Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Π. Τζανετής: Το ΕΚΑΒ έχει μόνο μια κάψουλα για αεροδιακομιδή ασθενών με κορωνοϊό για όλη την Ελλάδα (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Τζανετής: Το ΕΚΑΒ έχει μόνο μια κάψουλα για αεροδιακομιδή ασθενών με κορωνοϊό για όλη την Ελλάδα (Ηχητικό)

Η κατάσταση ήταν οριακή στις υγειονομικές δομές των νησιών του Αιγαίου και η «τρύπα» που υπήρχε και ήταν ορατή μεγαλώνει επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Παναγιώτης Τζανετής, γιατρός και πρώην Πρόεδρος ΕΚΑΒ, ο οποίος εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή το ΕΚΑΒ έχει μόλις μια ειδική κάψουλα απομόνωσης – που προστατεύει το προσωπικό μέσα στο αεροπορικό μέσο – κατά την αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/781495036&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Στον δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη ο κ. Τζανετής μίλησε για την κρισιμότητα των στιγμών και την ακραία πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και πως αυτή η κάψουλα είναι μια για πανελλαδική χρήση. Eξηγήσε ότι δεν μιλάμε π.χ. για την κατασκευή ενός ολόκληρου νοσοκομείου αλλά για ένα ακριβό υλικό που όμως κάποιος μπορεί να το πληρώσει και να προμηθευτεί εγκαίρως. «Ελπίζω η ενημέρωση που έχω να μην είναι ακριβής, αν και έχουν υπάρξει δημοσιεύματα σχετικά που δεν διαψεύστηκαν» σχολίασε.

«Δεν μπορείς να λες ότι θα νοσηλεύσεις τις πνευμονίες κάτω από το πεύκο»

Ο κ. Τζανετής εξήγησε ότι η στάση αυτή που έχει επιλεγεί, δηλαδή η περιχαράκωση, η νόσηση μέσα στο στρατόπεδο (σε καταυλισμούς, δομές για πρόσφυγες/μετανάστες και στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα) να αντιμετωπίζεται δηλαδή το καμπ ως ένα σπίτι, «είναι μια στάση ανήθικη, ανέφικτη και ατελέσφορη. Ανήθικη διότι δεν μπορείς να λες ότι θα νοσηλεύσεις βαριά περιστατικά αυτής της λοίμωξης κάτω από το πεύκο και μέσα στη σκηνή» και «είναι ανήθικο γιατί θα προκαλέσει μια σειρά αποτρέψιμων θανάτων μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Και επειδή είναι ανήθικο να διακρίνεις το δικαίωμα στη ζωή των ανθρώπων ανάλογα με τη φυλή, το χρώμα την εθνικότητα κτλ, είναι προφανώς ανήθικο για κάθε σύστημα ηθικής, τελειώνουμε με αυτό και δεν το σχολιάζουμε παραπέρα».

Εξήγησε ότι είναι και ανέφικτο καθώς η περιχαράκωση περισσότερων από 20.000 ανθρώπους σε μια εγκατάσταση που δεν έχουν ούτε συρματόπλεγμα δεν γίνεται και μάλιστα όταν αντιληφθούν αυτοί οι άνθρωποι ότι τους καταδικάζεις σ’ ένα τέτοιου είδους θάνατο. Ακόμα και αν κάποιος φαντασιόπληκτος το σχεδίασε στα χαρτιά δεν θα γίνει σημείωσε ο γιατρός.

Είναι ατελέσφορο, τόνισε ο κ. Τζανετής, γιατί ακόμα και αν το πετύχεις αυτό η επιδημία θα δραπετεύσει από το στρατόπεδο διά των βαρύτερων περιστατικών που θα χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο π.χ. τα διασωληνωμένα βρέφη εκτός και αν αφεθούν και αυτά κάτω από το πεύκο…

Ακόμα και αυτά τα περιστατικά π.χ. με τα βρέφη φτάνουν για να προκαλέσουν την κατάρρευση των τόσο αναιμικών υγειονομικών υποδομών των νησιών που όλοι γνωρίζουν και δεν είναι μόνο η Λέσβος αλλά και άλλα νησιά που έχουν μεγάλο όγκο προσφύγων και είναι χωρίς υποδομές, εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Έτσι φυσικά δεν αποτρέπεις την εξάπλωση σε όλο το νησί και το να χτυπήσει γεροντικούς πληθυσμούς και η θνητότητα θα αλλάξει τελείως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανετής.

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης: Σημαντική η ατομική ευθύνη , σημαντικότερη η συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL