Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΟΞΥΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ / "Παγώνει" το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ ο Γεωργιάδης, "ψάχνει" για διορθώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΟΞΥΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ / "Παγώνει" το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ ο Γεωργιάδης, "ψάχνει" για διορθώσεις

Νέα παράταση, πέραν της ερχομένης Παρασκευής 17 Ιανουαρίου, στη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποφασίζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ, ενώ οξύνονται οι αντιδράσεις σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και την "αναμόρφωση" της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή και υπό την πίεση της μαζικής συμμετοχής των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στην παρατεταμένη πανελλαδική απεργία του κλάδου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι αιφνιδιαστικά στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των γιατρών του Οργανισμού ότι αναστέλλει για λίγες ημέρες την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς και ότι προτίθεται να προχωρήσει σε ορισμένες διορθώσεις σε σειρά διατάξεών του.

Όπως προκύπτει, μάλιστα, από χθεσινές σχετικές δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει την έκφραση δυσαρέσκειας ακόμη και από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική είναι η εξής αποστροφή του λόγου του Άδωνι Γεωργιάδη:

"Έχουμε αποφασίσει να το πάμε στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, όχι σήμερα (χθες), σε καναδυό μέρες δηλαδή, για να δώσουμε τον χρόνο και στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες να το επεξεργαστούν λίγο περισσότερο"...

Πάντως, με κινητοποιήσεις των γιατρών όλης της χώρας προειδοποιεί με απόφαση του Δ.Σ. του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και καλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του:

"Το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή καθιερώνει ένα νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο είναι πρόχειρο, ατελές, έωλο, αλλά και ασαφέστατο, μεταθέτοντας τη δόμησή του σε Υπουργικές Αποφάσεις του μέλλοντος. Διαφαίνεται ο σκοπός του για την απόλυση των ιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει, αλλά και τη διάλυση των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Τα όποια Αστικά Κέντρα αναφέρονται, τα οποία θα συγκροτηθούν στο μέλλον, αποτελούν προκάλυμμα, ώστε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν την αποδόμηση και να δημιουργήσουν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες ό,τι απέμεινε στη τσέπη του κάθε πολίτη, προκειμένου να πάρει την ιατρική του εξέταση και το φάρμακό του".

Ανακοινώσεις κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας εξέδωσαν επίσης οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών (ΙΣΑ) και Πειραιώς (ΙΣΠ), ενώ σε σχετική δήλωση προέβη το περασμένο Σάββατο και ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος.

Γ. Μπασκόζος: "Μοντέλο ΕΡΤ" στον ΕΟΠΥΥ

Από την πλευρά του, ο Α' αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Γιάννης Μπασκόζος τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν "μοντέλο ΕΡΤ" για τον ΕΟΠΥΥ και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

"Με πρόσχημα τις σοβαρές αδυναμίες του συστήματος και στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης 'μεταρρύθμισης' κλείνουν όλες τις δομές του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και βάζουν σε διαθεσιμότητα με προοπτική απομάκρυνσης όλους τους εργαζόμενους που δεν θα δεχτούν να εργαστούν σε 'συνθήκες γαλέρας'".

Δημ. Βαρνάβας: "Ολοκαύτωμα" με το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια

Στο ίδιο μήκος κύματος, για επερχόμενο "ολοκαύτωμα" στην Υγεία με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στη χώρα μας κάνει λόγο σε δική του γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και τονίζει μεταξύ άλλων:

"Πρόκειται για νομοθέτημα που κατασκευάστηκε με τρεις στοχεύσεις: 1. Να θέσει σε διαθεσιμότητα γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, εξωθώντας μάλιστα αρκετούς απ΄ αυτούς σε 'αυτο-απόλυση'. 2. Να μειώσει ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση της ΠΦΥ, ενώ είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ήδη χρεωκοπημένος ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας. 3. Καταστρέφοντας τη δημόσια περίθαλψη να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε όσοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια, ενώ οι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι να μείνουν χωρίς περίθαλψη".

Τέλος, συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα θα έχει σήμερα, στις 10 π.μ., το προεδρείο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων (ΠΟΥΓΥ) - ΕΟΠΥΥ, μετά από πρωτοβουλία του πρώτου, με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα του επίμαχου νομοσχεδίου τα οποία αφορούν τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι γιατροί - μέλη του ΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ Αττικής θα πραγματοποιήσουν επίσης σήμερα, στις 11 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ λεωφόρου Αλεξάνδρας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL