Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Πανελλαδική κινητοποίηση κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών / Πανελλαδική κινητοποίηση κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών: Μέτωπο ενάντια στην υποβάθμιση του ρόλου των νοσηλευτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδική κινητοποίηση κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών / Πανελλαδική κινητοποίηση κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών: Μέτωπο ενάντια στην υποβάθμιση του ρόλου των νοσηλευτών

Τις κλειστές πόρτες του υπουργείου Υγείας αντιμετώπισαν ακόμη μια φορά νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας, οι οποίοι, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης που είχε προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη δημιουργία ξεχωριστών κλάδων νοσηλευτών.

Κυβέρνηση του «διαίρει και βασίλευε»

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από συλλόγους εργαζομένων νοσοκομείων της Αττικής και της περιφέρειας, οι υγειονομικοί απαίτησαν να αποσυρθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για νομοθέτηση ξεχωριστών κλάδων για ΠΕ, ΤΕ νοσηλευτές και τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η λογική του «διαίρει και βασίλευε» και υποβαθμίζονται το έργο και ο ρόλος των νοσηλευτών.

Εμπαιγμός στα προβλήματα της Υγείας

Το υγειονομικό προσωπικό καταγγέλλει εμπαιγμό από την κυβέρνηση για το πώς αντιμετωπίζει συνολικά τα ζητήματα της Υγείας, ενώ υπογραμμίζει την άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, που δηλώνει ότι η νοσηλευτική κοινότητα δεν επιθυμεί τη διαίρεσή της και ότι θα παλέψει με κάθε μέσο για να αποτραπεί η θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση ξεχωριστών κλάδων, ακόμα και με δικαστικά μέσα.

Οι υγειονομικοί ζητούν την αναγνώριση του ρόλου των νοσηλευτών στην πράξη και δηλώνουν την αντίθεσή τους με την προωθημένη ρύθμιση, καθώς, όπως τονίζουν, η δημιουργία κλάδου νοσηλευτών χωρίς τους ΔΕ νοσηλευτές, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 50% του συνόλου, θα επιφέρει διάσπαση και κατακερματισμό στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Είναι αδιανόητο, σύμφωνα με τους εργαζομένους, να μην συμπεριλαμβάνονται στον νοσηλευτικό κλάδο οι βοηθοί νοσηλευτές, όταν χωρίς αυτούς η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού ανά κλίνη περιορίζεται στο μισό (0,47) μεγαλώνοντας την απόσταση και τη διαφορά με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που είναι 2,3 νοσηλευτές ανά κλίνη.

Ο αγώνας συνεχίζεται...

Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην περάσει η συγκεκριμένη κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς, όπως τονίζουν, το αίτημα για ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο ήταν είναι και θα είναι το μόνο αίτημα που δίνει λύση και διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και αναγκαία μετεξέλιξη όλου του νοσηλευτικού κλάδου.

Παράλληλα οι υγειονομικοί ζητούν την αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των ΔΕ νοσηλευτών εμπράκτως, με την αναβάθμιση και τη δημιουργία Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτών με διακριτά καθήκοντα, που θα περιγράφονται σε Υπουργικές Αποφάσεις, καθώς και την ένταξη όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Δεν αρκούν μόνο τα χειροκροτήματα και τα ευχαριστώ για τους ήρωες πίσω από τις μάσκες, αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη για έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελούν.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL