Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα / Μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου η πανελλαδική απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα / Μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου η πανελλαδική απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Αύριο κατατίθεται τελικά στην Βουλή το πολύκροτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την "αναμόρφωση" της δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, νέα παράταση στη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, μέχρι την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, αποφάσισε χθες το μεσημέρι η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ, η οποία καλεί επίσης τους γιατρούς του Οργανισμού να συμμετάσχουν σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στη 1 μ.μ., μαζί με τους γιατρούς και τους εργαζομένους του ΕΣΥ, τους ιδιώτες γιατρούς και τους οδοντιάτρους.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας την οποία έχουν κηρύξει για σήμερα από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με τη συμμετοχή της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) και τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

ΠΙΣ: Αποσύρετε το πλαφόν από τη συνταγογράφηση

Εξάλλου την απόσυρση όλων των διατάξεων με τις οποίες επιβάλλεται πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων εκ μέρους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ζήτησε προχθές το μεσημέρι το προεδρείο του ΠΙΣ από τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ τονίζει μεταξύ άλλων: "Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν δέχεται αστυνομικά μέτρα με βίαιες παρεμβάσεις στην ιατρική λειτουργία και στην περίθαλψη των ασθενών. Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους οι παρεκκλίσεις από την ιατρική δεοντολογία και οι εκπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών. Η λογιστική πρακτική στην ιατρική λειτουργία είναι απαράδεκτη, ειδικά όταν γίνεται χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό. Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία στην Υγεία είναι επικίνδυνοι και οδηγούν τους ασθενείς σε ταλαιπωρία και σε θανάτους".

Την απόσυρση των διατάξεων για το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων εκ μέρους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ζητούν επίσης με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

ΕΟΠΥΥ: Προτείνετε εναλλακτική

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καλεί με ανακοίνωσή της τον ΠΙΣ να συμμετάσχει σε κοινή ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων εκ μέρους των γιατρών του Οργανισμού, μέτρο το οποίο, όμως, ο ΠΙΣ έχει ήδη από προχθές ζητήσει επισήμως να αποσυρθεί...

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητεί ακόμη από τον ΠΙΣ να καταθέσει εναλλακτική πρόταση για τη μείωση της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης.

Σε απαντητική ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: "Προκειμένου να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, θα πρέπει να αποσύρετε, για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, την απαράδεκτη εγκύκλιό σας, καθώς και τις υπουργικές αποφάσεις που προηγήθηκαν. Σε διαφορετική περίπτωση, 'κρείττον το σιγάν του λαλείν'".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL