Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Ανδρέας Μεντής, διευθυντής εργαστηρίων του Ινστιτούτου Παστέρ: / Ανδρέας Μεντής: Δεν έχουμε αντιδραστήρια για πολύ καιρό ακόμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Μεντής, διευθυντής εργαστηρίων του Ινστιτούτου Παστέρ: / Ανδρέας Μεντής: Δεν έχουμε αντιδραστήρια για πολύ καιρό ακόμα

Θετικά είναι τα μαντάτα από τα διαγνωστικά εργαστήρια του Ινστιτούτου Παστέρ, όπου ξημεροβραδιάζονται οι επιστήμονες για να βγαίνουν το συντομότερο και πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον κορωνοϊό.

Όπως δηλώνει στην “Αυγή” της Κυριακής ο διευθυντής εργαστηρίων του Ινστιτούτου και γιατρός Ανδρέας Μεντής, μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια απότομη αύξηση στα θετικά δείγματα, γεγονός που «θα σηματοδοτούσε μια πιο γρήγορη εξάπλωση στον πληθυσμό».

Προειδοποιεί πάντως ότι δεν υπάρχουν πολλά ακόμη αντιδραστήρια, αποδίδοντας τις παρούσες ελλείψεις στις αυξημένες διεθνώς ανάγκες, εξαιτίας των οποίων οι κατασκευαστές δεν έχουν ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης. Το πιο σημαντικό πάντως για εκείνον δεν είναι να ζητάμε απλά περισσότερα τεστ, αλλά να μπουν στόχοι, πρώτα από τον ΠΟΥ, για το πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαντωνίου

* Πόσα τεστ γίνονται ημερησίως και πόσα από αυτά έχουν βγαίνουν θετικά στον ιό;

Τα τεστ κυμαίνονται από μέρα σε μέρα. Δεν έχουν συγκεκριμένο αριθμό. Είναι από 300 έως και 500 και από 3% έως 8% βγαίνουν θετικά.

* Σε ποιο βαθμό έχουν διαφοροποιηθεί από την αρχή της επιδημίας τα ποσοστά των θετικών έναντι των αρνητικών τεστ;

Παραμένουν σταθερά. Ακόμη κι αν κάποια μέρα είχαμε 10% θετικά δείγματα, δεν μπορούμε να πούμε αυτόματα ότι σημειώθηκε απότομη άνοδος. Πρέπει να κοιτάξουμε τα αποτελέσματα σε βάθος συνεχόμενων ημερών.

* Πότε πιστεύετε ότι θα υπάρχει καλύτερη εικόνα; Σε μία με δύο εβδομάδες;

Από την αρχή σε μία με δύο εβδομάδες λέμε ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα... Όμως οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη για το πότε ο ιός θα έχει υφεθεί - δεν θα υφεθεί. Αν γίνουν όλων των ειδών οι προβλέψεις, σίγουρα κάποια θα επαληθευτεί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εκείνος που την έκανε γνωρίζει κάτι περισσότερο από τους άλλους.

Τα στοιχεία πάντως, μέχρι στιγμής, είναι καλά. Δεν διαπιστώνουμε απότομη αύξηση των θετικών δειγμάτων που παίρνουμε και η οποία θα σηματοδοτούσε μια πιο γρήγορη εξάπλωση στον πληθυσμό.

* Πώς διαχειρίζεστε τον φόρτο εργασίας; Πόσες ώρες περνούν εκεί οι άνθρωποι;

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, η απόδοση των ίδιων των ατόμων βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Το ίδιο συνέβη στην πανδημική γρίπη του 2009-2010. Μέσα σε μία με δύο εβδομάδες, από τα μόλις 100 δείγματα που ολοκλήρωναν, μετά από δύο εβδομάδες συνεργασίας έφταναν στα 300-400. Αυτό έχουμε καταφέρει και τώρα.

Τα μέλη του εργαστηρίου εργάζονται σε βάρδιες, οπότε παίρνουν ανάσες εντός εισαγωγικών. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε αντιδραστήρια για πολύ καιρό ακόμα και δεν παίρνουμε βεβαίωση από κανέναν κατασκευαστή αν θα έχουμε προμηθευτεί τα καινούργια μέχρι να τελειώσουν αυτά που έχουμε τώρα. Φαντάζομαι όμως ότι θα τα καταφέρουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα που κερδίζουμε από τα μέτρα που παίρνονται με τον περιορισμό των κινήσεων.

* Υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και του πραγματικού αριθμού, όπως τον εκτιμά ο ίδιος ο Σ. Τσιόδρας. Συνεπώς είναι διάχυτη η αίσθηση ότι δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Ουδεμία χώρα έχει πραγματική εικόνα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι στην Κίνα, όπου κυκλοφορούσε ο ιός στη Ουχάν από τον Νοέμβριο, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου είχαν μόνο 100.000 κρούσματα. Το ίδιο και στην Ιταλία, αλλά και γενικά.

* Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα εργαστήρια που να κάνουν το τεστ;

Πάντα υπάρχει ανάγκη. Ο ΠΟΥ ζητάει όλο και περισσότερα τεστ, η μεγάλη όμως ερώτηση είναι “και να είχαμε απαντήσεις για τον καθένα ξεχωριστά, τι ακριβώς θα κάναμε;”. Πρέπει να είμαστε πρακτικοί και να διευκρινιστεί ο σκοπός μας.

Το ιδανικό θα ήταν 10 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα να έχουν κάθε πρωί ένα τεστ για τον κορωνοϊό και μια αξονική θώρακος. Δεν είναι εφικτό. Αν αργότερα μεγαλώσει ο αριθμός των τεστ, πρέπει να δούμε πώς θα τα εκμεταλλευτούμε καλύτερα. Να θέσουμε στόχους.

Τι ακριβώς θα κάνουμε τα περισσότερα τεστ; Θα δώσουμε περισσότερες θεραπείες; Θα τους απομονώσουμε περισσότερο; Δηλαδή, αφού είμαστε ήδη απομονωμένοι, πού θα τους βάλουμε, στο υπόγειο; Πώς θα επιλεγούν αυτοί που θα κάνουν;

* Οι χώρες, ωστόσο, που έχουν κάνει περισσότερα κατ' αναλογία τεστ φαίνεται να αντιμετωπίζουν αρκούντως αποτελεσματικά το φαινόμενο.

Αυτό είναι αλήθεια. Είναι όμως χώρες πιο πλούσιες, τεχνολογικά πιο προηγμένες, με καλύτερα συστήματα Υγείας. Μπορεί να μην είναι μόνο τα τεστ που φέρνουν καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά να συμβάλλουν διάφοροι άλλοι παράγοντες. Δεν είμαι εναντίον των πολλών τεστ, αλλά είναι να σημαντικό να δούμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε. Όπως και τα λίγα που διαθέτουμε τώρα είναι χρήσιμο επίσης να δούμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

* Με δεδομένες τις ελλείψεις σε αντιδραστήρια, έχετε επιλέξει να δώσετε προτεραιότητα σε κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές και εργασιακές ομάδες;

Εμείς είναι δύσκολο να βάλουμε προτεραιότητα από μόνοι μας. Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στα δείγματα που λαμβάνουμε και τα οποία συνοδεύονται από παραπεμπτικό, στο οποίο υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει αποδελτιοποίηση των παραπεμπτικών και να βάλουμε εκ των υστέρων τις προτεραιότητες. Τα δείγματα όμως που λαμβάνουμε είναι κυρίως από δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες κι εκεί έχουν καθοριστεί ήδη οι προτεραιότητες.

Μια απόλυτη προτεραιότητα είναι οι οίκοι ευγηρίας. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί το πρώτο σύμπτωμα, είναι πολύ σημαντικό να απομονωθεί γρήγορα το περιστατικό για να μην εξαπλωθεί.

Ένας άλλος λόγος απόλυτης προτεραιότητας μπορεί να είναι η εμφάνιση συμπτώματος σε ευπαθείς ομάδες, όπως και σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπου οι άνθρωποι προσεγγίζουν και εξετάζουν ασθενείς. Αν κάποιος εμφανίζει ορισμένα συμπτώματα και έχει «ύποπτες» επαφές, πρέπει άμεσα να ελέγχεται ώστε να απομακρυνθεί αν χρειαστεί από την πρώτη γραμμή.

* Τι γίνεται με τις υπόλοιπες διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν άλλα νοσήματα και ασθενείς; Έχουν σταματήσει;

Υπάρχει αναστολή για τις άλλες εξετάσεις και όλο το προσωπικό ασχολείται με τη διάγνωση του κορωνοϊού. Εξαίρεση αποτελούν τα μεταμοσχευμένα παιδιά με μυελό των οστών στο νοσοκομείο “Αγία Σοφία” για ευνόητους λόγους. Αλίμονο αν δεν ελέγχουμε τα παιδιά αυτά. Για τις άλλες εξετάσεις, σε τελευταία ανάλυση, μπορούν να γίνουν διαγνώσεις σε νοσοκομεία ή ιδιωτικά κέντρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL