Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Πολλά τα κρούσματα, "ορφανά" και μη / Ζητούν να μπει σε «καραντίνα» όλη η Καστοριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολλά τα κρούσματα, "ορφανά" και μη / Ζητούν να μπει σε «καραντίνα» όλη η Καστοριά

Συναγερμός έχει σημάνει στην Καστοριά εξαιτίας των πολλών -«ορφανών» και μη- κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε σχέση με τον πληθυσμό, ενώ φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν να κηρυχθεί η περιοχή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ισχύσουν πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ιού. Δύο χωριά στον Δήμο Βοΐου τέθηκαν από τον δήμο σε «καραντίνα», ενώ ο νέος κορωνοϊός έχει κάνει την εμφάνισή του, πλην της Θεσσαλονίκης, και σε δύο επιπλέον περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, την Κατερίνη και το Κιλκίς.

Στην Καστοριά ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος, ο δήμαρχος Γιάννης Κορεντσίδης και εκπρόσωποι φορέων, σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στην Αντιπεριφέρεια, τόνισαν ότι η περιοχή τους πρέπει να μπει σε καραντίνα, δηλαδή να σταματήσει κάθε δραστηριότητα ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού.

Προβληματισμός για τη μόλυνση γουνοποιού

Στα αξιοσηείωτα είναι ότι το ένα από τα δύο τελευταία κρούσματα είναι ένας γουνοποιός που ταξίδεψε στο Μιλάνο για την εβδομάδα μόδας στο τέλος Φεβρουαρίου. Ο επιχειρηματίας μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα, ενώ εκτιμάται ως πιθανό να μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό στην Ιταλία, γεγονός που βάζει σε δεύτερες σκέψεις γιατρούς για τον χρόνο εκδήλωσης της νόσου.

Ανησυχία και για το νοσοκομείο

«Αν συνολικά η Ελλάδα είχε αναλογικά τα κρούσματα που έχουμε εμείς, θα είχε μπει όλη η χώρα σε καραντίνα» δηλώνει ο Δ. Σαββόπουλος, καθώς μέχρι στιγμής στην Καστοριά και τη γύρω περιοχή υπάρχουν 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο πληθυσμού περίπου 40.000. «Είναι πολλά», τονίζουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο από τους ασθενείς έχουν αποβιώσει.

Συγχρόνως μαζί με τον δήμαρχο δεν έκρυψαν την αγωνία τους για το ότι τα επτά κρούσματα είναι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Καστοριάς. «Υπάρχουν αρκετά κρούσματα κορωνοϊού σε γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτό δημιουργεί δυσπιστία και ανησυχία στους πολίτες και πρόβλημα στο ίδιο το προσωπικό» τονίζουν αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος, που ζήτησαν από τον ΕΟΔΥ να προβεί αμέσως σε εξετάσεις όλου του προσωπικού του νοσοκομείου. Επίσης ζήτησαν την άμεση πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και, αν δεν γίνεται αυτό, τη μετακίνησή του από άλλες μονάδες της περιοχής.

«Το νοσοκομείο είναι μία κοινότητα 350 ατόμων, άρα με τα οκτώ κρούσματα θεωρώ ότι η διασπορά, η οποία εντοπίστηκε σε έξι τμήματα, είναι πολύ μεγάλη» υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς Λάζαρος Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι ήδη 40 γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τα κενά που δημιουργήθηκαν είναι μεγάλα, ειδικά στο μικροβιολογικό τμήμα, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες δούλεψε με δύο μικροβιολόγους που επιστρατεύτηκαν από Κέντρα Υγείας για να καλύψουν τη βραδινή βάρια και με ιδιώτες γιατρούς.

Το Νοσοκομείο Καστοριάς δέχεται πλέον μόνο έκτακτα περιστατικά και ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα παραπέμπονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, που είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό. Και εκεί ο φόρτος είναι τεράστιος, γι’ αυτό ο Δήμος Εορδαίας προχώρησε στη δημιουργία ενός δημοτικού ιατρείου στο οποίο θα δουλεύουν εθελοντικά ιδιώτες γιατροί, προκειμένου να αποφορτιστεί κάπως το Μποδοσάκειο.

Σε άτυπη «καραντίνα» δύο χωριά της Κοζάνης

Στο μεταξύ ο Δήμος Βοΐου έθεσε σε «καραντίνα» τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια ζητώντας από τους λίγους και ηλικιωμένους κατοίκους να μην μετακινούνται άσκοπα και για ό,τι χρειάζονται αναφορικά με την τροφοδοσία τους σε φάρμακα και τρόφιμα να επικοινωνούν με τον δήμο, που διαθέτει ειδικό συνεργείο γι’ αυτήν την υπηρεσία.

Πρόκειται για τα χωριά στα οποία κινήθηκε ο ενενηντάχρονος που απεβίωσε μετά την έκθεσή του στον κορωνοϊό, ενώ ο γιος και η νύφη του νοσηλεύονται και αυτοί σε σοβαρή κατάσταση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL