Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Σταματάμε τα τεστ κορωνοϊού λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Σταματάμε τα τεστ κορωνοϊού λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων!

Δεν πρόλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκφράσει χθες το πρωί την ικανοποίησή του για τον σταθερά αυξανόμενο αριθμό των τεστ που διενεργούνται ανά ημέρα για τον κορωνοϊό και λίγες ώρες αργότερα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έκανε γνωστό ότι τελείωσαν τα αντιδραστήρια για εργαστηριακούς ελέγχους για τον SARS-CoV-2, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει τεστ.

Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του το ΕΚΕΑ, που απέστειλε στις βασικότερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ) και ελέγχουν τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου καθώς και της Κρήτης, ζητάει να μην στέλνονται πλέον δείγματα για τεστ καθώς όπως σημειώνει:

«Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον μοριακό έλεγχο της Covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ». Αξίζει να σημειωθεί πως το ΕΚΕΑ αποτελεί το βασικό κέντρο που ελέγχει σήμερα εργαστηριακά όλα τα δείγματα για τον κορωνοϊό των δημοσίων νοσοκομείων που αποστέλλονται από τη χώρα.

Καθυστερήσεις καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ

Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα μέλη της  Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους, ενώ μιλούν και για καθυστερήσεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη διεξαγωγή των τεστ.  Όπως μάλιστα επισημαίνουν, αυτή τη στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων τεστ και τα δείγματα παραμένουν στα νοσοκομεία.

“Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον ‘Ευαγγελισμό’ 160 δειγμάτων, στο δε ‘Σωτηρία’ 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού” σημειώνουν τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.

Η πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ δημιουργήθηκε λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διαβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί την προσεχή Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.

Ανδ. Ξανθός: Η ανικανότητα βλάπτει σοβαρά την Υγεία

"Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων»!

Δηλαδή «ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ που έχει ορίσει η κυβέρνηση μας λέει ότι τα δείγματα που αποστέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι περιττά και γίνονται χωρίς λόγο!" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθός.

"Είναι προφανές ότι δεν μπορούν η διοίκηση του ΕΚΕΑ και το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα και ότι αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω διευρυμένου testing για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Αυτή η ανικανότητα όμως... βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία" καταλήγει ο τέως υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL