Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Λόγω ανεπαρκειών του ΕΣΥ στρέφονται σε ιδιωτικά κέντρα / Το υπουργείο "ερευνά", οι καρκινοπαθείς την πληρώνουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λόγω ανεπαρκειών του ΕΣΥ στρέφονται σε ιδιωτικά κέντρα / Το υπουργείο "ερευνά", οι καρκινοπαθείς την πληρώνουν

Καμία ρητή δέσμευση για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας και οικονομικής εκμετάλλευσης των καρκινοπαθών που, λόγω ανεπαρκειών του ΕΣΥ, απευθύνονται σε ιδιωτικά ακτινοθεραπευτικά κέντρα δεν έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης κατά την απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού με θέμα τις αδικαιολόγητες απαιτήσεις δαπανών ιδιωτικών ακτινοθεραπευτικών κέντρων προς καρκινοπαθείς για ακτινοθεραπείες.

Ο Β. Κοντοζαμάνης, απαντώντας στις καταγγελίες των μελών της ογκολογικής κοινότητας που ανέδειξε ο Αν. Ξανθός με την επίκαιρη ερώτηση για μεγάλο χρόνο αναμονής για ραντεβού ακτινοθεραπείας, οι οποίες έχουν αυξηθεί λόγω των μέτρων αποφυγής συγχρωτισμού, την ίδια ώρα που στερούνται της δυνατότητας να απευθύνονται στα ιδιωτικά κέντρα με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος (ΦΕΚ Β’ 2408/31.8.2012) γιατί δεν μπορούν να καλύψουν το ποσόν που τους ζητείται, υποστήριξε ότι ερευνώνται οι περιπτώσεις και ότι όπου χρειαστεί, το υπουργείο θα παρεμβαίνει.

Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίας λίστας αναμονής για ακτινοθεραπείες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μέσω του ΕΟΠΥΥ για τη μείωση των χρόνων αναμονής, καθώς και ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται με μεγάλες μετακινήσεις οι καρκινοπαθείς, να πραγματοποιούνται χημειοθεραπείες και στα Κέντρα Υγείας.

Ανδρέας Ξανθός: «Λύση η ενίσχυση του ΕΣΥ»

Δεν φαίνεται να έχει το υπουργείο Υγείας την πρόθεση να παρέμβει ουσιαστικά στην ασύδοτη, παράνομη και καταχρηστική απαίτηση των ιδιωτικών κέντρων να πληρώνουν οι καρκινοπαθείς υπέρογκα ποσά (της τάξης των 1.500 έως 5.000 ευρώ) από την τσέπη τους για τη διενέργεια ακτινοθεραπειών, πέραν της προβλεπόμενης αποζημίωσης των γιατρών και παρά το ότι έτσι καταστρατηγείται ο κανονισμός παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, τονίζει ο πρώην υπουργός Υγείας, καταγγέλλοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο σύστημα Υγείας υπόκειται σε μια μορφή «παθητικής ιδιωτικοποίησης».

Η λύση, σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, είναι ο αυστηρός έλεγχος και η επιβολή κυρώσεων από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και η ενίσχυση των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων του ΕΣΥ και όχι η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, η μετακύλιση κόστους στον ασθενή και η κερδοσκοπία ακόμα και σε καιρό πανδημίας.

Αυτή είναι η «σύγχρονη κουλτούρα διοίκησης» με την οποία θα «μπολιάσει», σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο ιδιωτικός τομέας το ΕΣΥ, ρώτησε χαρακτηριστικά ο Αν. Ξανθός, δηλώνοντας ότι το καθολικό κοινωνικό αίτημα μετά την πανδημία είναι η γενναία επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όχι οι ΣΔΙΤ που υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του και μεταφέρουν βάρη στους πολίτες.

Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένο σχέδιο σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης στις δημόσιες δαπάνες Υγείας, στους οικογενειακούς γιατρούς, τους νοσηλευτές, στον αριθμό των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων κ.λπ. υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν τέτοιο σχεδιασμό.

Είναι χαρακτηριστική, σημειώνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, η ανυπαρξία πολιτικής αρωγής στον αγώνα των καρκινοπαθών, το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως δημόσιο φορέα στρατηγικού σχεδιασμού για την ογκολογική πολιτική και στο οποίο συμμετέχουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι σύλλογοι ασθενών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο. Η κυβέρνηση;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις που θα δώσουν τα μέλη της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας στα τεκμηριωμένα επιχειρήματα που αναπτύσσουν κατά την επίκαιρη επερώτησή τους 80 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τηρώντας υποδειγματικά υπεύθυνη στάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατέθεσαν, εκτός από προτάσεις όπως για την υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας όπου παρουσιάζουν με εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο τρόπο τις αστοχίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, την πολιτική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση και τις ανάγκες για σταθερή στήριξη και αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL