Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ασύδοτο τοπίο σε σχέση με τα διαγνωστικά τεστ: Δεν δεσμεύεται το υπ. Υγείας για αποζημίωση των ασθενών...

...για τα τεστ στα ιδιωτικά εργαστήρια - Δηκτικός ο Αν. Ξανθός: "Έχετε μια δυσκολία να προστατεύσετε αυτή την περίοδο τον πολίτη, ο οποίος είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Έχετε αφήσει το 'αόρατο χέρι της αγοράς' να ρυθμίζει την υπόθεση" - "Πάρτι" εις βάρος των ασθενών με τα τεστ αντισωμάτων προέβλεψε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

Αρνήθηκε να δεσμευτεί ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για την αποζημίωση των ασθενών για τεστ για τον κορωνοϊό που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ο Β. Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη θα αποζημιωθεί «εφόσον χρειαστεί» κι επικαλέστηκε τη δυνατότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας να καλύψει τις σχετικές ανάγκες. «Έχετε μια δυσκολία να προστατεύσετε αυτήν την περίοδο τον πολίτη, ο οποίος είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης», τόνισε ο Αν. Ξανθός.

«Έχετε αφήσει το 'αόρατο χέρι της αγοράς' να ρυθμίζει αυτή την υπόθεση στον ιδιωτικό τομέα» επισήμανε προβλέποντας «πάρτι» εις βάρος των ασθενών, ιδιαίτερα σε σχέση με τα τεστ αντισωμάτων. Θύμισε ότι από την αρχή της πανδημίας υπήρξε «ασύδοτο τοπίο» σε σχέση με τα διαγνωστικά τεστ στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και υπογράμμισε ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δεν επιθυμούν τη συνταγογράφηση των τεστ για να μην επιβαρυνθούν με clawback.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε το ζήτημα του προεγχειρητικού ελέγχου παρατηρώντας ότι, «λόγω των γνωστών δυσκολιών του δημόσιου συστήματος Υγείας να καλύψει όλη την ανάγκη και όλη τη ζήτηση», οι πολίτες απευθύνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία πληρώνοντας από την τσέπη τους τα τεστ για τον κορωνοϊό. «Δεν είναι δυνατόν σε ένα θέμα που είναι ανελαστική ανάγκη να επιβαρύνεται στο 100% ο πολίτης που αναγκάζεται να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δημόσιο αγαθό οι θεραπείες για τον κορωνοϊό

Παράλληλα, ο Αν. Ξανθός τόνισε την ανάγκη τα διαγνωστικά τεστ, αλλά και τα εμβόλια και τα φάρμακα για τον κορωνοϊό, να παραμείνουν δημόσια αγαθά, προσβάσιμα σε όλους, «χωρίς διακρίσεις, σε όλες τις χώρες και σε όλες τις κοινωνίες».

Την ευθύνη στους ασθενείς μετέφερε ο Β. Κοντοζαμάνης

Ο υφυπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρξε ούτε ένας πολίτης που θα πληρούσε τα κριτήρια να κάνει το τεστ δωρεάν και δεν το έκανε και το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα αυτήν τη στιγμή να ανταποκριθεί» και μετέφερε την ευθύνη για την προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά στους ασθενείς. Υποστήριξε ότι υπάρχουν οδηγίες για μη επιβάρυνση των πολιτών που κάνουν τεστ ενόψει εγχειρίσεων με ολική αναισθησία σε ιδιωτικά νοσοκομεία, καθώς κι ότι δεν προσμετράται στο clawback το τεστ εφόσον υπάρξει παραπομπή από τον ΕΟΔΥ ή το ΕΚΑΒ.

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο