτά μπορούσαν να τα προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με μια απλή σφραγίδα των φαρμακείων των νοσοκομείων που έλεγε 'στερούμεθα' σε περίπτωση που τα φαρμακεία των νοσοκομείων αδυνατούσαν λόγω χαμηλών προϋπολογισμών να τα προμηθευτούν. Με βάση λοιπόν τις ανάγκες, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ φρόντιζαν να έχουν αποθέματα για τα συγκεκριμένα κατά περίπτωση σκευάσματα ώστε να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι. Βέβαια αυτή η διαδικασία αρκετές φορές ταλαιπωρούσε τους ασθενείς μας αφού έπρεπε πρώτα να περάσουν από το νοσοκομείο και μετά να πάνε με τη συνταγή 'στερούμεθα' στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και να επιστρέψουν ακολούθως στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους. Και ενώ είχε καθιερωθεί αυτή η διαδικασία, όλως αιφνιδιαστικά προέκυψε η παραπάνω απαγόρευση μέσα σε μια νύχτα χωρίς να προλάβουν τα νοσοκομεία να προμηθευτούν τα φάρμακα αυτά ούτε και να δηλώσουν αδυναμία προμήθειάς τους και άρα να αιτηθούν τα συγκεκριμένα φάρμακα να εξακολουθήσουν να χορηγούνται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Έτσι αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν έχουν σημαντικά ογκολογικά, ρευματολογικά φάρμακα από αυτά που αποκαλούμε 'φάρμακα για σοβαρές ασθένειες' που προορίζονται για εξωτερικούς ασθενείς, ενώ τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν αποθέματα από αυτά τα φάρμακα τα οποία ο νόμος τούς απαγορεύει να διαθέσουν".

Οι δύο σύλλογοι χρονίως πασχόντων ζητούν συγκεκριμένα: "Να σταματήσει η χωρίς κανένα λόγο ταλαιπωρία των ασθενών που πάσχουν από σοβαρά και χρόνια νοσήματα. Η διακοπή των θεραπειών τους έχει σοβαρές συνέπειες για την εξέλιξη των νοσημάτων τους, πολλές φορές δε και για την ίδια τους τη ζωή. Να εξακολουθήσουν άμεσα οι ασθενείς να προμηθεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μέχρις ότου είτε να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας τους από τα δημόσια νοσοκομεία είτε να προκριθεί η κατ' εξαίρεση διάθεσή τους από τον ΕΟΠΥΥ".

ΠΑΓΝΗ: 80 ρευματοπαθείς χωρίς θεραπεία!

Περίπου ογδόντα (80) ρευματοπαθείς έχουν ειδοποιηθεί εδώ και οκτώ ημέρες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) να μην προσέρχονται μέχρι νεωτέρας στο ίδρυμα προκειμένου να λάβουν την πολύτιμη για την υγεία και τη ζωή τους θεραπεία!

Αυτό τονίζει σε δήλωσή της στην "Αυγή" η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης Κατερίνα Κουτσογιάννη και καλεί με αγωνία τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρη Κοντό να προχωρήσει ακόμη και σήμερα σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να ακυρωθεί η απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, με την οποία απαγορεύεται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να διαθέτουν τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο