Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Οριστική αποχώρηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τον "διάλογο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οριστική αποχώρηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τον "διάλογο"

Την οριστική αποχώρησή της από τον "διάλογο" με τον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη για το νομοσχέδιο περί αναμόρφωσης της δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας ανακοίνωσε χθες η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ: "Αποχωρήσαμε οριστικά από τον διάλογο απαιτώντας την αποπομπή του απαράδεκτου υπουργού, καταστροφέα της δημόσιας υγείας, και καταγγέλοντάς τον για υποκρισία και ειλημμένες αμετακίνητες αποφάσεις που μοναδικό σκοπό έχουν τον ομολογημένο δημόσια λόγο από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για απόλυση χιλιάδων γιατρών", τονίζεται στην ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι η πανελλαδική απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου.

Γεωργιάδης: "Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί"

Από την πλευρά του, μιλώντας στον "Βήμα FM", ο υπουργός Υγείας επέμεινε: "Τους είπα (σ.σ.: στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ) από την αρχή να μην κάνουν απεργία για να μας εκβιάσουν. Εγώ δεν εκβιάζομαι. Έχω μια αρχή στην πολιτική, η οποία είναι ότι το κράτος δεν εκβιάζεται. Θέλεις να έρθεις στη δουλειά σου ανθρώπινα; Να εξυπηρετείς τον πολίτη; Και ό,τι καλύτερο μπορώ να κάνω εγώ, θα το κάνω. Αλλά αν η άποψή σου είναι να κλείσεις τα πολυιατρεία, να ζητήσεις από τον πρωθυπουργό να με αποπέμψει και να ζητήσεις από τους νεοδημοκράτες να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο και μ' αυτό να πιστεύεις ότι θα με κάνεις να αλλάξω γνώμη, δεν υπάρχει περίπτωση. Ήρθε στην Ελλάδα η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Μέγαρο Μουσικής και να υποστηρίξει αυτή την αλλαγή και να πει ότι είναι σωστή. Η αλλαγή αυτή είναι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα: τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων από τη μία και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) από την άλλη. Στα πολυιατρεία έχεις ένα μηχάνημα, αλλά δεν έχεις τον ειδικό να το χειριστεί. Στο Κέντρο Υγείας έχεις τον γιατρό που το χειρίζεται, αλλά δεν έχεις το μηχάνημα. Και μέχρι σήμερα, δεν μπορεί ο υπουργός να πάρει τον γιατρό και να τον πάει στο μηχάνημα ή το μηχάνημα να το πάει στον γιατρό. Και έχεις δύο κτήρια να είναι απέναντι το ένα από το άλλο και τους ασθενείς να πηγαίνουν στον ιδιώτη για να κάνουν εξέταση. Πάμε τώρα να ενώσουμε αυτά τα δύο συστήματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει περίπτωση!".

ΠΙΣ: Να μην πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο - "έκτρωμα"!

"Σκληρή" είναι η απάντηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο οποίος ζητεί με ανακοίνωσή του την παρέμβαση του πρωθυπουργού τονίζοντας: "Ζητήσαμε να μην προωθηθεί στη Βουλή αυτό το 'έκτρωμα', που οδηγεί όχι σε μεταρρύθμιση, αλλά σε απορρύθμιση του συστήματος και καταστροφικές συνέπειες. Αυτό το νομοσχέδιο, που δεν στοχεύει στη μεταρρύθμιση της υγείας, αλλά στις απολύσεις ιατρών του ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο είναι απαράδεκτο και καταστροφικό, αλλά αποτελεί επίσης προσβολή για τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής προστασίας, αλλά και γενικότερα, της ζωής των πολιτών".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL