Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Γεωργιάδης: Δεν έχουμε λεφτά, μόνο "πρακτικές λύσεις" για το AIDS!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεωργιάδης: Δεν έχουμε λεφτά, μόνο "πρακτικές λύσεις" για το AIDS!

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οροθετικοί και οι ασθενείς με AIDS στην πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας αναγνώρισε ανοιχτά χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια του εναρκτηρίου χαιρετισμού του στην εξαιρετική ημερίδα με θέμα "Ο ρόλος του κοινοβουλίου στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS", την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή", σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε, όμως, ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνον με... "πρακτικές λύσεις", εξαιτίας της δημοσιονομικής στενωπού την οποία διανύει η χώρα, και σημείωσε ότι έχει ήδη αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της "Θετικής Φωνής" Νίκος Δέδες επεσήμανε ότι σειρά νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας, όπως ο "Ευαγγελισμός", το "Αττικόν" και το "ΑΧΕΠΑ", ξεμένουν από φάρμακα για τον HIV/AIDS, ενώ σταματούν κυλιόμενα σε όλη τη χώρα οι εξετάσεις για τον HIV, εξαιτίας της δραματικής ανεπάρκειας των ειδικών αντιδραστηρίων.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των οροθετικών

Στην παρέμβασή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι "δεν υπάρχει σεβασμός ούτε του εθνικού ούτε του υπερεθνικού ούτε του συνταγματικού θεσμικού πλασίου όσον αφορά τα δικαιώματα των οροθετικών και των ασθενών με AIDS στη χώρα μας" και συμπλήρωσε: "Δεν είναι τα πάντα ζήτημα οικονομικών δυνατοτήτων ή δημοσιονομικής πρόβλεψης. Αντίστροφα πάνε τα πράγματα. Τα δικαιώματα είναι η προϋπόθεση. Η χώρα μας έχει διεθνείς υποχρεώσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Π. Κουρουμπλής: Να κληθεί ο Γεωργιάδης στη Βουλή

Στη δική του παρέμβαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής πρότεινε διακομματική πρωτοβουλία προκειμένου να κληθεί ο υπουργός Υγείας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου ζήτησε να ενεργοποιηθούν κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των χρονίως πασχόντων και τόνισε μεταξύ άλλων ότι "υπάρχουν θέματα τα οποία απαιτούν απλή λογική. Δεν είναι τα πάντα θέμα χρημάτων".

Ο HIV/AIDS μπορεί να ενώσει

Κοινή στην ημερίδα υπήρξε η ρητή διατύπωση της διάθεσης για κοινές πρωτοβουλίες στη Βουλή για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας πρότεινε ιδιωτικές χορηγίες για την υποστήριξη των δράσεων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στον τομέα του HIV/AIDS, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος ζήτησε "δομημένο διάλογο στο πλαίσιο της Βουλής και αξιοποίηση της εμπειρίας των σχετικών μη κυβερνητικών οργανώσεων", η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνα Μάρκου πρότεινε να θεσπισθεί αυτόνομος κωδικός στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ για τα φάρμακα, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ζήτησε από τη "Θετική Φωνή" να τροφοδοτήσει τους βουλευτές με τεκμηριωμένα σημεία νομοθετικής παρέμβασης σε πολύ σοβαρά κενά στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS, ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης πρότεινε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τον HIV/AIDS, με υπουργική απόφαση, και ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς έκανε μεταξύ άλλων λόγο για "δραματική υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL