Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Τα μαζικά τεστ εδειξαν εξαρση κρουσμάτων / Τα μαζικά τεστ έδειξαν έξαρση κρουσμάτων: Ο κορωνοϊός στην Ξάνθη δεν βρίσκεται σε ύφεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα μαζικά τεστ εδειξαν εξαρση κρουσμάτων / Τα μαζικά τεστ έδειξαν έξαρση κρουσμάτων: Ο κορωνοϊός στην Ξάνθη δεν βρίσκεται σε ύφεση

ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΤΑΡΑΣΙΔΗ

Τα μαζικά τεστ άργησαν μερικές βδομάδες. Θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας, είναι όμως η πραγματικότητα στην Π.Ε. Ξάνθης μετά τον εντοπισμό 29 θετικών κρουσμάτων, αριθμού αναντίστοιχου με την εικόνα ύφεσης της πανδημίας. «Τα πρόσφατα αποτελέσματα για τη διασπορά του ιού στην Ξάνθη αποδεικνύουν ότι τα μαζικά τεστ είναι ένα σωστό, αν και αργοπορημένο βήμα, αφού δεν βρέθηκαν οι αρχικές εστίες του ιού» ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής του νομού Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Τα τεστ πραγματοποιήθηκαν -σε εθελοντική βάση- σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Στη διαδικασία προσήλθε περίπου το 4% του συνολικού πληθυσμού, με την περιοχή του Δήμου Μύκης να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς από τα 600 τεστ που λήφθηκαν τα 22 βγήκαν θετικά. Έτσι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τεστ πόρτα - πόρτα με σκοπό να σχηματιστεί η πλήρης επιδημιολογική εικόνα της Ξάνθης.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή κρίθηκε ως «υψηλού επιδημιολογικού φορτίου», χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί η διενέργεια μαζικών τεστ στην περίοδο της πρώτης έξαρσης, όπως πρότεινε επανειλημμένα ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος.

Κλειστά έξι σχολεία της περιοχής

Κλειστά παραμένουν τέσσερα σχολεία στην περιοχή της Ξάνθης μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος σε καθηγητή ο οποίος δίδασκε σε αυτά. Ο καθηγητής ενημέρωσε εγκαίρως τους συναδέλφους του, οι οποίοι μπήκαν σε καραντίνα (περίπου 80 τον αριθμό). Εξάλλου ο προβληματισμός, κυρίως στους κατοίκους του Δήμου Τοπείρου, παραμένει έντονος μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε δύο δασκάλους, γεγονός που «έκλεισε» τα δημοτικό σχολεία και το νηπιαγωγείο Ηλιόπετρας.

Αναφορά στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι «η δική μας αίσθηση, ιδίως για τα δημοτικά σχολεία, που άνοιξαν ουσιαστικά για δέκα ημέρες μαθησιακής διαδικασίας, ήταν ότι είναι ένα αχρείαστο ρίσκο».

Μέχρι την ώρα που γράφονται οι γραμμές δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ενδεχόμενο τοπικού lockdown. Παρ’ όλα αυτά, η ανησυχία των πολιτών και των επαγγελματιών της περιοχής είναι έντονη, καθώς ουδείς τους ενημερώνει για το πλάνο αντιμετώπισης της νέας έξαρσης και για τα επόμενα βήματα που θα καθορίσουν εν πολλοίς την οικονομική δραστηριότητα για τους επόμενους μήνες.

Πυρετός ιδιωτικοποιήσεων στην Α.Μ.-Θ

Τίποτα δεν σταματάει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης (πακέτο με τον τερματικό σταθμό LNG). Αυτό διαβεβαίωσε ο Τζ. Πάιατ σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην "Καθημερινή". Τα «νέα» στοιχεία είναι, μεταξύ άλλων, η σιγουριά του πρεσβευτή των ΗΠΑ για την ιδιωτικοποίηση του υπόγειου αποθηκευτικού χώρου στον κόλπο της Καβάλας και της Εγνατίας Οδού.

Γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα προσφέρει έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο, σε κρίσιμη για τα εθνικά θέματα θέση, σε αμερικανικά συμφέροντα, αποκλείοντας από τη διαχείριση τόσο το Δημόσιο όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

«Η DFC (σ.σ.: Διεθνής Επιχείρηση Οικονομικής Ανάπτυξης) έχει επίσης σαφή εντολή να εργαστεί και στα δυτικά Βαλκάνια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο σημαντική. Επειδή τα έργα εκεί συνδέονται με πράγματα όπως η διασύνδεση φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία, η προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου στη Σερβία» τονίζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Τα παραπάνω προκαλούν έντονο προβληματισμό στους κατοίκους των περιοχών, που βλέπουν το πλάνο συνδυασμένων μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρά και τη θέση του να καταλαμβάνει ένα σχέδιο εξ ολοκλήρου διαχείρισης των μεταφορών και της ενέργειας από ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα.

Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός της διάθεσης της κυβέρνησης (μετά και την ψήφιση του Νόμου Χατζηδάκη) να «αξιοποιήσει» τον χρυσό της περιοχής, γίνεται αντιληπτό ότι η περιφέρεια Α.Μ.-Θ έχει μπροστά της πολλά σταυροδρόμια που θα καθορίσουν το μέλλον της.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL