Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα συζητηθεί το θέμα / Εκατέρωθεν βολές για τον ΟΚΑΝΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα συζητηθεί το θέμα / Εκατέρωθεν βολές για τον ΟΚΑΝΑ

Εκτός ελέγχου κινείται πλέον η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις μεταξύ της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή και της προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένης Μαλλιώρη σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του Οργανισμού. Η Ζέττα Μακρή εκτόξευσε χθες σε συνέντευξη Τύπου πολύ βαριές κατηγορίες κατά της Μένης Μαλλιώρη, η οποία απάντησε αργότερα χθες σε υψηλούς τόνους, σε δική της συνέντευξη Τύπου.

Το θέμα της οξείας διένεξης των δύο κυριών αναμένεται, μάλιστα, να έρθει για συζήτηση στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα καλέσει εντός των προσεχών ημερών τις δύο πρωταγωνίστριες της διαμάχης για παροχή των σχετικών εξηγήσεων.

Ζ. Μακρή: αγνοούνται 8 εκατ.

Η Ζέττα Μακρή κατηγόρησε, λοιπόν, την Μένη Μαλλιώρη για παράτυπη συμπεριφορά στον τρόπο χορήγησης της βουπρενορφίνης στους θεραπευομένους χρήστες ναρκωτικών του Οργανισμού, καθώς και για δύο υποθέσεις διαχείρισης των οικονομικών του Οργανισμού, οι οποίες, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας, χρήζουν έρευνας από την εισαγγελία, το ΣΔΟΕ και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Προνοίας (ΣΕΥΥΠ), καθώς, πάντα σύμφωνα με την Ζέττα Μακρή, "αγνοούνται" αδικαιολόγητα περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν χορηγήσει το υπουργείο Υγείας για την χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την ανάπτυξη και λειτουργία των νέων μονάδων θεραπείας τις οποίες δημιούργησε τα τελευταία χρόνια ο ΟΚΑΝΑ σε όλη τη χώρα.

Όσον αφορά το πιο σοβαρό θέμα το οποίο κατήγγειλε η Ζέττα Μακρή, αυτό της σύμβασης την οποία υπέγραψε ο ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου το δεύτερο να παραχωρήσει στον ΟΚΑΝΑ 20 εκατ. ευρώ με σκοπό να τα διαθέσει στη δημιουργία και λειτουργία νέων μονάδων θεραπείας, η υφυπουργός Υγείας υποστήριξε τα εξής:

"Πέντε μήνες μετά, κι αφού είχε εκταμιευτεί ήδη το μισό του ποσού, δηλαδή 10 εκατ. ευρώ, το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ αποφάσισε μονομερώς να τροποποιήσει τη σύμβαση και να διαθέσει αλλιώς τα χρήματα. Όταν αυτό έγινε γνωστό στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τότε αυτό κατήγγειλε τη σύμβαση και ζήτησε αναλυτική αναφορά πού πήγαν τα 10 εκατ. ευρώ. Η απάντηση αφορούσε και δικαιολογούσε μόνον τα 5 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα είχαν χρησιμοποιηθεί για την καταβολή μισθοδοσίας των ήδη εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, ενώ τα υπόλοιπα αγνοούνται και αναζητούνται".

Μ. Μαλλιώρη: Καμία "μαύρη τρύπα" στον Οργανισμό

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ απάντησε χθες ότι, σχετικά με τις πληρωμές στα Κέντρα Πρόληψης, δεν έχουν στείλει όλα τα Κέντρα απολογισμό, ως οφείλουν εκ του νόμου, και αυτή είναι η αιτία για την οποία τέτοια απολογιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ούτε στα χέρια της υφυπουργού Υγείας.

Η Μένη Μαλλιώρη τόνισε ακόμη ότι "δεν υπάρχουν 'μαύρες τρύπες' στον ΟΚΑΝΑ" και συμπλήρωσε: "Χαίρομαι πάρα πολύ που η υφυπουργός μιλάει για ελέγχους, αλλά, πριν αυτοί ολοκληρωθούν, δεν είναι καλό να μιλάμε και να στιγματίζουμε έναν Οργανισμό. Έχω κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος".

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σημείωσε ακόμη ότι τα φερόμενα ως "αγνοούμενα" από την Ζέττα Μακρή κονδύλια έχουν δοθεί για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων του δραματικά υποχρηματοδοτούμενου Οργανισμού, ενώ η ίδια ανέφερε ακόμη ότι δεν αρνείται να δώσει τα στοιχεία, "αλλά πρόκειται για 72 Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά και για έλεγχο σε βάθος τεσσάρων ετών. Οι φωτοτυπίες με τα στοιχεία για ένα μόνο Κέντρο στοίχισαν 600 ευρώ!".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL