Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Μ. Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής «Σωτηρία»: Πρέπει να συμπεριφερθούμε όλοι υπεύθυνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής «Σωτηρία»: Πρέπει να συμπεριφερθούμε όλοι υπεύθυνα

Δεν φταίνε μόνον οι "άμυαλοι" νέοι για την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, αλλά και οι συγκεντρώσεις, οι χώροι εργασίας, σημείωσε η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής «Σωτηρία», μιλώντας χθες στο Mega για τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία.

«Θα έχουμε αυξήσεις στα κρούσματα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Δεν είναι μόνον οι νέοι. Είχαμε τα κρούσματα από τις συγκεντρώσεις, από τις εστίες δουλειάς. Ας μην τα ρίχνουμε όλα στους νέους.  Όλοι πρέπει να συμπεριφερθούμε πολύ υπεύθυνα. Ο αριθμός των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και διασωληνώνονται διπλασιάζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία» επισήμανε.

Σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και το κατά πόσον μπορούν αυτά να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας η Μ. Γκάγκα τόνισε πως «οι περιορισμοί είναι αρκετοί αν όλοι συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα. Να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις. Δεν μπορούμε να είμαστε σε κοντινή απόσταση πολλή ώρα, ακόμα και με μάσκα».

Η μάσκα δεν εμποδίζει την αναπνοή

Για τη χρήση μάσκας ανέφερε πως «πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι ζορίζονται όταν φορούν τη μάσκα, αυτό είναι ψυχογενές. Η μάσκα δεν εμποδίζει την αναπνοή σε τίποτα. Πρέπει να τη φοράμε όλοι, και οι άνθρωποι που έχουν αναπνευστικά προβλήματα δύο φορές περισσότερο. Αν αισθάνονται πως πνίγονται, να κάνουν μικρές δοκιμές για λίγη ώρα, μέχρι να μάθουν να τη φορούν για πολύ. Αλλά σίγουρα δεν επηρεάζει την αναπνοή».

«Το πρώτο κύμα είναι αυτό που μας καταλαμβάνει αιφνίδια και δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Τις πρώτες ημέρες αρχίσαμε να νοσηλεύουμε και δεν ξέραμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Νομίζω πως τώρα έχουμε κατασταλάξει στην επιστημονική κοινότητα ως προς το τι πρέπει να δώσουμε στους ασθενείς που νοσούν λόγω του κορωνοϊού» εξήγησε.

Σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να μένουν σε κάποιον αφού ξεπεράσει τον κορωνοϊό, η Μ. Γκάγκα είπε πως «μέχρι τώρα έχουμε δει γύρω στους 30 ασθενείς που επέστρεψαν στην κλινική για επανέλεγχο μετά από δύο μήνες και δεν έχουμε προβλήματα με κανέναν.  Όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού κάνουν μακροχρόνια προβλήματα».

Έξι εμβόλια βρίσκονται στην τελική φάση δοκιμών

«Έχουμε τουλάχιστον έξι εμβόλια που είναι σε προχωρημένη φάση, στην τελική φάση των δοκιμών. Δεν ξέρω τι γίνεται με τη Ρωσία, δεν έχω δει σχετικές δημοσιεύσεις. Νομίζω ότι γενικά οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί και δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις φάρμακο αν δεν έχει κάνει όλες τις δοκιμές. Είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι για το τι δίνουμε. Θα εμβολιαστεί υγιής πληθυσμός και πληθυσμός με προβλήματα υγείας, αλλά όχι σε σχέση με τον κορωνοϊό, άρα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Γενικά πιστεύω στα εμβόλια. Ελπίζω σε ένα εμβόλιο σύντομα, δεν ξέρω αν θα είναι το ρωσικό» σημείωσε η Μ. Γκάγκα.

Κανείς δεν είναι άτρωτος

Για την ανοσία στον κορωνοϊό κάποιου που νόσησε και κατά πόσον κινδυνεύουν οι νέοι, η Μ. Γκάγκα αναφέρθηκε σε παραδείγματα νέων ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον ιό. «Κανείς δεν είναι άτρωτος. Είναι επικίνδυνο και μπορεί να αρρωστήσουν και να πεθάνουν και νέοι. Απλώς είναι πιο σπάνιο. Για τα αντισώματα, κάποιοι κάνουν και κάποιοι όχι. Δεν ξέρω αν θα ξαναρρωστήσουν. Είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω ακόμα» υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL