Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ενώ αυξάνονται τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα / Στον «πόλεμο» κατά του κορωνοϊού με πενιχρά «όπλα» οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ αυξάνονται τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα / Στον «πόλεμο» κατά του κορωνοϊού με πενιχρά «όπλα» οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

«Μόλις πριν από λίγο μιλούσα με την αδελφή μου. Νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Λάρισας. Δεν έχουν τίποτα! Ούτε μάσκες ούτε απολυμαντικά! Δεν μιλάω για στολές... Η λύση που τους προτάθηκε είναι... να πλένουν καλά τα χέρια ύστερα από κάθε επαφή με τον άρρωστο! Αν είναι δυνατόν!». Τα παραπάνω έγραψε στα σόσιαλ μίντια γυναίκα που ζει στη Θεσσαλονίκη.

Η παραπάνω ανάρτηση δεν είναι η μόνη που μιλάει για τις ελλείψεις υλικών και μέσων προστασίας στα νοσοκομεία. Το φωνάζουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά, ενώ, την ώρα που χαρακτηρίζονται «στρατιώτες πρώτης γραμμής» στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σε πολλούς και πολλές από αυτούς δεν δίνονται τα όπλα για να προστατευτούν και να προστατέψουν τους ασθενείς.

Κραυγή αγωνίας από το "Παπανικολάου"

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης εξέπεμψε ως προς αυτό το θέμα και ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» κάνοντας έκκληση για βοήθεια.

«Δεν έχουμε μάσκες! Μπαίνουν μέσα στους θαλάμους ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές. Το μέλλον αβέβαιο και μάλλον τραγικό. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς. Χειροκροτούμε τους υγειονομικούς, τους οποίους στέλνουμε στη μάχη χωρίς όπλα. Έκκληση σε όποιον ακούει. Το ηθικό είναι χαμηλό και χρειαζόμαστε ουσιαστική βοήθεια. Κράτος, πολίτες, όποιος μπορεί να σκεφτεί πώς μπορούμε να παράγουμε μάσκες ή ό,τι άλλο μπορούμε να κάνουμε να βοηθήσουμε» ανέφερε σε μήνυμά του που δημοσίευσε μέσω Facebook η κόρη του.

Με αφορμή αυτή την έκκληση του διευθυντή της Β' ΜΕΘ του «Παπανικολάου» -σημειωτέον ότι το νοσοκομείο νοσηλεύει ασθενείς με Covid-19- η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Αυγέρη, αφού άσκησε σκληρή κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης να «χρυσώσει» τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, τόνισε πως «αυτή τη δύσκολη ώρα χρειάζεται να 'ντύσουμε' και να θωρακίσουμε γιατρούς και νοσηλευτές με στολές, μάσκες και ό,τι άλλο ειδικό μέσο προστασίας χρειάζονται επειγόντως για να δώσουν τον αγώνα στις ΜΕΘ, να κρατηθεί το ηθικό όλων ψηλά, να σωθούν ζωές».

Άλλοι γιατροί του ΕΣΥ «ποστάρουν» φωτογραφίες με τις παλιές υφασμάτινες χειρουργικές μάσκες τους, τις οποίες «ξέθαψαν» εξαιτίας των ελλείψεων.

Στο κενό οι εκκλήσεις των εργαζομένων

Και δεν είναι μόνο τα διαδικτυακά «ξεσπάσματα» των εργαζόμενων. Οι συνδικαλιστές των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζόμενων στο ΕΣΥ από την αρχή ζητούν να καλυφθούν οι ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, ακόμη και σε αντισηπτικά, που είναι μεγάλες. Αυτά τα υλικά, όπως λένε, δίνονται -όταν δίνονται- με το «σταγονόμετρο», και αυτό από μόνο του είναι επικίνδυνο.

Οι εκκλήσεις για μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 & FFP3 για το νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ της Καστοριάς, μιας εκ των «κόκκινων» περιοχών του κορωνοϊού, από τους εργαζόμενους σε αυτό, μέχρι στιγμής πέφτουν στο κενό.

Χθες την ίδια έκκληση απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος όχι προς την κυβέρνηση, αλλά προς πολίτες και ιδιώτες που μπορεί να διαθέτουν τέτοιου τύπου μάσκες! «Οι ανάγκες είναι τεράστιες και όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι, προστατεύοντας τις δομές Υγείας, προστατεύουμε τον εαυτό μας» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

Συνεχίζεται η εξάπλωση στη βόρεια Ελλάδα

Αναφορικά με τον χάρτη του κορωνοϊού, να σημειώσουμε ότι από χθες μπήκε και η Δράμα στις περιοχές με τα κρούσματα αφού βρέθηκε θετική μια πενηντάχρονη αεροσυνοδός που μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρισκόταν σε καραντίνα, αν και το πρώτο τεστ που της έγινε ήταν αρνητικό.

Στις «κόκκινες» περιοχές κινδυνεύει να μπει ο Νομός Σερρών, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν μέσα σε ελάχιστες ημέρες στα οκτώ, εκ των οποίων το τελευταίο είναι ένας σαραντάχρονος άνδρας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών.

Στο μεταξύ συναγερμός σήμανε στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά τη διαπίστωση ότι ένας ογδοντατετράχρονος που έφυγε από τη ζωή ήταν τελικά θετικός στον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL