Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ακόμη και τη Βουλή θα παρακάμψει ο Γεωργιάδης / Αγνοεί τους γιατρούς και προχωρεί άμεσα στη διάλυση του ΕΟΠΥΥ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακόμη και τη Βουλή θα παρακάμψει ο Γεωργιάδης / Αγνοεί τους γιατρούς και προχωρεί άμεσα στη διάλυση του ΕΟΠΥΥ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Μπορεί οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των απεργών γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να είχαν διαμηνύσει με σαφήνεια από προχθές το μεσημέρι το αίτημά τους για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να διευκρινισθούν από κοινού ορισμένα κρίσιμα σημεία για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας, σημεία τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να διευκρινισθούν πλήρως κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ειδικής συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε, όμως, χθες το πρωί να καταθέσει το σχέδιό του για τον ΕΟΠΥΥ στο κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης!

Μάλιστα, λίγο αργότερα χθες, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου "Health in Action", το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο υπουργός Υγείας "έκοψε" κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, καθώς δήλωσε σε υψηλούς τόνους:

"Δεν συζητώ με απεργούς. Το κράτος δεν εκβιάζεται. Αυτή είναι πάγια αρχή μου. Θέλουμε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μαζί μας στη μεταρρύθμιση, να συζητάμε, να συνδιαμορφώνουμε. Εάν, όμως, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ επιμείνουν στην συνέχιση της απεργίας τους, η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει άμεσα χωρίς τους γιατρούς".

Με τα ως άνω δεδομένα, λοιπόν, ως φυσικό επακόλουθο φαντάζει το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χθες ότι ο κλάδος συνεχίζει κανονικά την πανελλαδική απεργία του, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, ενώ η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας συνεδριάζει σήμερα, στη 1 μ.μ., προκειμένου να εκτιμήσει τη διαμορφούμενη κατάσταση και να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης σήμερα, στις 10.30 π.μ., θα συνεδριάσει εκτάκτως η γενική συνέλευση των γιατρών - μελών του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ Αττικής, στο ξενοδοχείο της Αθήνας "President", προκειμένου να συζητήσει πρόταση για νέα παράταση στη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του Οργανισμού, πέραν της ερχόμενης Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου.

Δεν έχει λόγο η Βουλή...

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου "ότι το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα εγκρίνει και θα προτείνει, αλλά η Βουλή θα αποφασίσει" σχετικά με τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας, το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενέκρινε χθες το σχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο υπουργός Υγείας διαμηνύει τώρα με αξιοσημείωτη έμφαση ότι "η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει άμεσα", αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Βουλή δεν θα έχει τον τελικό λόγο στο θέμα...

Δ. Βαρνάβας: Ο Γεωργιάδης αποκρύπτει την αλήθεια

Την ίδια στιγμή, σε απάντηση των φραστικών επιθέσεων τις οποίες δέχθηκε προχθές από τον υπουργό Υγείας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, τονίζει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του:

"Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει πως το ΕΣΥ έχει ανάγκη πρόσληψης νέων γιατρών στην εισαγωγική βαθμίδα και όχι μεταφορά γιατρών από την πρωτοβάθμια. Υποστηρίζει ακόμη πως ο νέος ενιαίος φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας πρέπει να οικοδομηθεί με προσεκτικά βήματα, ώστε οι πολίτες να μη χάσουν τις -ελάχιστες ούτως ή άλλως- παροχές υγείας που έχουν. Συνεπώς, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να παραμείνει στο μεταβατικό διάστημα ταυτόχρονα πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών. Αυτή η άποψη είναι που εκνευρίζει τον κ. Γεωργιάδη που επιθυμεί 'εδώ και τώρα' τη βίαιη διάλυση, ώστε να δώσει στην τρόικα 10.000 διαθεσιμότητες και να εισπράξει τα εύσημα. Εξ ου και οι κραυγές και οι ύβρεις εναντίον του προέδρου της ΟΕΝΓΕ, όταν διατύπωσε χτες στη Βουλή αυτή την πάγια θέση".

ΣΥΡΙΖΑ: Υπόσχονται λιγότερες παροχές Υγείας!

Από τη δική του πλευρά, τέλος, το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: "Με τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε 'αποκλειστικό αγοραστή υπηρεσιών' καταργείται ουσιαστικά ο δημόσιος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συρρικνώνονται τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ - ΙΚΑ με καταργήσεις - συγχωνεύσεις και οι ασφαλισμένοι θα χάσουν μια σειρά από δωρεάν παροχές, όπως ιατρική περίθαλψη, συνταγογράφηση, εργαστηριακές εξετάσεις, εμβολιασμούς κ.ά. Το μοντέλο που προωθούν ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον, όπου οι λειτουργοί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά ενώ οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα της ανάγκης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL