Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Την ωρα που μειώνονται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη / Άλλα τρία κρούσματα κορωνοϊού σε νοσηλευτικό προσωπικό στη βόρεια Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την ωρα που μειώνονται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη / Άλλα τρία κρούσματα κορωνοϊού σε νοσηλευτικό προσωπικό στη βόρεια Ελλάδα

Δυστυχώς και χθες τρεις εργαζόμενες στα νοσοκομεία των Σερρών και της Κοζάνης μπήκαν στον κατάλογο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ενώ την ίδια ώρα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου τις τελευταίες ημέρες μειώνονται οι ασθενείς με Covid-19, αλλά και από τον μικρό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Στο ΑΧΕΠΑ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς του ιού και εκείνο που δέχθηκε τη λεγόμενη «ασθενή Ο», δύο ασθενείς με Covid-19 που έδιναν μάχη τις προηγούμενες ημέρες διασωληνωμένοι χθες αποσωληνώθηκαν και βγήκαν από την ΜΕΘ, τρεις ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο, ενώ στους θαλάμους όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ο αριθμός τους μειώνεται και είναι κάτω από 50.

Παράλληλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι στη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού, αφού μέχρι χθες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 39 και οι θάνατοι τρεις. Έτσι και αναλογικά με τον πληθυσμό της φαίνεται ότι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Αθήνα.

Σύμφωνα με υγειονομικούς οι καλές αυτές επιδόσεις πιθανότατα να οφείλονται στο ότι το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού κατεγράφη στη Θεσσαλονίκη και αυτό συντέλεσε στην πιο άμεση ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και στην εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Έτσι καταρρίπτεται και ο μύθος των «απείθαρχων» Θεσσαλονικέων που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τις «βόλτες» του κόσμου στην παραλία της πόλης.

Οι "τσιγκουνιές" στα τεστ πληρώνονται

Το ότι δεν γίνονται σε τακτική βάση τεστ στο προσωπικό των νοσοκομείων, αλλά και στους ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία για διάφορα προβλήματα υγείας, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο σε κάποιες περιπτώσεις.

Το βράδυ της Τετάρτης στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» σήμανε συναγερμός όταν 32χρονη ασθενής που νοσηλευόταν εκεί για μέρες με χρόνιο νόσημα παρουσίασε δεκατικό πυρετό και, όταν της έγινε τεστ, βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό και μεταφέρθηκε αμέσως στο ΑΧΕΠΑ.

Στον «Άγιο Παύλο» αμέσως ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα, ενώ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με την ασθενή μετά την ιχνηλάτηση θα τεθεί σε καραντίνα. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν υπάρχει διασπορά του ιού στο προσωπικό ή σε άλλους ασθενείς.

Συναγερμό όμως είχαμε και στο νοσοκομείο Σερρών, όπου θετική στον νέο κορωνοϊό βρέθηκε μια 47χρονη νοσηλεύτρια που είναι το δέκατο κρούσμα στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα. Στη νοσηλεύτρια έγινε τεστ όταν παρουσίασε πυρετό και βήχα, ενώ η κατάστασή της είναι καλή και τέθηκαν η ίδια και η οικογένειά της σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στο νοσοκομείο ξεκίνησε αμέσως η ιχνηλάτηση των επαφών της και τις επόμενες ημέρες θεωρείται βέβαιο ότι ένας αριθμός εργαζομένων θα τεθεί σε καραντίνα.

Στο νοσοκομείο της Κοζάνης, μετά την 36χρονη νοσηλεύτρια, άλλες δύο βοηθοί θαλάμων βρέθηκαν θετικές στον νέο κορωνοϊό και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ για άλλες δύο νοσηλεύτριες του νοσοκομείου. Ωστόσο από το συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχουν και καλά νέα, αφού ένας 87χρονος άνδρα που νοσηλεύονταν με Covid-19 πήρε χθες εξιτήριο.

Ελέγχονται δύο θάνατοι

Δύο θάνατοι ανδρών, που βρέθηκαν νεκροί στα σπίτια τους, ελέγχονται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Σήμερα θα γνωρίζουμε αν οι δύο ηλικιωμένοι πέθαναν αβοήθητοι χτυπημένοι από τον νέο κορωνοϊό ή από κάποιο άλλο αίτιο.

Πρόκειται για έναν 69χρονο που ζούσε στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης και έναν 82χρονο που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Δαμασκηνιά Κοζάνης, ένα από τα δύο χωριά που βγήκαν πρόσφατα από την καραντίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες στον ηλικιωμένο άνδρα είχε γίνει τεστ για τον νέο κορωνοϊό και είχε βγει αρνητικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL