Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Οκτώ με δέκα χιλιάδες έχουν μολυνθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας / Ανοχύρωτο παραμένει το δημόσιο σύστημα Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οκτώ με δέκα χιλιάδες έχουν μολυνθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας / Ανοχύρωτο παραμένει το δημόσιο σύστημα Υγείας

Με γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται ο φονικός ιός σε όλο τον κόσμο καταγράφοντας μέχρι χθες στις 9 το βράδυ 372.600 ασθενείς και περισσότερους από 16.380 θανάτους.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί και 17 θάνατοι με μέση ηλικία τα 73 έτη, ενώ, μετά τα 71 κρούσματα που προστέθηκαν χθες, πλέον τα επιβεβαιωμένα ανέρχονται στα 695. Από αυτούς τους ασθενείς, όπως ενημέρωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, νοσηλεύονται 114 άνθρωποι, από τους οποίους 35 διασωληνωμένοι με μέσον όρο ηλικίας τα 68 έτη.

Επίσης ανέφερε ότι 29 άνθρωποι έχουν λάβει εξιτήριο υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας παραμένει εντός προβλέψεων και των εκτιμήσεων που θέλουν οι προσβληθέντες από τον ιό να είναι 8.000 με 10.000 άνθρωποι.

Μετάδοση και χωρίς συμπτώματα

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι οι υπολογισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν πως για κάθε έναν συμπτωματικό ασθενή υπάρχει τουλάχιστον ένας ασυμπτωματικός ή με ελαφρά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η παρουσία ασυμπτωματικών ατόμων, και ιδιαίτερα νέων, που μπορεί να μεταδίδουν τον ιό φάνηκε και σε πρόσφατο έλεγχο ατόμων που επέστρεψαν από περιοχές με υψηλή μετάδοση του ιού στη χώρα μας, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα, διότι θα αυξηθεί η μετάδοση με μαθηματική ακρίβεια, όπως και ο αριθμός των περιπτώσεων της νόσου.

Όπως είπε, μια πανδημία σαν αυτή δεν υποχωρεί μόνη της. Δύο επιλογές υπάρχουν: τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή ένα υπερφορτωμένο και αδύναμο να ανταποκριθεί σύστημα Υγείας.

Επίσης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα και στοιχεία παγκοσμίως για τον ιό αναφορικά με τον ρόλο των παιδιών ή της μετάδοσης πριν από τα συμπτώματα και σημείωσε ότι είναι απαραίτητος περισσότερος χρόνος για νέα επιστημονικά δεδομένα αλλά και για τη δημιουργία του εμβολίου.

Αγνοούνται ακόμα οι μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ

Στις ενέργειες που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, την ενίσχυση του συστήματος Υγείας με προσωπικό και τη διασφάλιση των μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ομιλία του στη χθεσινή ενημέρωση για τα δεδομένα της νόσου Covid-19 στη χώρα μας.

Προκάλεσε όμως ιδιαίτερη αίσθηση το ότι, εννέα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και στη δέκατη εβδομάδα από την εκδήλωση της πανδημίας, δεν έκανε καμία αναφορά σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών που ζητούν επιτακτικά οι ομοσπονδίες των υγειονομικών.

Ο Β. Κικίλιας υπογράμμισε ότι από τότε που ο κορωνοϊός ήταν μόνο στην Κίνα το ΕΣΥ τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη διαχείριση μιας πιθανής κρίσης, όπου εκπονήθηκε, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ορίζοντας ήδη από τον Ιανουάριο τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα και πραγματοποιώντας υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας.

Επίσης ανέφερε ότι ορίστηκε ο κύριος Τσιόδρας ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και η ομάδα διαχείρισης κρίσης από 28 εγνωσμένης αξίας επιστήμονες, όπως και ότι από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι σήμερα υπάρχει συνεργασία στενή με την επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σταθμίζοντας τα παγκόσμια δεδομένα μίας πρωτοφανούς κρίσης δημόσιας υγείας.

Προσλήψεις μόνο στον ΕΟΔΥ

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ ο Β. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ο ΕΟΔΥ προχώρησε άμεσα σε προσλήψεις για να στελεχώσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία και τις ομάδες ιχνηλάτησης, ενώ οργανώθηκε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο πληροφοριών για τον νέο κορωνοϊό, επιστημονικής ανάλυσης των δεδομένων και οδηγιών προς όλους τους φορείς της χώρας, δημόσιους και ιδιωτικούς, και κυρίους προς όλους τους πολίτες, όπου τα δεδομένα τίθενται σε καθημερινή βάση υπόψη της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, η οποία εισηγείται στο υπουργείο Υγείας με βάση αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.

Όπως ανέφερε, πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες προστέθηκαν 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και προστίθενται καθημερινά και άλλες 39 κλίνες ΜΑΦ που ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και προστέθηκαν κι άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμα είπε ότι προστέθηκαν στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ότι οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, το “Παμμακάριστος” με 60 κλίνες, πτέρυγες στο "Αγία Βαρβάρα" με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο "Άττικα" στην Ελευσίνα με 300 κλίνες θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19.

Σημείωσε δε ότι μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ αναμένονται το επόμενο δεκαήμερο 2.145 προσλήψεις, εκ των οποίων 431 γιατροί και 1.744 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Καθημερινά εγκρίνονται προσλήψεις γιατρών. Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολύ δύσκολη η προμήθεια υλικών προστασίας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προμήθειες όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι άμεσα το υπουργείο προχώρησε στις εκ του νόμου διαδικασίες προμηθειών για την επάρκεια αναλωσίμων μέσα από τις επτά υγειονομικές περιφέρειες, αλλά, όπως είπε, στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας πόλεμος για την προμήθεια υλικών άμεσης ανάγκης κάνοντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης της παραλαβής πολύ δύσκολη.

Όπως σημείωσε, η χώρα μας με πρωτοβουλίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει ναυλώσει Cargo Jet, αλλά και ειδικά διαμορφωμένα επιβατικά αεροπλάνα που έχουν φέρει και θα φέρουν το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας.

Ευχαρίστησε στο πρόσωπο της πρέσβειρας της Κίνας στην Ελλάδα για τη βοήθεια που έχει δώσει η κινεζική κυβέρνηση τόσο στη προμήθεια του υλικού (δωρεές) όσο και στη βοήθεια στα logistics, τον προγραμματισμό και τη διεκπεραίωση των πτήσεων αυτών, καθώς και τους δωρητές, οι οποίοι, όπως σημείωσε, διαρκώς προσφέρουν ο καθένας τη δική του σημαντική βοήθεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τέλος υπογράμμισε ότι, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, χρειάζεται κάθε βοήθεια από ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, συνταξιούχους επιστημών Υγείας και για τον λόγο αυτόν εξήγησε ότι έχει ανέβει στο site του υπουργείου Υγείας σχετική πλατφόρμα, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL