Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Αμεση η ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας / Να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμεση η ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας / Να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας να ανεβαίνει κάθε μέρα ανησυχητικά, τα όσα γίνονται κι όσα ακολουθήσουν με αφορμή την αντιμετώπιση της επιδημίας, που ακόμα βρίσκεται στην αρχή όπως όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν, δικαιώνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο αυτούς που υποστήριζαν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ακυρώνει παράλληλα, την επιχειρηματολογία περί Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα στα νοσοκομεία και μετατροπής της νομικής υπόστασής τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Τώρα που φαίνεται σε όλους ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τις Δομές Υγείας είναι αυτοί που σήμερα καλούνται να υποστηρίξουν όλο τον πληθυσμό απέναντι σε μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πανάκεια που «σερβίρονταν» τόσο καιρό περί ΣΔΙΤ και άλλες πιο ακραίες απόψεις για κλείσιμο περιττών νοσοκομείων και ιδιωτικοποίησή τους θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για όλους μας.

190 κρούσματα, πέντε διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 190, την ίδια ώρα που νοσηλεύονται 47 ασθενείς σε νοσοκομεία καθώς και πέντε ασθενείς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσοκομείων ανά την επικράτεια.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα 36 από τα συνολικά 190 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση, 11 από αυτά χωρίς σαφές ταξιδιωτικό ιστορικό ή σύνδεση επιδημιολογική με άλλο κρούσμα, ενώ υπάρχουν ανάμεσά τους και 9 κρούσματα στην περιοχή της Αττικής που παραμένουν «ορφανά» και συνεχίζονται οι προσπάθειες ανίχνευσης των επαφών τους.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, ενώ μέσα στις τελευταίες 48 ώρες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.000 εργαστηριακοί έλεγχοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας ανακοινώνοντας τα επιπλέον μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, για τη μείωση της διασποράς της νόσου.

Τα μέτρα

Τα μέτρα αυτά είναι το κλείσιμο όλων των εμπορικών κέντρων, των cafe - bar, των καφετεριών, όλων των μαγαζιών εστίασης που έχουν τραπεζοκαθίσματα εκτός των delivery και take away, των βιβλιοθηκών, των μουσείων των αρχαιολογικών χώρων, των αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ανοιχτών χώρων άθλησης για μεμονωμένη άθληση, και των κέντρων αισθητικής.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανεμπόριο, ιδιαίτερα ό,τι αφορά τα τρόφιμα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπέζια, τα φαρμακεία και οι ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας.

Επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ιδιαίτερα γι’ αυτούς που νοσούν με σοβαρά προβλήματα και αυτούς που είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Σημειώνεται ότι ήδη, με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, έχει αποφασιστεί από την Πέμπτη η αναστολή για 15 ημέρες της λειτουργίας των δικαστηρίων, των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημόσιων, και των κέντρων διασκέδασης.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε, λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, την προσαρμογή του προγράμματος των χειρουργείων έτσι ώστε να καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν, καθώς και την αναβολή όλων των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων.

Έκκληση ΕΟΔΥ προς τους πολίτες

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS - Cov-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη.

Επίσης σημειώνεται από τον ΕΟΔΥ ότι έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με τις οποίες δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, ενώ καλεί όσους έχουν ήπια συμπτωματολογία ή αναζητούν γενικές πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους ιατρό.

ΟΕΝΓΕ: Κυβερνητικός εμπαιγμός για τις προσλήψεις

Η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας και του πρωθυπουργού, δεν έχει κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος ούτε για έναν επικουρικό γιατρό, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ) απαιτώντας την άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ και την πρόσληψη επικουρικών, ακόμα κι αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL