Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΛΟΓΩ ΦΤΩΧΕΙΑΣ / Οι δομές αλληλεγγύης προσπαθούν να καλύψουν τα κενά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΛΟΓΩ ΦΤΩΧΕΙΑΣ / Οι δομές αλληλεγγύης προσπαθούν να καλύψουν τα κενά

Γονείς σε απόγνωση, καθώς βλέπουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη για τα παιδιά τους ως άπιαστο όνειρο, ασθενείς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, ελλείψεις εμβολίων αλλά και πολλών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) σε πολλά νοσοκομεία: Η πραγματικότητα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στον Βύρωνα, 27 εθελοντές, 96 γιατροί, 30 φαρμακεία και 3 κέντρα εργαστηριακών εξετάσεων δίνουν τη μάχη να βοηθήσουν άνεργους γονείς που δεν μπορούν να πληρώσουν για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έφτασε στο Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα από άνεργη μητέρα που δεν μπόρεσε να βρει μέσω του ΕΣΥ το εμβόλιο cervarix, για την κόρη της, που αφορά την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας. Το κοινωνικό ιατρείο του Βύρωνα έκανε έκκληση μέσω Διαδικτύου και τελικά το εμβόλιο δόθηκε από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν για όλους τους πολίτες...

Κυνηγώντας ένα ραντεβού σε νοσοκομείο, ένα φάρμακο

Στο Κοινωνικό Φαρμακείο στράφηκε και η κύρια Τζάφα, μητέρα δύο παιδιών, άνεργη και ανασφάλιστη. Κατήγγειλε ότι πήγε στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία" για να εξετασθεί το μικρό κοριτσάκι της, ηλικίας 4 ετών, το οποίο έχει γεννηθεί με τρύπα στην καρδιά. Η γραμματέας της καρδιολογικής, που την υποδέχτηκε, αφού της υπογράμμισε ότι, μολονότι ανασφάλιστη και άνεργη, πρέπει να πληρώσει, της είπε ότι τα ραντεβού του νοσοκομείου έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, και την έδιωξε. Η κυρία Τζάφα ρώτησε αν μπορεί να κλείσει ραντεβού μετά, έστω τον Δεκέμβριο, έλαβε αρνητική απάντηση διότι, όπως της εξήγησε η γραμματέας, «κλείνουμε ραντεβού μέχρι δύο μήνες». Η μητέρα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Πήγε το κοριτσάκι της στο νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού". Την έδιωξαν και από εκεί, αρνούμενοι να εξετάσουν τη μικρή, διότι, όπως της είπαν, τα ραντεβού του νοσοκομείου έχουν κλειστεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Με τη ζωή και τον θάνατο παίζουν και εκατοντάδες καρκινοπαθείς. Όπως έχει καταγγελθεί το φάρμακο Γ-ΣΦΑΙΡΙΝΗ, το οποίο κοστίζει περίπου 1.300 ευρώ, έχει εξαφανισθεί από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων. Το φάρμακο αυτό, όπως και ορισμένα αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα υψηλού κόστους, ειδικής θεραπευτικής αξίας, δεν πωλούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία, χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων. Το φάρμακο υπάγεται στον Νόμο 3816/10 και χορηγείται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα δέχτηκε έκκληση από ασθενή που νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο να βρει το φάρμακο, καθώς το νοσοκομείο δήλωσε ότι δεν το έχει. Μάλιστα, δεκάδες καταγγελίες έχουν γίνει από ασθενείς οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και δηλώνουν πως τα νοσοκομεία δεν τους χορηγούν φάρμακα υψηλού κόστους και ζητάνε από ασθενείς και συγγενείς να τα αγοράσουν. Γέροντες, ανάπηροι, άρρωστοι, άνθρωποι ανήμποροι και με ποικίλα προβλήματα κίνησης, οι οποίοι έχουν βιβλιάρια Πρόνοιας, εξαναγκάζονται να ψάχνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και να υποβάλλονται σε έξοδα μετακίνησης προσπαθώντας να βρουν τα φάρμακά τους και τελικά να καταφεύγουν στην όποια συνδρομή των κοινωνικών φαρμακείων επειδή το ΕΣΥ δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια και αδυνατεί να ικανοποιήσει τις βασικές φαρμακευτικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΖΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL