Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Σταμάτης Βαρδαρός: Η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταμάτης Βαρδαρός: Η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Ο οικογενειακός γιατρός είναι δικαίωμα για τους πολίτες και υποχρέωση για την Πολιτεία» τονίζει ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού (World Family Doctors Day) που τιμάται κάθε χρόνο την 19η Μαΐου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (WONCA).

«Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού μας θυμίζει την ανάγκη εδραίωσης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Στον πυρήνα της προσπάθειας ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, που ξεκίνησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το δίκτυο των 127 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Στην αρχή αυτής της προσπάθειας περισσότεροι από 2 εκ. πολίτες έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό.

Η υγειονομική κρίση όμως έφερε στο προσκήνιο το μεγάλο έλλειμμα του συστήματος υγείας της χώρας μας στην ΠΦΥ και στην κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού και της διεπιστημονικής ομάδας υγείας με συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς , που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, με έμφαση στην πρόληψη, στην προαγωγή της υγείας, στην κοινοτική και στην κατ’ οίκον φροντίδα.

Αυτό το έλλειμμα οφείλει η Πολιτεία να το αντιμετωπίσει, ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, στηρίζοντας τα Κέντρα Υγείας (αστικού και αγροτικού τύπου), αναπτύσσοντας το θεσμό του οικογενειακού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα, προδιαγράφοντας συμπληρωματικά το ρόλο του ιδιωτικού τομέα υγείας (συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και μη).

Ο οικογενειακός γιατρός είναι δικαίωμα για τους πολίτες και υποχρέωση για την Πολιτεία. Στόχος λοιπόν δεν μπορεί να είναι άλλος από την καθολική, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό, στον δικό τους σύμβουλο υγείας.

Αποτελεί παράλληλα εθνική προτεραιότητα και κοινωνική αναγκαιότητα»

Παν. Αντων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL